m install
petlinii
nello construct

Vrei să ai o afacere sustenabilă în România? Iată 3 strategii la îndemână care să te ajute să reduci amprenta de carbon în mod eficient!

floris

Industria, societatea și planeta se confruntă cu o urgență climatică fără precedent. De aceea, guverne din întreaga lume au început să utilizeze surse cât mai curate de energie și să adopte măsuri care să ajute în această misiune globală.

Pentru că amprenta de carbon are impact asupra mediului, dar și a economiei, mai multe reglementări au fost instaurate la nivelul UE, inclusiv în România. Astfel, întreprinderile din țară sunt nevoite să ia măsurile necesare pentru a deveni mai ecologice, în special în producție.

Află mai jos ce măsuri sunt recomandate la nivel european și global pentru reducerea amprentei de carbon în cazul afacerilor:

  • Analiza BAT și ingineria de proiectare inteligentă

BAT (Best available technologies) este o analiză reglementată de autorități pentru îndeplinirea standardelor de producție pentru un anumit proces, precum reducerea poluării, a consumului de plastic și pasteurizare. 

Producătorii din România își pot reduce emisiile de CO2 luând în considerare și minimizând în mod activ impactul unui produs asupra mediului, de la extracția și furnizarea materialelor, până la sfârșitul duratei de viață. Inginerii pot urma principiul eco-proiectării, luând în considerare factori precum cantitatea de energie și materiale consumate în producție sau modul în care produsul și subprodusele de fabricație pot avea impact asupra biodiversității. 

  • Înlocuirea plasticului cu materiale sustenabile

Produsele din plastic de tipul SUP sunt folosite o singură dată sau pentru o perioadă scurtă de timp, înainte de a fi aruncate. Efectele acestor deșeuri au ajuns să aibă un impact la nivel global, afectând sănătatea publică și economia. De aceea, UE a luat măsuri drastice împotriva poluării cu plastic. Astfel, farfuriile din plastic de unică folosință, tacâmurile, paiele și bețișoarele de urechi nu mai pot fi comercializate pe piețele statelor membre, printre care și România. Potrivit Directivei UE privind materialele plastice de unică folosință, măsurile se aplică în funcție de tipul și natura produsului. 

De asemenea, legislația presupune și plătirea unor taxe lunare, trimestriale sau anuale, pentru firmele care produc materiale sau substanțe poluante. Astfel, orice întreprindere care produce, distribuie sau importă astfel de materiale sau substanțe, indiferent de industrie, este obligată să plătească contribuțiile și taxele către Fondul pentru Mediu. Deși anumite puncte ale legislației se pot schimba de la o zi la alta, raportările ANMP pot fi realizate cu ușurință și fără probleme dacă apelezi la o firma de consultanță cu experiență, precum Stratos.ro – astfel, vei salva mult timp pierdut cu părțile legale și administrative, în timp ce te poți ocupa fără griji de business-ul tău!

  • Reducerea deșeurilor alimentare

Alimentele necesită o cantitate semnificativă de energie pentru a fi produse și transportate. Prin urmare, risipa alimentară poate fi o sursă de carbon, mai ales dacă deții un restaurant sau o cantină care produce mâncare în fiecare zi. Atunci când alimentele sunt aruncate, sunt risipite și energia și apa necesare pentru a le crește, recolta, transporta și a le împacheta. Dacă alimentele ajung la groapa de gunoi și putrezesc, acestea produc metan – un gaz cu efect de seră chiar mai puternic decât dioxidul de carbon. 

Mai mult, studiile arată ca peste 18% din emisiile globale sunt asociate cu agricultura zootehnică, de aceea, experții recomandă producătorilor de alimente să ofere mai multe opțiuni de mâncare vegană și vegetariană, deoarece acest lucru poate reduce drastic amprenta de carbon a afacerii. 

Dacă dorești să protejezi mediul și să ai un business mai sustenabil, este important să ții pasul cu schimbările legislative și tehnologice care au legătură cu sustenabilitatea. Așadar, organizațiile din România au la dispoziție mai multe soluții pentru reducerea amprentei de carbon, însă, implementarea acestora nu este întotdeauna ușoară. De aceea, cel mai bine ar fi să apelezi la un consultant de mediu, care să te ajute să pui la cale un plan eficient și sustenabil, care să aducă beneficii pe termen lung, atât planetei, cât și afacerii tale. 

Sursă foto: Shutterstock.com

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: