marian morar
m install
nello construct

VIDEO – S-au lămurit lucrurile: Pe Andrei Suciu (T9) nu-l interesează să afle vinovații jafului de la Zoo Turda! De ce oare?!

zamblau eugen

Andrei Suciu, președintele Asociației T9, a avut o atitudine ciudat-ezitantă, în momentul în care a fost pus față-n față cu întrebările concrete privind jaful de la Zoo Turda, de care avea cunoștință pe baza unui inventar la care a participat! A invocat că fiind fost funcționar public nu poate să vorbească, că de fapt nu-l interesează să afle vinovații, că nu mai știe exact ce a semnat sau că plata unor lucrări neexecutate nu ar reprezenta o faptă de natură penală! TurdaNews demontează, concret, toate ”apărările” lui Andrei Suciu, demonstrând situația penibilă în care acesta s-a pus!

În primul rând, Andrei Suciu invocă statutul său de fost funcționar public, care nu i-ar permite să vorbească despre subiectul jafului de la Zoo Turda.

Se folosește de articolul 7, care face referire la ”loialitatea față de autoritățile și instituțiile publice”, care la litera c) precizează că funcționarului (sau fostului funcționar public, până la împlinirea unui termen de 2 ani de la plecarea din unitate) i-ar fi interzis ”sa dezvaluie informatii care nu au caracter public, in alte conditii decat cele prevazute de lege”.

Însă, Andrei Suciu s-a oprit la articolul 7 alineatul 2 și 3, atunci când a invocat Codul funcționarului public, în scopul justificării ”tăcerii” sale, pentru că la același articol, la alineatul 5, se spune foarte clar că toate interdicțiile invocate de președintele T9 nu se aplică atunci când un funcționar public intră în contact cu fapte ilegale (cum ar fi plata unor lucrări neexecutate, de exemplu), alineatele invocate de Andrei Suciu neputând fi interpretate ca ”o derogare de la dreptul functionarului public de a face sesizari in baza Legii nr. 571/2004 privind protectia personalului din autoritatile publice, institutiile publice si din alte unitati care semnaleaza incalcari ale legii”.

În al doilea rând, Andrei Suciu a spus, cu subiect și predicat, că nu-l interesează stabilirea unor vinovății (se vede pe înregistrarea video de la finalul articolului), ci… găsirea unor bani ca să se termine lucrările! Ciudată atitudine, în condițiile în care, cu câteva zile înainte, în calitate de președinte a T9 avea o altă atitudine, probabil din dorința de manipulare a opiniei publice, după ce TurdaNews a prezentat noi elemente privind jaful de la Zoo Turda.

”Asociația T9 vă propune organizarea unei dezbateri publice care să permită presei locale, cetățenilor Turzii și altor participanți la această dezbatere să pună întrebări autorităților locale referitoare la faptele întâmplate între 2011-2017, în legătură cu ceea ce mass media a denumit “Jaful de la Zoo Turda”, mai precis evenimentele care au condus la eșecul proiectului de modernizare a Grădinii Zoologice Turda”, spunea Andrei Suciu cu câteva zile înainte de întâlnirea față-n față cu jurnaliștii turdeni, unde… a ”dat-o la întors”.

În al treilea rând, a susținut că din inventarul la care a participat nu rezultau informații de genul acelora în care apăreau lucrări neexecutate, dar plătite. Probabil, asta era apărarea în ideea în care documentul inventarului nu ar fi existat. Luându-l pe ”nu-mi aduc aminte” în brațe, Andrei Suciu a fost pus în fața faptului împlinit, prezentându-i-se exact documentul la care făcea referire că ”nu-și aduce aminte”, condiționând că prezentarea publică a acestui document îl va face să vorbească ”orice” pe acest subiect.

Iar după ce i s-a prezentat documentul, lui și colegilor săi din T9 prezenți la întâlnirea cu presa (Emil Turdeanu și Dănuț Pop), a început tot felul de justificări penibile, având în vedere că din documentul semnat și de el rezultă, fără nici o umbră de îndoială, că în acest inventar se face referire și la lucrări neexecutate, dar care au fost plătite cu bani de la bugetul local! A zis că el a adăugat doar o coloană la un tabel existent, pentru ca apoi să spună că el a făcut tabelul. A spus că acele informații (lucrări neexecutate, dar plătite!) nu sunt de natură penală, deși pentru orice om cu puțin bun simț este evident acest lucru (inclusiv pentru DNA, care cercetează aceste fapte de natură penală). A spus că scopul inventarului era să se continue lucrările, când de fapt inventarul era folosit pentru a pune în cârca Romabelt neregulile produse în ceea ce am numit Jaful de la Zoo Turda.

Pe această temă am scris aici:

Cum se șterg urmele unui jaf din banul public? Iată cum!

Pentru cei interesați, prezentăm o filă din acest document, din care se vede fără nici o umbră de îndoială că Andrei Suciu luase cunoștință despre lucrări neexecutate, dar decontate!

Cam asta a fost poziția lui Andrei Suciu, care a promis că ”spune orice”, atunci când i se va prezenta inventarul pe care l-a semnat (promisiune făcută înainte de a ști că îi voi prezenta acest material), pentru ca apoi s-o ”lălăie”, încercând să facă ambiguu inclusiv un document care este mai mult decât clar! Din acest motiv, poziția sa pare mai degrabă a unei persoane implicate în ascunderea informațiilor despre ceea ce s-a produs acolo și cu privire la vinovații pentru acest jaf de proporții (conform estimărilor, circa 2,4 milioane de lei!).

Pentru că nu cred că mai poate exista cineva care să îmi spună, după ce citește acest articol și după ce vizionează videoul cu declarațiile lui Andrei Suciu, că acesta vrea să afle adevărul! Iar din această perspectivă, am demonstrat că reacția celor de la T9, imediat după publicarea unei investigații pe TurdaNews, nu a avut scop decât manipularea opiniei publice, într-o încercare nereușită de a-l proteja pe Andrei Suciu de orice asociere cu ascunderea jafului de la Zoo Turda.

În concluzie, T9 în frunte cu președintele lor – Andrei Suciu, nu se pot prezenta în fața opiniei publice în barca celor care vor să afle adevărul, atâta timp cât s-au ferit să furnizeze informații clare, invocând tot felul de motive fără nici o susținere legală și morală, privind informațiile cu care Andrei Suciu a intrat în contact pe vremea când a făcut inventarul lucrărilor neexecutate de la Zoo Turda, privind atitudinea de protejare a celor care au produs respectivul prejudiciu și ezitările interpretative ale unor documente și informații pe care TurdaNews le-a dat publicității.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2