marian morar
m install
nello construct

Violența în școlile clujene la ordinea zilei. Ce spune IPJ?

zamblau eugen

IPJ Cluj a prezentat un raport privind violența în școlile clujene. Cifrele nu arată deloc bine.

În acest context Inspectoratul Județean de Poliție Cluj a pregătit un plan de acțiune pentru combaterea violenței în școli, pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și măsuri concrete de stopare a fenomenului.

Doar anul trecut, peste 30 de cazuri de violență au fost înregistrate în școlile din județul Cluj. Violența în școli s-a transformat într-un fenomen tot mai greu de gestionat pentru autoritățile în domeniu.

„La nivelul IPJ Cluj am elaborat un plan teritorial cadru de acţiune pentru siguranţă şcolară prin intermediul căruia consolidăm parteneriatul interinstituţional în cadrul unui mecanism de cooperare-colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Gruparea Mobilă de Jandarmi, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Dircţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Cluj, Centrul de prevenire, evaluare şi consiliere anti-drog Cluj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj, Direcţia de Sănătate publică. Acest plan are cinci teme principale: dezvoltarea capacităţii interinstituţionale pentru creşterea gradului de siguranţă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în zonele adiacente acestora, derularea deactivităţi pentru menţinerea climatului de siguranţă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în zonele adiacente, monitorizarea modului în care este realizată siguranţa şcolară, însuţirea şi aplicarea de către personalul cu atribuţii pe linia siguranţei în mediul şcolar a reglementărilor de intervenţie în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în zona adiacentă acestora, constituirea unei baze de date referitoare la infrastructura de siguranţă şcolară din unităţile de învăţământ preuniversitar, în scopul cărora datele diseminate la nivelul interistituţional să fie aplicabile”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful IPJ Cluj, Mihai Rus.

În anul şcolar 2022-2023, în şcolile din judeţul Cluj au fost înregistrate 62 de infracţiuni, dintre care 38 au fost lovirile sau alte violenţe, urmate de de infracţiunile de furt, 11, şi de port sau folosire fără drept de obiecte interzise, 3 infracţiuni, informează IPJ Cluj.

Potrivit șefului Biroului Siguranță Școlară, Inspector principal de poliție Meda Voievod, printre victimele acestor agresiunilor se numără și profesori.

COMUNICATUL transmis de IPJ CLUJ:

Siguranța în mediul școlar constituie o prioritate a Inspectoratului de Poliție Județean Cluj. Activitățile desfășurate la nivel județean au la bază PLANUL TERITORIAL CADRU DE ACȚIUNE PENTRU SIGURANȚA ȘCOLARĂ, prin intermediul căruia se consolidează parteneriatul interinstituțional în cadrul unui mecanism de cooperare/colaborare a Inspectoratului de Poliție Județean Cluj cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj, Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Cluj, Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Cluj, Direcția Județeană pentru Cultură Cluj și Direcția de Sănătate Cluj.

Referitor la principalele aspecte trasate în planul menționat mai sus pentru anul școlar 2023-2024, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a întreprins măsuri pentru evaluarea fiecărei unități de învățământ în parte din punct de vedere a siguranței obiectivului și a sistemului de pază, întocmirea planurilor locale de acțiune care cuprind toate unitățile de învățământ preuniversitar la nivelul fiecărei U.A.T., adaptarea dispozitivelor pentru asigurarea ordinii și siguranței publice, în colaborare cu forțele Jandarmeriei și a Poliției Locale, desemnarea unui polițist responsabil pentru fiecare grup de acțiune a unităților de învățământ, precum și altele.

Totodată, cu prilejul începerii anului școlar 2023-2024 au avut loc întruniri ale reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, la care au fost invitați directorii unităților de învățământ de la nivelul județului, pentru a fi transmise aspecte privitoare la siguranța elevilor în procesul instructiv-educativ pentru anul școlar curent.

Prezentarea activității și a datelor statistice

În ceea ce privește infracțiunile înregistrate în anul școlar 2022-2023, care au legătură cu procesul didactic, au fost înregistrate 62 de infracțiuni.

Din punct de vedere a distribuției pe categorii de infracțiuni, cele mai numeroase sunt infracțiunile de lovirea sau alte violențe 38, urmate de infracțiunile de furt 11 și infracțiunile de port, fără drept, în locuri publice de obiecte interzise, respectiv 3 infracțiuni. În perioada de referință au fost înregistrate 47 de victime elevi.

Pe parcursul anului 2022 – 2023, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, dar și din alte structuri au derulat 773 de activități cu caracter preventiv, în cadrul a 258 de unități de învățământ de care au beneficiat 15.959 de elevi, 820 de cadre didactice. De asemenea, polițiștii au susținut 42 de activități în perioada vacanței în taberele pentru copii și în unitățile de tip familial.

Referitor la campaniile, proiectele, acțiunile desfășurate în anul școlar 2022 – 2023, la nivelul județului Cluj au fost desfășurate 13 acțiuni având ca obiect prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor coroborat cu fenomenul de absenteism școlar, printre care și proiectul Tu știi ce alegi?, care are ca scop prevenirea consumului de substanțe în rândul elevilor.

De altfel, au fost organizate campanii de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar, campanii pentru prevenirea cyberbulingului de conștientizare a riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor în ceea ce privește infracțiunea de violarea vieții private.

Sfaturile polițiștilor pentru elevi și părinți!

Elevilor le transmitem că le suntem alături și le adresăm îndemnul de a nu ezita să ne ceară sprijinul de ori de câte ori este necesar.

Îi sfătuim, ca în situația în care sunt tentați să experimenteze „ineditul” să își acorde un răgaz și să se întrebe dacă nu cumva se pun în pericol. De asemenea, îi sfătuim să discute cu un adult de încredere și să îi ceară aceluia părerea cu privire la orice situație confuză în care se află.

Părinților le transmitem să acorde timp copiilor, să discute cu ei, astfel încât să nu existe tentația ca aceștia să petreacă timp cu persoane sau în anturaje care ar putea avea o influență nefastă asupra lor.

Le adresăm îndemnul de a fi atenți la schimbările din comportamentul copiilor, să discute cu ei, iar dacă este necesar, să nu ezite să solicite sprijin de specialitate.

Îi sfătuim să cunoască ce obiecte își duc copii la școală, pentru a preîntâmpina, astfel, situațiile în care unii elevi au asupra lor, la școală, obiecte care pot fi periculoase pentru ei ori pentru colegii lor, ori chiar obiecte interzise.

În calitate de polițiști, suntem aici pentru a vă asigura că școlile rămân un mediu sigur și propice pentru educație.

Dorim tuturor elevilor, părinților și cadrelor didactice un început de an școlar plin de reușite și învățare!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2