Deşi legea privind obligativitatea folosirii caselor de marcat la agenţii economici a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2000, mai sunt mulţi operatori care nu folosesc aşa ceva. O arată controalele efectuate în Câmpia Turzii de către Garda Financiară şi sancţiunile aplicate.
În ultima perioadă Garda Financiară a descins de mai multe ori în Câmpia Turzii. Comisarii au avut în vedere controale tematice primite de la comisaritul central al Gărzii Financiare, controale ce au vizat firmele ce produc materiale de construcţii, firmele de construcţii, firmele ce produc şi comercializează produse accizabile, controale la operatorii care deţin jocuri de noroc, controale la agenţi economici privind respectarea legislaţiei în ceea ce priveşte spălarea banilor şi nu în ultimul rând controale privind respectarea legislaţiei în privinţa caselor de marcat. Ba mai mult, 50% din totalul controalelor au fost pe această temă. Chiar dacă au trecut ani buni de când se ştia de această obligaţie mulţi agenţi economici o ignoră şi astăzi. Cei descoperiţi fără casă de marcat sau fără eliberarea de bonuri fiscale au suportat consecinţele.
La 52 de agenţi verificaţi s-au aplicat 31 de sancţiuni, 29 de amenzi, în valoare de 135500 lei. S-au confiscat mărfuri în valoare de 6247 de lei şi au fost suspendate cinci activităţi economice.
Persoanele fizice autorizate şi asociaţiile familiale care efectuează comerţ cu amănuntul şi prestări de servicii către populaţie sunt obligate deasemenea să utilizeze case de marcat. Sunt scutite doar persoanele care practică profesii liberale, respectiv medici, avocaţi, notari, auditori financiari sau experţi contabili.
Cu toate acestea, comisarul Gărzii Financiare, Ilie Tulai spune că la Câmpia Turzii lucrurile stau destul de bine faţă de alte zone ale judeţului. „Nu ne putem plânge, lucrurile se desfăşoară în mare parte bine la Câmpia Turzii, în comparaţie cu alte localităţi”, spune Tulai. Viceprimarul Ioan Moldovan (foto) a făcut apel ca orice problemă cu agenţii economici să fie adusă la cunoştinţa autorităţilor locale. „Avem două organisme prin care sunt coordonaţi la nivel local agenţii economici. Centrul Oamenilor de Afaceri şi Clubul Oamenilor de Afaceri ne pot ajuta să eliminăm astfel de probleme. Nu vom ajunge niciodată probabil la o activitate economică perfectă, dar o putem îmbunătăţi considerabil prin colaborare”, e de părere Moldovan.