Vremea s-a dezlănțuit la Ceanu Mare! Zeci de drumuri distruse, terenuri colmatate, case și curți inundate! (Video)

primar cean

La finele săptămânii trecute o rupere de nori a făcut prăpăd la Ceanu Mare. O vijelie puternică s-a abătut asupra satelor din comună, urmările acesteia fiind și acum vizibile.

Zeci de drumuri comunale au fost distruse de ape, culturile oamenilor s-au transformat în adevărate „mlaștini” iar unele case și beciuri au fost inundate.

Prăpădul s-a produs cu precădere în noaptea de vineri/sâmbătă, la fața locului s-au deplasat de urgență echipe ale primăriei, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, ISU Cluj, Apele Române, Prefectura, toți și-au trimis reprezentanți, cei din urmă au venit, au constatat și au plecat…

Primarul comunei, Virgil Păcurar spune că nu prea se mai interesează nimeni de necazul oamenilor, într-un război birocratic sunt prinși la mijloc cei năpăstuiți.

„Este practic a treia oară când astfel de fenomene extreme au loc la Ceanu Mare în ultimele luni. Am solicitat fonduri am fost pe la ministere, am cerut sprijin și din partea autorităților județene, dar nimic…ni se spune că nu mai sunt fonduri. Oamenii au nevoie acum de bani, cei care au fost afectați, nu peste câteva luni când culturile sunt complet distruse” explică edilul.

Între timp premierul Florin Cîțu promite ajutoare pentru refacerea infrastructurii afectate de fenomene meteo extreme.

”Pentru că au fost situaţii în toată România de la începutul anului, săptămâna viitoare cred că vom avea o hotărâre de guvern prin care alocăm peste 155 de milioane pentru a repara tot ce a fost stricat.

 

Nu este vorba doar despre Moldova, Bacău, Neamţ, Vrancea. Este vorba despre Bihor, Arad… Avem mai multe zone în România şi deja avem o sumă mai mare care s-a strâns”, a spus Cîţu într-o conferință de presă.

Revenind la comuna Ceanu Mare, primarul spune că s-a intervenit de urgență cu un utilaj aflat în dotarea primăriei, dar și doi agenți economici au pus la dispoziție buldoexcavatoare pentru a săpa șanțuri și a permite apei să se scurgă din zonele afectate de inundații.

Deocamdată, bugetul comunei noastre nu permite realizarea de rigole pentru gestionarea apelor pluviale, astfel că fac apel la dumneavoastră, să dați dovadă de spirit civic și de implicare. Fiecare dintre noi trebuie să-și întrețină șanțul din fața curților, pentru ca apele de ploaie să nu mai pătrundă în curți.

 

Comuna Ceanu Mare nu este nici a mea și nici a nimănui din Primărie, ci este a noastră, a tuturor, și cu toții avem responsabilitatea întreținerii acestei comune. Să sapi un șanț de evacuare a apelor de ploaie nu presupune nici un efort considerabil, nici vreo cheltuială nemaipomenită și poate fi executată, în două ore, de fiecare dintre noi” este apelul făcut de Virgil Păcurar.

Acesta mai spune că sunt și persoane certate cu bunul simț care zădărnicesc eforturile primăriei și nu permit săpartea de șanțuri în jurul proprietăților.

Un exemplu concret este al unul cetățean din satul Bolduț care și-a parcat utilajele pe domeniul public și nu a permis astfel intervenția administrației locale. Acum bărbatul a fost amendat pentru început, dar dacă situația va continua, primarul spune că va merge și în instanță pentru a-l „civiliza” pe contravenient.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top