m install
nello construct

Vă aduceți aminte de subiectul cu ”haznaua” din fața Teatrului?! Am lămurit tot. Cine și de ce a manipulat?!

floris

Pe la finele lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, pe rețelele sociale s-a viralizat un subiect care avea în centrul atenției ”haznaua” din fața Teatrului Național ”Aureliu Manea”, aflat în reabilitare. La vremea respectivă, unii nu au crezut că este o reglementare impusă de cei de la Situații de Urgență, cu scopul de a proteja zona și mai ales clădirea aflată în reabilitare, la un eventual incendiu.

S-au spus tot felul de lucruri, o parte a turdenilor preferând diverse bazaconii, în locul unor explicații bazate pe informații verificate, plauzibile, lăsându-se astfel manipulați, din neștiință.

Noi am fost singurul site care am spus, din capul locului, că acea lucrare reprezintă o impunere din partea celor de la ISU Cluj, fiind vorba despre un bazin de reținere a apei sau ”rezervă intangibilă de apă aferentă instalației de stingere a incendiilor”, cum este denumirea tehnică.

Echidistanți ca întotdeauna, noi am prezentat și alte ”variante” ale informațiilor vehiculate, chiar dacă unele au dat-o într-o tentă politică (cum a fost cazul USR Turda), în timp ce un site județean s-a folosit de o ”chichiță” lingvistico-tehnică, pentru a lansa o manipulare crasă pe acest subiect.

Siteul foaiatransilvana.ro, din neștiință, dintr-o abordare simplistă a subiectului sau pur și simplu dintr-o intenție de manipulare pe această temă, a contactat ISU Cluj, care a dat o declarație că ”nu au solicitat așa ceva”! Însă, dacă citeai atent declarația, era clar că era o ”șmecherie” pentru a ascunde informația corectă.

„Sintagma: bazin de reținere nu face parte din elementele incluse în terminologia de specialitate privind îndeplinirea cerințelor de securitate la incendiu. Cu alte cuvinte, noi nu putem impune construirea unui astfel de „bazin de reținere”, iar situația prezentată nu are legătură cu noi, au comunicat oficial cei de la ISU Cluj”, au susținut cei de la foaiatransilvana.ro.

Fără să ofere alte detalii, dar lansând o concluzie clară: ”Cum mint cei de la Primăria Turda. Pompierii clujeni nu au cerut nici un ”bazin reținere””. Articolul a fost redistribuit și de către cei interesați de manipularea opiniei publice, pe baza unor informații eronate. Pentru că, în caz că nu știați, mai este mai puțin de un an până la alegerile locale, iar unii sunt cu gândul mai mult la acel moment, încercând tot felul de tertipuri politico-electorale.

Din acest motiv, TurdaNews a solicitat o poziție mai clară și răspunsuri mai clare din partea ISU Cluj și am lămurit problema!

În primul rând, trebuie menționat faptul că Primăria Turda a făcut documentația cu avizul ISU Cluj. Este vorba despre documentația aferentă protejării la incendiu a clădirii Teatrului Național, care era în reabilitare (vezi ștampila triunghiulară de pe documentul de mai jos).

Pentru că ISU Cluj a avizat documentația inițială, care includea și soluția tehnică respectivă, iar la final va verifica dacă sunt respectate cerințele. În cazul în care nu s-ar fi realizat acel bazin/”rezervă intangibilă de apă aferentă instalației de stingere a incendiilor”, Teatrul Național risca să nu primească avizul ISU Cluj și s-ar fi ajuns în situația în care o clădire reabilitată recent, să nu poată permite desfășurarea spectacolelor de teatru cu public, pe motiv că nu se poate asigura securitatea la incendii!

