Elevii clasei a XI-a A de la Colegiul „Dr. Ioan Raţiu” au dezbătut problematica violenţei în şcoală, în cadrul unei lecţii deschise la care au asistat mai multe cadre profesorale din şcoală.
În preambului dezbaterii, elevii au fost împărţiţi în 3 grupe, fiecare primind un caz concret privitor la violenţa în şcoală, care trebuia analizat şi rezolvat de membrii grupului, care au adoptat diferite identităţi ale celor care erau implicaţi în incident sau care trebuiau să contribuie la rezolvarea/prevenirea incidentului violent.
Dezbaterea a fost mai mult decât interesantă, elevii ajungând la concluzia că părinţii nu se implică suficient în educaţia/controlul propriilor copiii şi că, de multe ori, violenţa se învaţă din mediul familial, când constituie o soluţie de „rezolvare” a problemelor între soţi.
Pe de altă parte, elevii au sesizat că stimulii primiţi în urma jocurilor pe calculator sau a vizionării filmelor (inclusiv a desenelor animate!) sunt de cele mai multe ori violenţi, violenţa fiind transmisă pe toate „canalele” posibile, motiv pentru care în cele din urmă este acceptată şi considerată ca „parte din viaţa fiecăruia”. Iar de aici şi până la recurgerea la violenţă, atunci când aceasta este o cale aparent mai simplă de rezolvare a unor probleme, nu mai e decât un pas.
Alte articole asemănătoare:
