Pe numele său real Alexandru Ciurcui, cunoscut sub numele de „Șandorică din Sopor”, a murit astăzi.
Unul dintre cei mai cunoscuți violoniști din România, născut la Soporu de Câmpie (comuna Frata), Șandorică a fost desemnat „TEZAUR UMAN VIU” de Ministerul Culturii în anul 2015, în urma unui dosar întocmit de Centrul Județean pentru conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
„Primașul” Alexandru Ciurcui din satul Soporu de Câmpie, comuna Frata, judeţul Cluj, recunoscut ca „Șandorică din Sopor”, a trecut astăzi, 2 februarie 2023, la cele veșnice.
Desemnat „TEZAUR UMAN VIU” de Ministerul Culturii în anul 2015, în urma dosarului întocmit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, ceterașul a fost un instrumentist tradiţional foarte bine pregătit sub aspect tehnic și repertorial. El a cunoscut foarte bine specificul zonei sale folclorice și a interpretat, într-un mod personal și deosebit de convingător, cântecele doinite și jocurile satelor din Câmpia Transilvaniei.
Violonistul Alexandru Ciurcui a desfășurat, de-a lungul timpului, o bună colaborare cu instituțiile culturale ale judeţului Cluj, punând la dispoziția specialiștilor interesați totalitatea cunoștințelor teoretice și tehnice acumulate, în vederea realizării unor studii de specialitate, dar și a unor imprimări audio. Acestea au fost concretizate în CD-ul cu titlul „Alexandru Ciurcui – Şandorică”, în anul 2013, coordonat de regretatul etnomuzicolog clujean, dr. Mircea Cîmpeanu, material editat de Consiliul Județean Cluj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Dumnezeu să-l ierte!
Sincere condoleanțe familiei!” au transmis reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj
Articole similare:
