Vaccinarea antirabică a câinilor şi pisicilor este parte a Programului Naţional Strategic de Combatere a Bolilor Transmisibile de la animal la om (Zoonoze).
Conform Rezoluției 652 /2014
- Programul multianual este gratuit, subvenţionat de la bugetul României şi Uniunea Europeană, ca strategie de Control, Supraveghere şi Eradicare a Rabiei.
- Programul multianual de combatere a Rabiei, trebuie gestionat, înregistrat, monitorizat şi controlat de ANSVSA conform statutului.
- Programul gratuit, trebuie aplicat în totalitate de către Colegiul Medicilor Veterinari (CMV) prin Medici Veterinari Concesionari pe întreg teritoriul României şi controlat de inspectorii Direcţiilor Sanitar Veterinare Judeţene.
- Oficiul Internațional pentru Epizootii(OIE) primeşte raportul anual al ANSVSA .
- Este obligatoriu de a fi monitorizat, înregistrat şi raportat anual la Comisia UE. şi la OIE.
Baza factuală pe înţelesul a 9 milioane de proprietari de câini şi pisici.
Curtea Constituţionala a României (CCRO) a interpretat ca neconstituţională condiţionarea primirii vaccinului antirabic gratuit „doar după“ plată la injectarea subcutanala a transponderului (microcip) la libera negociere .
(Considerăm că şi plata în Registru RECS a entităţi CMV este tot o condiţionare, deoarece ANSVSA deţine un registru gratuit şi obligatoriu conform legii. Până la APARIŢIA Ordin 1/ 2013 al ANSVSA a fost gratuită înregistrarea, la fel şi carnetul, serul ,manopera vaccin antrabic.)
Întors dosarul la Curtea de Apel Cluj s-a constatat „acceptarea prin pasivitatea „ acestei situaţii de către ANSVSA. Unde am dovedit că peste cca.12 000 de persoane au fost tratate ca suspecţi de infecţie cu virusul rabiei.
Dar ANSVSA trimite o „statistică“ ca dovadă la CCRO că sunt 0 cazuri de rabie în România.!
Concluzii finale.
Considerăm ca orice condiţionare financiară a vaccinului rabic zădărniceşte combaterea bolilor transmisibile de la animal la omaducând atingere Constituţiei şi art. 34 privind sănătatea şi siguranţa publică.
Hotarârea din 26 Iunie 2011 a CE – Drepturilor Omului menţionează la art 59 ca:
Problemele de interes general,care ating un grad înalt de gravitate, devine astfel o problemă de sănătate publică, iar autorităţile publice (ANSVSA – CMV – GUVERN) le incumba obligaţia de a acţiona rapid, prin măsuri eficiente.
Suntem siguri că judecătorii ICCJ sunt conştienţi de importanta sănătăţii publice în coroborarea cu sănătatea animalelor care sunt un întreg. Aşteptam acţiune rapidă şi măsuri eficiente de peste 7 ani şi 3 instante.
Iar noi ca simpli ONG şi cetăţeni o numim – Siguranţa Biologică a României unde interesul general este superior interesului de grup sau individual.
Cu respect. Marin Bleidner
READC www.readc.ro
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.