Ziua Imnului marcată la Turda printr-o ceremonie militar-religioasă în condiții de pandemie

ziua imnului Turda (1)

Și la Turda Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită joi, 29 iulie, dar cu manifestări organizate în cadru restrâns în condiții de pandemie.

Autoritățile locale și județene au participat la manifestări în Piaţa Tricolorului. Se împlinesc 173 de ani de când a fost intonat pentru prima dată Imnul naţional.

Ceremonia de la Turda a debutat cu prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă, urmate de alocutiuni privind simbolistica versurilor imnului naţional al României și oficierea serviciului religios.

Alocuțiunile au fost rostite de primarul Matei Cristian și directorul Muzeului de Istorie Turda, Dan Matei.

Data de 29 iulie a fost proclamată, în conformitate cu Legea nr. 99/1998, Ziua Imnului Național al României. Imnul „Deșteaptă-te române!” este simbol al unității Revoluției Române de la 1848, un simbol al legăturii cu trecutul şi cu valorile neamului, al curajului și libertății, parte a expresiei noastre naţionale.

 „Imnul a fost intonat pentru prima dată pe 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, de un grup de tineri. Alături de drapel, stemă și sigiliul statului, imnul este considerat simbol național, un reper istoric şi moral care trebuie să trezească în fiecare dintre noi sentimente de fraternitate, unitate, mândrie și atașament față de țară….” spune primarul Matei Crtistian în alocuțiunea sa.

„Deşteaptă-te, române!” a fost cântecul care i-a însoţit pe români pe parcursul celor mai dificile momente ale istoriei: războiul de independenţă din 1877 şi cele două războaie mondiale.

Te rugăm să accepți cookie-urile YouTube pentru a viziona acest video. Acceptând, vei avea acces la conținutul video de pe canalul YouTube al TurdaNews, care este un serviciu oferit de o terță parte.

YouTube – politica de confidențialitate 

Dacă accepți, opțiunea ta va fi salvată și pagina se va reîncărca cu noile setări.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top