Disperarea din tabăra USL Câmpia Turzii e tot mai mare, cu cât se apropie alegerile locale de duminică, iar sondajele sunt nefavorabile pentru echipa care-l propune pe septuagenarul Radu Hanga la Primărie (Hanga are cu 8 ani mai mult decât fostul primar Ioan Vasinca!).
După ce au făcut alianţă cu un datornic la bugetul local, condiţiile protocolului fiind extrem de dubioase, mulţi vehiculând o înţelegere care vizează tocmai scutirea de la plata datoriilor pentru aliatul datornic, USL Câmpia Turzii a mai încheiat un protocol în disperare de cauză, cu cel pe care angajaţii combinatului Mechel îl consideră "vânzătorul" lor.
Iar cum oamenii nu-l "înghit" pe cel considerat a fi trădătorul intereselor lor, cu siguranţă vor lua atitudine împotriva USL şi a candidatului lor, Radu Hanga, directorul combinatului din Câmpia Turzii care a concediat cei mai mulţi angajaţi, în perioada în care a fost director general, respectiv 4.000 de persoane!
Protocolul a fost dezvăluit azi, când la emisiunea electorală de la One TV Turda, alături de Dorin Lojigan s-a afişat şi Ioan Pascu, liderul de sindicat acuzat de trădare.
Ca să nu fim acuzaţi de subiectivism, vom reda pasajul incriminator la adresa lui Ioan Pascu, aşa cum a apărut în săptămânalul local Ziarul 21, sub semnătura patronului ziarului, Sergiu Jucan:
"În marea lor majoritate, aceştia acuză o înscenare pusă la cale de conducerea combinatului şi liderii Sindicatului I.S.C.T. pentru a scăpa cât mai uşor cu putinţă de muncitorii de la Mechel, cu cheltuieli cât mai puţine şi cu un efort minim. Această înscenare, în argumentarea muncitorilor, a început din 30.09.2011, când în combinat au circulat nişte tabele, care le erau prezentate muncitorilor de maiştrii lor de schimb, cerându-li-se semnăturile la propunerea dacă sunt de acord cu MAJORAREA SALARIILOR de încadrare a angajaţilor şi modificarea articolului 2.12 din C.C.M. (care prevede indemnizaţia de 40% din salariul de bază pentru fiecare an lucrat în societate care se acordă persoanelor cărora le încetează Contractul Individual de Muncă (C.C.M.) din iniţiativa societăţii).
Practic, acest articol era obstacolul cel mai mare în concedierea oamenilor, deoarece pentru fiecare om concediat S.C. Mechel ar fi trebuit să plătească în jur de 10.000 lei (100.000 milioane lei vechi). În naivitatea sa, angajatul, auzind de mărire de salariu, nici măcar nu a mai întrebat ce reprezintă art. 2.12 din C.C.M., şi au semnat în marea lor majoritate. Sondajul respectiv a fost aplicat într-un interval de 3 zile şi anume 30.09.-03.10.2011, mai precis VINERI, SÂMBĂTĂ şi DUMINICĂ, pe 1250 de angajaţi, susţine biroul executiv al Sindicatului I.S.C.T., adică 72,6% din 1722 de persoane cât numără în prezent S.C. Mechel Câmpia Turzii, din care 691 de persoane au votat DA, reprezetând 55,3%.
În urma acestor „voturi” şi a rezultatelor lor, Sindicatul I.S.C.T. a acceptat oferta conducerii Mechel Câmpia Turzii de majorare a salariilor de încadrare a tuturor angajaţilor şi a modificat art. 2.12 din C.C.M. şi astfel, în loc de 40% înmulţit cu numărul de ani lucraţi, un muncitor primeşte acum MAXIM 3 SALARII LUNARE şi o majorare salarială de 10% în două etape, din care, din păcate, muncitorul nu a primit decât
Sindicatul I.S.C.T. care, chipurile, îi protejează şi îi reprezintă pe muncitori şi în care aceştia au intrat, a făcut un joc necurat pe care salariaţii il acuză. (…)
Unele acuze care se îndreaptă direct spre Conducerea Sindicatului, spun că dacă erau corecţi, cei de acolo le-ar fi atras atenţia muncitorilor ce semnează, dar ei au tăcut văzându-şi interesul. Mai mult de atât, angajaţii care, în demersul lor disperat de a-şi păstra locul de muncă de care depinde traiul lor şi al familiilor lor, vrând să organizeze un protest în care să atragă atenţia conducerii, dar şi autorităţilor locale, s-au lovit de refuzul Liderului de Sindicat, care a precizat că Sindicatul nu organizează aşa ceva, iar cine protestează o face pe răspundere proprie, interpretare care a lăsat să se înţeleagă că Sindicatul nu poate sau nu vrea să-i sprijine".
Fără comentarii!