nello construct

Urșii s-au înmulțit peste măsură în județ, spun vânătorii

Numărul urșilor existenți la nivelul județului Cluj ar atinge cifra de 200 de exemplare, apreciază preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Spotrivi Cluj, Dan Ionescu, într-o declarație dată pentru cluj24.ro.

„De ultimul urs am auzit că e pe la Iclozel, care cam vizitează zona. Din 2014 nu s-a mai aprobat, cel puţin în zona noastră, recoltarea de exemplare din specia urs. Atunci, au ajuns într-un număr foarte mare. Sunt fonduri de vânătoare, cum e Valea Ierii, zona de munte, unde sunt mai mulţi urşi, dar n-ar trebui să se regăsească ursul în zona de câmpie”, a spus Dan Ionescu, pentru sursa menționată.

Problema este că înmulțirea urșilor a condus la o populare excesivă a teritoriilor în care trăiesc, iar cei ”puternici” îi împing pe cei mai ”slabi” în afara teritoriului, ursul fiind un animal teritorial. Din acest motiv s- a ajuns în situația ca urșii să fie raportați și în zona de deal sau de câmpie a județului, deși ei ar trebui să se regăsească doar în zona de munte, în păduri.

„Ei s-au înmulţit peste potenţialul fondului. Ursul e un animal teritorial. În momentul în care ei se înmulţesc fără un control cinegetic din partea vânătorilor, atunci cei mai slabi sunt împinşi în afara teritoriului celui mai tare. Din acest motiv, încep să iasă urşii şi pe zonele de deal, câmpie. Avem urşi şi la Vaid Cămăraş, avem la Ţaga, avem în zona Gherla-Iclozel, Dej, Frata, avem peste tot semnalaţi urşi. În zona de munte sunt mai concentraţi, dar acolo nu-s aşa vizibili.

Pe Valea Ierii sunt vreo 50 de urşi, dar nu produc pagube pentru că e foarte mare suprafaţa forestieră şi-s puţine localităţi, pe când aici, când iese un urs dintr-o pădure, e văzut dintr-o maşină, automat lumea îşi face probleme. Probabil că pe total judeţ numărul lor să treacă de 200 de exemplare. Poate 100 şi ceva”, a mai explicat președintele AJVPS Cluj.

În ultimii ani, au fost raportate mai multe cazuri de urși văzuți în localități în care până acum nu s-a raportat prezența lor, iar cei de la AJVPS Cluj spun că acest lucru se întâmplă tocmai din cauza suprapopulării.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole: