Videochat – TOP 3 lucruri de care trebuie să ții cont pentru a lucra legal

chatting

România este țara cu cea mai mare cifră de afaceri în domeniul videochatului, deși un astfel de job nu este încă reglementat. 

Dacă îți dorești să faci videochat, trebuie să ai în vedere faptul că nu există posibilitatea să lucrezi cu carte de muncă, dar poți lucra legal. Studiourile colaborează prin diverse forme de angajare, cum ar fi contractele pe drepturi de autor, de imagine sau firmele proprii ale fetelor (PFA, SRL). În oricare dintre cazuri, trebuie să plătești taxe către stat. 

Au fost însă și cazuri în care nu s-a încheiat un contract legal și toată lumea a avut de suferit. Munca la negru nu este o soluție pentru nimeni, nici măcar pentru tine, așa că ai mare grijă în momentul în care te hotărăști să faci lucrul acesta. 

Iată ce trebuie să ai în vedere pentru a lucra legal:

  • Un studio de încredere

În România există cel puțin 5000 de studiouri de videochat în care lucrează peste 100.000 modele. Primul pas pe care trebuie să-l faci, dacă vrei să te angajezi în acest domeniu, este să cauți unul de încredere. Fiecare studio legal are un număr de înregistrare la Registrul Comerțului, ca orice altă firmă. Poți cere acte care să dovedească acest lucru atunci când mergi la interviu, să te asiguri că totul este în regulă. 

Nu risca, deoarece evaziunea fiscală este o faptă care se pedepsește nu doar cu amendă, ci și cu închisoare. Încearcă să nu crezi în orice ți se spune și să treci puțin de entuziasmul momentului. 

  • Contract

Ca la orice contract, în momentul în care trebuie să semnezi, citește cu atenție atât datele firmei, cât și datele tale. Este important ca datele tale din buletin să fie scrise corect, alături de datele firmei angajatoare. De asemenea, trebuie să fie menționate responsabilitățile ambelor părți implicate în contract, în acest caz tu și studioul cu care urmează să lucrezi. 

Confidențialitatea este importantă, tocmai de aceea trebuie să se regăsească în contract condițiile prin care ea se păstrează, alături de informații legate de plată și încheierea contractului. 

Te poți consulta înainte cu un contabil dacă simți că este nevoie. Dacă vrei informații direct de la sursă, poți apela la Richgirls-studio.ro, unde vei găsi întotdeauna pe cineva care să-ți spună pașii în cazul unei angajări la studio de videochat și cum poți lucra legal. Nu accepta orice contract pe care îl primești dacă ți se pare că ceva nu este în regulă. Evită astfel de lucruri pentru siguranța ta!  

  • Fără bani în mână

Banii în mână sunt o practică veche și ilegală. Toți banii pe care îi primești trebuie să ajungă într-un cont bancar deschis la orice bancă din România. În cazul în care semnezi un contract, studioul se angajează să declare și să plătească toate taxele pentru tine. Dacă ai o firmă deschisă, atunci va trebui să te ocupi singură de asta. 

Așadar, alege varianta care îți este cel mai la îndemână, dar nu uita că totul trebuie să fie legal. Chiar dacă videochatul nu este încă reglementat, nu este nici ilegal. Poți face asta atât timp cât ești serioasă și îți plătești taxele la timp!

Sursa foto: ShutterStock.com, Pixabay.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top