m install
nello construct

Vasile Soporan din Frata, povestește cum și-a descoperit vocația pentru care a primit titlul de „Tezaur Uman Viu”!

floris

Începând cu anul 2010 și până în prezent, peste 100 de români, au primit titlul de „Tezaur Uman Viu” din partea Ministerului Culturii și Identității Naționale, aceasta fiind o inițiativă UNESCO.

Astfel, la nivelul județului Cluj, există 10 persoane care dețint titlul de „Tezaur Uman Viu”, demersuriile fiind realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

În acest sens, la data de 15 Ianuarie se va organiza spectacolul „Tradiții clujene, de Ziua Culturii Naționale”, găzduit de Sala Radio de pe strada Donath nr. 160 din Cluj-Napoca. Evenimentul va începe la ora 18.00 și unul dintre participanți va fi Vasile Soporan din Frata, acesta fiind unul dintre 10 oameni care dețin titlul de „Tezaur Uman Viu”

Managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Adriana Irimieș, a explicat pentru Radio Cluj ce condiții trebuie să îndeplinească cineva pentru a fi declarat tezaur uman viu.

„Tezaurul Uman Viu trebuie să aibă un meșteșug, o preocupare care să fie înscrisă în lista cerințelor pe care Ministerul Culturii le transmite. Tot ce ține de autenticitatea și puritatea satului românesc. O altă condiție importantă este ca Tezaurul Uman Viu să dea mai departe această preocupare unui urmaș. Apoi, trebuie să aibă minim 30 de ani în domeniul respectiv. Se consideră că atunci ajunge la maturitatea prin care stăpânește această tradiție, acest obicei. 

Mai sunt câteva elemente foarte importante. Unul ar fi acela că persoana căreia i se acordă titlul de Tezaur Uman viu nu trebuie să aibă studii în domeniu. Dacă, de exemplu, este jucăuș, el nu trebuie să fie absolvent de Conservator sau școală care să certifice intrarea lui pe scenă în acest domeniu. Dimpotrivă, trebuie să preia acest obicei din moș-strămoș, exact cum se transmite folclorul, fără a fi șlefuit.” – a transmis Adriana Irimieș pentru Radui Cluj.

Vasile Soporan din Frata, povestește cum și-a descoperit vocația pentru care a primit titlul de „Tezaur Uman Viu”!

În cadrul aceluiași reportaj, Vasile Soporan din Frata povestește cum și-a descoperit vocația pentru care a primit titlul de „Tezaur Uman Viu”

„Ca să fi horitor, să poți să cânți cu oameni cu școală și cu oameni care cunosc folclorul, trebuie să ai ureche muzicală, trebuie să ai voce și trebuie să știi să faci cântece. Că degeaba mă duc eu să cânt cântecele lu’ nu știu care cântăreț că nu le pot cânta. Eu nu cânt cântecele altui cântăreț. Așa că ăsta e principalu, să ai voce și să știi să conduci cântecul, să-i dai viață.” – a declarat Vasile Soporan

Întrebat fiind despre ce înseamnă pentru el titlul de Tezaur Uman Viu, Vasile Soporan a răspuns:

„E o mândrie. Poți cânta undeva și cui îi place folclorul, să asculte. N-am avut o nicio altă pretenție niciodată pe unde am umblat. Puteți întreba pe oricine care mă cunoaște că pe unde am fost, m-am dus cu «Bună ziua»” 

Acesta a mai povestit că pentru a scrie o horă, umple vreo trei pagini dintr-un caiet, unde își notează toate ideile, reușind ca până acum să compună aproape 100 de melodii, iar dacă ne întrebăm de unde se inspiră, Vasile Soporan ne va răspunde că din viață.

Întregul material audio poate fi ascultat pe Radio Cluj.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

1 Comentariu
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 54 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: