m install
nello construct

Ziua Culturii Naționale celebrată la Turda! (FOTO-VIDEO)

floris

Data de 15 Ianuarie marchează un eveniment esențial pentru poporul român. La data de 15 Ianuarie, România celebrează Ziua Culturii Naționale, iar această dată nu este aleasă întâmplător. Pe data de 15 Ianuarie s-a născut cel mai mare poet român, Mihai Eminescu.

15 Ianuarie – O zi de poveste pentru România. Așa putem descrie Ziua Culturii Naționale, fiind o zi în care artiștii de pretutindeni se adună în sălile de spectacol și își sărbătoresc arta, aducând astfel un omagiu celui mai mare poet român, Mihai Eminescu.

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost atrași spre tot ce înseamnă artă și cultură, fiind o lume a fantasticului și a magiei. Din acest motiv, cultura nu va dispărea niciodată de pe pământ. Oamenii au nevoie de cultură. Oamenii simt nevoia de a ieși din problemele cotidiene și de a se refugia în ceva ce pare departe de realitate, indiferent că vorbim de o piesă de teatru, de o melodie dragă nouă, de o creație vizuală sau de citirea unei cărți bune. Viața tuturor este aglomerată, trăim într-o eră a tehnologiei, unde totul evoluează în fiecare zi, iar corpul și organismul nostru este creat în așa fel încât să-și ceară acea pauză de care are nevoie, iar unii, își găsesc pacea și relaxarea în arta și cultura românească, dar și internațională.

Astăzi, 15 Ianuarie, Turda și-a luat pauza cuvenită și nu a făcut altceva decât să celebreze această zi plină de emoții. Pentru Turda această zi este una dintre cele mai importante din an, deoarece acum câțiva ani, cultura a reînviat în orașul nostru prin redeschiderea Teatrului Național „Aureliu Manea” Turda. Odată cu această „explozie” de spectacole, cetățenii au devenit tot mai interesați de evenimentele culturale ale Turzii.

Ziua Culturii Naționale la Turda

Turda a sărbătorit în acest an printr-o serie de evenimente culturale memorabile. Pe data de 15 Ianuarie, Turda nu sărbătorește doar Ziua Culturii Naționale, marcată de ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, ci și înființatea Bibliotecii Municipale „Teodor Murășanu” Turda.

În acest an, Biblioteca Municipală Turda a împlinit 71 de ani de activitate neîntreruptă. Celebrarea a avut loc la Teatrul Național „Aureliu Manea” Turda, unde sala a fost plină de invitați de onoare, dar și de iubitorii și susținătorii culturii.

Evenimentul a început la ora 11.00 cu poezia „Luceafărul” scrisă de Mihai Eminescu și recitată de actrița Doina Șoproni. Programul a continuat cu alte acte artistice și s-a încheiat cu demararea proiectului de voluntariat „Turda – oraș de poveste” prin care se dorește implicarea comunității turdene de toate vârstele.

Programul artistic

Doina Șoproni, Alexandru Ioan Savu și George Sfetcu au recitat câteva poezii chiar la începutul evenimentului pentru a aduce magia și farmecul în toată sala. Doina Șoproni ne-a încântat încă de la început cu renumita poezie a lui Eminescu „Luceafărul”, fiind urmată imediat de colegul său, George Sfetcu ce a recitat două poezii din repertoriul profesorului Vasile Lupulescu, cunoscut sub pseudonimul Paul Gon. Recitarea din repertoriul profesorului turdean este un gest frumos de recunoștință și omagiu, acesta fiind născut tot la data de 15 Ianuarie (1943). În cele din urmă, Alexandru Ioan Savu, a adus în fața spectatorilor un moment special recitând poezia „Leagăn pentru toată copilăria” de Adrian Păunescu.

Totodată, Clubul de Dans Sportiv Potaissa Turda ne-a încântat privirile prin cei 4 dansatori pe care i-au adus pe scenă. Biblioteca Municipală Turda și Clubul de Dans Sportiv Potaissa Turda au o colaborare de lungă durată, iar din acest motiv, astăzi, pe scena teatrului, au pășit patru tineri ce ne-au uimit cu mișcările lor de dans.