Apoi, ISU Cluj și-a dat Avizul de securitate la incendiu cu nr. 472/22/SU –CJ din 29.12.2022 pentru proiectul “Reabilitare, modernizare și dotarea Teatrului Aureliu Manea Turda”, care a fost emis în baza proiectului tehnic.
La baza întocmirii documentației tehnice au stat următoarele considerente:
  1. Cerințele investitorului înaintate Proiectantului General (Caiete de sarcini, D.A.L.I, Tema de proiectare)
  2. Planurile de arhitectură elaborate de Proiectantul General, în baza cărora s-a stabilit amplasarea celor două rezervoare de apă+ camera pompelor pentru incendiu pe domeniul public, în incinta obiectivului nefiind suficient spațiu pentru amplasarea acestora.
  3. Expertiza tehnică întocmită de ing. Câmpean Augustin.
În conformitate cu cap. 4, art. 4.47, lit. „a” din Normativul P118-2 din 2013, pentru stingerea incendilor cu hidranți interiori la imobilul studiat parametrii tehnici necesari (debitul și presiunea) vor fi asigurați prin intermediul rezervei intangibile de apă cu volumul total V total-36,40 m3 și a grupului de pompare proiectat.
Această măsură era necesară deoarece conform adresei nr. 12772 din 09.08.2022 eliberată de Compania de Apă Arieș reiese faptul că rețeaua publică de distribuție apă potabilă nu poate asigura parametrii necesari funcționării instalației de stingere cu hidranți interiori.
Și acum să vedem răspunsul celor de la ISU Cluj:

”Procesul de avizare și autorizare a oricărui imobil, ce urmează să fie construit sau reabilitat și se încadrează în categoriile de construcții pentru care există obligația de autorizare la securitate la incendiu, prevede două etape distincte și anume:

a. în momentul proiectării se prevăd în schițele și documentația tehnică elementele și instalațiile speciale care au rolul de a ridica siguranța utilizatorilor în imobilul ce urmează să fie construit. Includerea acestor elemente în proiectul și documentația tehnică se verifică de către specialiștii ISU prin documentația pe care beneficiarul și proiectantul au obligația să le depună și se certifică faptul că au fost incluse în proiectul tehnic prin avizul emis pentru imobilul respectiv.

b. După finalizarea lucrărilor de construcții și efectuarea recepției imobilului, se verifică existența tuturor elementelor de siguranță, prevăzute pentru imobilul respectiv, prin procesul de autorizare. Acesta poate fi inițiat doar în momentul în care atât imobilul, cât și instalațiile acestuia sunt funcționale. (…)

Adăugăm faptul că, la finalul anului 2022, Primăria Municipiului Turda a solicitat și a obținut din partea instituției noastre un aviz de securitate la incendiu, în vederea modernizării și îndeplinirii tuturor cerințelor de siguranță pentru Teatrul „Aureliu Manea”. Documentul, înregistrat cu numărul 472/22/SU-CJ din 29.12.2022, certifică faptul că în proiectul tehnic sunt incluse instalații speciale, cum ar fi hidranți exteriori, hidranți interiori, instalații de tip sprinkler, instalații pentru iluminat de siguranță, grup de pompare pentru ridicarea presiunii, precum și un rezervor de apă subteran necesar rezervei intangibile pentru incendiu. Astfel, instituția noastră poate verifica existența acestor elemente de siguranță doar după efectuarea recepției lucrărilor de modernizare a teatrului din Turda.

Prin proiectul tehnic și avizul pentru securitate la incendiu emis pentru Teatrul ”Aureliu Manea” din municipiul Turda se impune realizarea unei rezerve intangibile de apă, respectiv o construcție subterană din beton, destinată instalației automate de stingere a incendiilor cu sprinklere.

În ceea ce privește utilitatea unui astfel de bazin, vă facem precizarea că acestea se construiesc doar în cazul în care sunt impuse de reglementările legislative în vigoare.

Bazinele de retenție sunt soluții tehnice alese de constructori, care pot include și rezerva intangibilă de incendiu.”, a precizat ISU Cluj, care a confirmat faptul că TurdaNews avea dreptate și că acea construcție este impusă de normele de protecție la incendiu.

Precizez că acest răspuns amplu și clarificator a fost obținut după ce am adresat întrebări concrete, subliniind faptul că nu dețin cunoștințe tehnice, iar răspunsul să țină cont de acest fapt, respectiv de probabilitatea ca întrebarea să nu fie încadrată tehnic corect:
”Având în vedere că au apărut unele informații contradictorii (Primăria Turda – Presa – ISU Cluj), în ceea ce privește realizarea unui bazin de alimentare cu apă pentru incendii (nu cunosc denumirea tehnică, dacă există, motiv pentru care aș dori să trecem peste acest impediment și să ne concentrăm pe informația în sine), în zona centrală din Turda (în fața Teatrului), vă rog să-mi lămuriți câteva aspecte…”.
Pentru că așa trebuie să procedeze un jurnalist când vrea să lămurească o informație!
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

4 Comentarii
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 56 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: