În urma cu 12 ani, Premierul Emil Boc şi ministrul Dezvoltării Durabile şi Turismului – Elena Udrea, alături de fostul primarul Tudor Ștefănie, inaugurau Salina Turda, reabilitată în baza unui proiect PHARE 2005 în valoare de 5,8 milioane de euro.
În luna Ianuarie 2008, au început lucrările de reabilitare a Salinei Turda, în baza unui proiect PHARE 2005 în valoare de 5,8 milioane de euro. În luna Decembrie 2009, proiectul a fost finalizat şi a inclus amenajarea unei baze de tratament a afecţiunilor respiratorii, precum şi dotarea minei Rudolf (cea mai mare încăpere din cadrul salinei) cu piste de bowling, minigolf, un carusel uriaş şi un amfiteatru cu 200 de scaune încălzite, precum şi a minei Terezia, aflată la o adâncime de 112 metri.
Declarația lui Emil Boc de la deschiderea oficială a Salinei Turda
„Ceea ce am văzut astăzi aici este o minunăție și sunt mulțumit nu doar ca prim-ministru ci și ca și clujean.”
Pe atunci, primarul Municipiului Turda era Tudor Ștefănie, iar astăzi, după 12 de ani de la deschiderea oficială a ținut să publice un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook, spunând că Salina Turda a fost realizarea profesională de referință pentru el.
Tudor Ștefănie la 12 ani de la deschiderea Salinei Turda
Azi, după 12 ani de la deschiderea oficială a Salinei Turda ca obiectiv turistic, observăm un proiect grandios ce a pus orașul nostru pe harta turistică a lumii.
Domnul Emil Boc spunea atunci: „Ceea ce am văzut astăzi aici este o minunăție și sunt mulțumit nu doar ca prim-ministru ci și ca și clujean.
Motto-ul acestui proiect este cu siguranță *Da, se poate!* pentru că a demonstrat ce putem face cu fonduri europene.”Este primul proiect PHARE finalizat cu fonduri de preaderare și arată impecabil!”
Un ziar turdean scria: „Cu o lacrimă în ochi Ștefănie a spus : acesta a fost visul meu.”
Adevărat, pentru că pe lângă bucuriile din viața de familie, aceasta a fost realizarea profesională de referință pentru mine.
„22 ianuarie ar trebui să devină Ziua porților deschise”
Și mai spuneam :
„La Turda se poate!”
Sper și cred în continuare în acest lucru.Amintiri ale unor momente care nu au schimbat doar viața mea ci au schimbat viața tuturor turdenilor care au beneficiat de pe urma transformării Turzii dintr-un oraș „care nu vrea să moară” (după cum scria doamna Dana Deac într-o carte) – într-unul turistic cunoscut la nivel internațional.
Cât de greu a fost știu doar câțiva oameni, cei care au muncit alături de mine pentru ca acest vis să devină realitate: ACI-TIM-Grup 4 instalații prin domnul Dorin Așchilean, doamna arhitect Cornelia Danciu, directorul salinei domnul Ovidiu Mera, colegii din primarie și mulți alții pe care nu îi pot enumera acum.
Le mulțumesc încă odată tuturor și le doresc ca viața să îi răsplătească pentru ceea ce au făcut.
Salina Turda va susține orașul nostru drag, direct și indirect, multi ani de aici încolo.Puțini mai știu că la deschidere prețul unui bilet de intrare era de 10 lei sau că s-a pornit de la 80 vizitatori pe an înainte de modernizare și s-a ajuns la peste 690.000.
Ziua de 22 ianuarie ar trebui să devină „Ziua porților deschise”- o zi de sărbătoare la Salina Turda.
Mult succes în continuare!
Salina Turda este tărâmul magic din adâncul Transilvaniei.
Astăzi, Salina Turda este cel mai spectaculos subteran modelat de oameni, din lume. Salina Turda este printre cele mai spectaculoase atracții turistice din lume. Este subteranul pe care oamenii l-au creat într-un mediu natural deosebit, în adâncul Transilvaniei, săpând în sarea depusă după evaporarea mării care acoperea toată regiunea în urmă cu milioane de ani. Acum, sarea din Salina Turda ar putea asigura necesarul de sare pentru toată Planeta timp de 60 de ani, dacă ar fi cazul.
De-a lungul timpului, Salina Turda a devenit obiectivul turistic de prestigiu al orașului nostru, aducând la Turda mii de turiști atât români, cât și străini. Municipiul Turda este într-o continuă modernizare, însă lucrul cu care ne putem mândri, lăsând la o parte modestia, este cu siguranță Salina Turda.