Premii

După cum a fost anunțat din timp, astăzi a avut loc și gala premiilor tinerilor talente ce au participat la concursurile lansate de biblioteca noastră. De asemenea, Biblioteca Turda a dorit să-și exprime recunoștința față de colaborările strânse pe care le-a avut de-a lungul timpului cu alte instuții sau oameni.

Astfel s-au acordat următoarele premii:

Premii – Concursul „Personaje îndrăgite din cărți”
Premii – Concursul „Cea mai frumoasă scrisoare pentru Moș Crăciun”
Premii – Instituțiile publice de cultură din Turda (Casa de Cultură, Muzeul de Istorie și Teatrul Național)
Premii – Pofesorii ce a au oferit sprijin bibliotecii
Premii – Concursul online ”Cea mai frumoasă fotografie cu Salina Turda”
Premiu special pentru Irina Moldovan
Premii – Instituțiile media turdene

Evenimentul s-a încheiat cu demararea proiectului de voluntariat „Turda – oraș de poveste” prin care se dorește implicarea comunității turdene de toate vârstele.

Ziua Culturii Naționale nu s-a încheiat aici. Casa de Cultură le-a pregătit turdenilor noștri o serie de evenimente culturale.

La ora 16.00 lumea s-a adunat la monumentul Mihai Eminescu pentru a ține un omagiu poetului național. Aici a fost prezent chiar artistul ce a realizat bustul poetului care a spus câteva cuvinte despre creația sa.

„Mă simt deosebit de norocos că am avut un coleg, profesor de literatură, ce semăna exact cu Eminescu, l-am rugat să asiste, iar astfel am reușit să realizez mai bine portretul lui Eminescu, mai ales că mi-au plăcut din totdeauna poeziile sale. Mă bucur tare mult că am reușit să fac această sculptură și în fiecare an oamenii de cultură se adună aici pentru câteva momente.” 

Galeria de Artă „Valer Suciu” Turda

Imediat după momentele de omagiu de la monumentul Mihai Eminescu, lumea s-a strâns în Galeria de Artă „Valer Suciu” pentru a participa la Salonul Național de Grafică „Mihai Eminescu”. Aici evenimentele culturale au continuat cu recitalul de muzică și poezie condus de Pr. Sebastian Zăhan.

Invitați de onoare

Au fost și invitați de onoare precum criticul de artă Eugen Cojocaru și Prof. Dr. la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Constantin Rîpă. Eugen Cojocarul ne-a adus în evidență istoria vieții lui Eminescu și a vorbit despre importanța și implicarea lui Eminescu în limba noastră română. Constantin Rîpă nu a vorbit foarte mult, a spus câteva povestioare de viață, dar a ales să lase muzica să vorbească pentru el. Acesta a cântat alături de participanți „Pe lângă plopii fără soț…”, dar a adus în fața invitaților și primele melodii apărute după operele lirice ale poetului nostru.

Lansare de carte

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Casa de Cultură Turda a pregătit și o lansare de carte, mai exact volumul „Odihna mea e munca pentru strămoși” de Victor Constantin Măruțoiu. În cele ce au urmat, invitații au putut admira proiecția de pictură după creația eminesciană intitulată „Din cerurile albastre”. â

La Turda, Ziua Culturii Naționale s-a terminat cu punerea în scena a piesei de teatru Mofturi, text scris de un alt reprezentant al culturii românești, I. L. Caragiale.

În această zi, ne-am amintit de valorile cu care ne putem mândri. Ne-am amintit ce cultură bogată avem și parca a crescut în noi dorința de a o căuta mai în detaliu ca mai apoi să le-o transmitem și următoarelor generații. Cultura nu va muri niciodată, de asta putem fi siguri, dar e important să nu-i uităm pe cei ce au încercat să ne încălzească sufletul și să ne aducă zâmbete cu nefericirea lor.

Artiștii se jertfesc de multe ori pentru lumea culturală, pentru ca noi să avem zâmbetul pe buze. Aceștia nu trebuie să moară și chiar dacă trupurile lor nu vor mai fi într-o zi aici, e important să le ținem amintirea vie, să le amintim tuturor că au existat niște oameni ce au scris pentru a bucura sufletele străinilor. În această zi, noi ne-am amintit, dar ar trebui să ne amintim în fiecare zi.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

1 Comentariu
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 55 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: