UNTOLD-ul a declanșat un val de polemici pe tema purtării măștii! La Untold, ”fără mască”, la școală ”cu mască”?!

Foto de pe pagina oficială UNTOLD.

Festivalul UNTOLD, care se desfășoară în aceste zile la Cluj-Napoca și care se încheie în noaptea dinaintea începerii școlii, a generat un val de polemici pe tema măsurilor sanitaro-igienice pe timpul pandemiei, în special în ceea ce privește purtarea măștii de protecție.

Totul a pornit de la imaginile postate pe rețelele de socializare în care se vedeau zeci de mii de oameni, înghesuiți la spectacol, fără să poarte mască. Asta deși înainte de începerea acestui spectacol se anunța că ”e cel mai sigur din lume” din punct de vedere al respectării restricțiilor pe timpul pandemiei.

Numai că… nu e deloc așa! Deși la intrarea în zona festivalului participanții sunt obligați să poarte mască, condiție asumată de organizatori în momentul în care au primit aprobarea, ulterior în incinta zonei UNTOLD marea majoritate a participanților sunt fără măști.

Organizatorii spun că nu e treaba lor să verifice. DSP Cluj spune că nu e nici treaba lor să verifice, că festivalul a primit acceptul direct de la București, și că e treaba celor de la Untold să ia măsuri, că așa s-au angajat. Iar autoritățile au început să aplice sute de amenzi pe baza pozelor postate pe rețelele de socializare, în care apar persoane fără măști, deși purtarea lor este obligatorie. Peste toate astea, se suprapune faptul că de mâine, elevii vor merge la școală cu mască (inclusiv în pauze!), iar această protecție este obligatorie și în jurul unităților școlare, pe o distanță de câteva zeci de metri!

Cum se ”scuză” organizatorii

„La intrare, fiecare persoană e obligată să poarte mască. Dacă nu are, îi oferim noi. Apoi, însă, fiecare individ e responsabil. Oricum, 80% dintre spectatori sunt vaccinați sau trecuți prin boală”, spune Edi Chereji, managerul festivalului, citat de Știri de Cluj.

Declarația, însă, nu ține cont de o informație de bază: cei vaccinați sau trecuți prin boală pot fi ”purtători” ai virusului și, deci, pot contribui la răspândirea lui, mai ales într-o aglomerație cum este la Untold.

Pe de altă parte, se ridică semne serioase de întrebare și în ceea ce privește autorizarea unui astfel de eveniment, de această dimensiune, în condițiile în care la o nuntă organizată în aceeași perioadă, de exemplu, ești obligat la un număr limitat de persoane.

Ce spun cei de la DSP Cluj

Cei de la DSP Cluj se ”scuză” că nu e treaba lor și că festivalul a venit ”autorizat” direct de la București. Însă, spun cât se poate de clar că purtarea măștii ar fi obligatorie!

„Nu angajații DSP au obligația să stea printre ei, ca să le pună masca. Deci, din acest punct de vedere, organizatorii și cei pe care i-au angajat să asigure respectarea măsurilor, purtarea măștii, intrarea cu brățări, este răspunderea lor, nu a Direcției de Sănătate Publică…

Am controlat toate acele puncte din perspectiva respectării condițiilor igienico-sanitare, nu noi am autorizat Untold-ul, el vine autorizat de la București. Partea noastră este să verificăm respectarea condițiilor igienico-sanitare.

Acuma, cu masca, este trecut în materialul prezentat când au primit aprobare, și pe care l-au prezentat și de la ședința de la prefectură, că anchetarea purtării măștii este în obligația lor”, a declarat Dorina Duma pentru Europa FM, citată de Știri de Cluj.

Polițiștii au aplicat sute de amenzi

Reprezentanții Poliției au aplicat în primele două zile de festival, sute de amenzi! Iar existența numeroaselor poze cu festivalieri fără măști ar putea genera noi amenzi.

”Opinia mea este una legală, în sensul că legislația este foarte clară: în cazul festivalurilor publice, pe lângă numărul maxim de participanți, în fucție de rata de infectare desigur, masca de protecție este obligatorie. Acuma, nerespectarea măsurilor este un act de răspundere individuală persoanală, și, procedând la simetria dintre festivaluri și evenimentele private, și în cazul evenimentelor private răspunderea revine în egală măsură organizatorului, dar și celui care nu respectă respectivele măsuri. Pe principiul acesta al paralelismului, ar trebui ca și în cazul festivalurilor publice, și organizatorul trebuie să întreprindă toate măsurile necesare, astfel încât regulile să fie respectate, dar persoanele, la nivel individual, ar trebui să respecte legislația, pentru că aceasta este clară, mai ales că au fost atenționați că masca este obligatorie.

Actele de încălcare a legislației sunt constatate și sancționate de către organele abilitate, în speță jandarmeria și poliția, respectiv poliția locală, acolo unde se impune. Cu ocazia tuturor întâlnirilor, le-am cerut acest lucru organizatorilor, care ne-au promis că festivalul va fi cel mai sigur eveninent din țară, motiv pentru care consider că ar trebui să fie respectate toate măsurile ca să putem vorbi de un eveninent sigur.

Sper ca persoanele care nu poartă mască să poată fi și identificate. Concret, pot să vă spun că amenzile acordate deja sunt de ordinul sutelor în cele două zile ale festivalului. Toate se referă la nerespectarea Legii 55, și majoritatea sunt date pentru nerespectarea obligației de purtare a măștii de protecție”, ne-a declarat și prefectul județului Cluj, Tasnadi Szilard Istvan, citat de europafm.ro.

Cum se comportă ”persoanele publice”?

Se spune că persoanele publice sunt un exemplu la care se raportează ”oamenii de rând”. Ei bine, la UNTOLD foarte multe persoane publice s-au fotografiat ”fără mască”. Sau… au fost fotografiați, cum e cazul primarului din Cluj-Napoca, care a încercat să se eschiveze pozelor, spunând că e un eveniment privat.

”Primarul Emil Boc împreună cu soţia, Oana, se îndreptau spre ieşirea din festival vineri, în jurul orei 2.00. Rugat de ziariştii clujeni să stea la fotografie, Boc a refuzat energic. S-a întors brusc, şi-a acoperit faţa cu mâna şi a spus că e un moment privat. „Maestre, nu vreau! E un moment privat”, a spus Emil Boc reporterului de la Ştiri de Cluj. Soţia primarului, Oana Boc a acceptat să fie fotografiată, părând şi ea suprinsă de gestul primarului. Un motiv plauzibil al refuzului este faptul că primarul nu purta mască de protecţie, deşi, teoretic, acest lucru esta obligatoriu.”, au menționat cei de la Adevărul.

Și nu e singurul caz! Chiar ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost fotografiat într-o incintă de la Untold (spațiu închis) fără să poarte mască!

”Lucian Bode purta masca de protecție pe cotul mâinii stângi semn că nu prea dă doi bani pe regulile antipandemie.

Un celebru avocat din Cluj Napoca, Vasile Gherman a comentat ironic nici nu este nevoie ca ministrul să poarte mască de protecție.

Sa mai aud vreun politician sau uniformist solicitand purtarea mastii… in spatii inchise… cand Ministrul de interne si al justitiei si SRI ului… considera ca nu este necesar”, a scris Vasile Gherman.”, au menționat cei de la Foaia Transilvană.

Ce zic politicienii?

În privința politicienilor, declarațiile sunt nuanțate. Liuderul AUR, George Simion, de exemplu, acuză în termeni duri discriminarea care s-a pus în practică, comparând modul în care zeci de mii de persoane au putut participa la un festival public fără să poarte mască, în contradicție cu purtarea măștii obligatoriu pentru elevii care merg de mâine la școală.

„Când se dorește, se poate! Nu vor să vă trimită copiii la școală. Țeparul Florin Cîțu, după ce v-a furat banii, vă fură și viitorul copiilor voștri.

În orașul lui Boc – cel mai mare susținător al prim-ministrului țepar Florin Cîțu – s-a permis desfășurarea unui eveniment fără mască cu peste 100.000 de persoane în timp ce școlile se preconizează că vor fi închise după câteva săptămâni”, a punctat George Simion, citat de Ziar de Cluj.

Deputatul PSD, Patriciu Achimaș, care este medic de profesie, a spus clar și răspicat că nu ar fi autorizat un astfel de festival, în această perioadă.

”Dacă aș fi fost director al DSP Cluj, aș fi dat UNTOLD un aviz negativ. De aceea trebuie să depolitizăm DSP. (…) Vom vedea la o săptămână-două după Untold dacă închidem școlile și câți pacienți vom avea internați”, a declarat profesorul Patriciu Achimaș-Cadariu la Via Cluj TV, citat de clujtoday.ro.

„Boala e transmisă chiar și de către unii vaccinați și știm că nu întotdeauna testarea are o siguranță absolută, ar trebui repetată. Un centru oncologic, de exemplu, cum e cel de la Iași, poate fi un loc sigur câtă vreme sunt testați oamenii care intră acolo. Chiar și așa, la Iași a apărut un focar”, a declarat medicul Patriciu Achimaș, citat de aceeași sursă.

Emil Boc spune că e ”impresionat” de măsurile de siguranță. Declarația a fost ”înainte” de a fi fotografiat în timp ce încalcă măsurile de siguranță.

„Ce m-a impresionat foarte mult a fost rigoarea cu care s-a intrat în festival. Nu știu dacă ați observat că s-a stat cam o oră jumate, două ore pentru intrare în festival (brățări, partea de verificare a certificatului de vaccinare). Și eu personal nu am intrat până când nu am arătat certificatul verde digital european și mi l-a controlat cu scannerul. Asta pe mine m-a bucurat și mi-a dat încredere că este un festival serios și că regulile de siguranță se respectă fără cusur chiar dacă, repet, s-a stat o oră – două la coadă pentru intrare. Iată că viața poate merge înainte dacă ne vaccinăm. Și testul dacă nu îți este recunoscut nu intri, dar evident că prima soluție este vaccinul”, a spus primarul, citat de Gazeta de Cluj.

Iar de mâine, copii merg la școală ”obligatoriu” cu mască!

După UNTOLD, unde multitudinea de poze existente în spațiul public, cu festivalieri care nu poartă mască în incinta zonei de festival (deși era o obligație), de mâine copiii vor merge la școală, fiind obligați să poarte mască.

Iar la București s-a luat deja decizia ca masca să fie obligatorie inclusiv pentru cei care se apropie la mai puțin de 50 de metri de perimetrul școlii (măsură care, probabil, va fi aplicată cât de curând la nivel de țară).

“Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere gura şi nasul, pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru, începând cu data de 13 septembrie 2021”, prevede hotărârea, conform celor de la observatornews.ro.

Ce-i drept și măsurile autorităților crează… ambiguități

Iar dacă toate astea de mai sus nu erau suficiente penbtru un ”ghiveci” informațional, care să genereze apoi polemici și ”lupte” între vacciniști și anti-vacciniști, ingredientul final impus de autorități vine să amplifice lipsa de logică sanitar-preventivă evidentă.

Conform actualelor norme, participarea la evenimentul UNTOLD a fost condiționat de existența vaccinului (certificat verde european), trecerea prin boală (certificată cu documente) sau testul COVID negativ efectuat cu maxim 48 de ore înainte. Aceste măsuri se aplică, la modul general, și în alte situații.

Din cele 3 categorii, primele două au intrat fără nicio verificare în ceea ce privește COVID-ul (existența sa). Doar cei cu testul au fost verificați, prin testare (chiar dacă și aici sunt multe alte discuții). Conform organizatorilor, 80% dintre cei care au intrat erau vaccinați sau trecuți prin boală (aveau documentele respective). Asta înseamnă că ei nu au fost verificați/testați în niciun mod!

Asta deși pe siteul oficial guvernamental, vaccinare-covid.gov.ro, este menționat cât se poate de clar că nu există date concrete privind transmiterea sau nu a virusului de către o persoană vaccinată.

Însă, există și studii concrete care s-au făcut în acest sens și care menționează că o persoană vaccinată poate transmite virusul. Sursa: Mediafax. Iar întrebarea e firească: de ce autoritățile nu se adaptează cu măsurile sanitare la realitatea unor studii efectuate în acest sens? Pentru că măsurile de tip ”ilogic” de acest gen crează mai tare impresia că se urmărește exclusiv ”vaccinarea cu orice preț”, în detrimentul ”protejării populației” împotriva virusului.

În aceste condiții, rezultă că aglomerarea de la Untold va fi la baza unei expansiuni virale, care va duce la o creștere a numărului de cazuri COVID (au fost participanți din toată țara, inclusiv de peste hotare).

Concluzia? Un haos!

Orice concluzie am prezenta, va exista un curent care ar nega concluzia, cu propriile argumente! Multe dintre ele bazându-se tocmai pe deciziile contradictorii ale autorităților, pe ceea ce au constatat în viața reală și pe compararea de situații oarecum asemănătoare.

Dar, de fapt, concluzia nu viza neapărat ideea de a ”da dreptate” uneia sau alteia dintre taberele ”vacciniștilor” (care îi include și pe cei care cred în existența virusului și a măsurilor de protecție) și cea a ”anti-vacciniștilor” (în care se mai pot adăuga și cei care ”nu cred” în existența virusului, implicit a măsurilor de protecție impuse), ci aceea de a arăta… ce HAOS este în societate pe această temă!

Pe acest fond, revenirea la unele restricții mai dure ar putea declanșa reacții neprevăzute.

Sursa foto principală: pagina de Facebook oficială a UNTOLD.

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top