Un nou termen în dosarul penal al Liei Durlan (Ziarul 21): nu s-a primit raportul de expertiză!

foto_112010_liadurlan-faliment

Miercuri, la Judecătoria Turda, Lia Durlan a obţinut o nouă amânare în dosarul penal în care este judecată pentru o evaziune fiscală de câteva miliarde de lei vechi. De data aceasta, motivul celei de a 13-a amânări a fost lipsa raportului de expertiză.

Manager la Ziarul 21, Lia Durlan a făcut de-a lungul anilor câteva "inginerii" prin care a vrut să păcălească Statul Român, prin neplata unor datorii, transferând succesiv activitatea economică a publicaţiei Ziarul 21 de pe o societate pe alta.

În prezent, deşi sediul social figurează la Lia Durlan acasă, aceasta nu este nici asociat al societăţii care editează Ziarul 21 şi nici măcar administrator!

Noul termen de judecată a fost stabilit pentru 18 mai 2011. Până acum, Lia Durlan, managerul publicaţiei Ziarul 21, este judecată pentru infracţiuni de evaziune fiscală, în Dosarul Penal nr. 6882/328/2009, aflat pe rolul Judecătoriei Turda. Acesta este al 13-lea termen de judecată din acest dosar!

 

Acuzată de o evaziune fiscală de peste 9,3 miliarde lei vechi!

Dosarul penal de evaziune fiscală este cel mai "gros" dosar pe care l-a avut Lia Durlan până acum. Cei de la Finanţe s-au constituit parte civilă pentru suma de 930.238 lei. Adică, peste 9,3 miliarde de lei vechi!

În calitate de asociat şi administrator al societăţii Optima Press SRL, editorul săptămânalului Ziarul 21, Lia Durlan a fost depistată de către organele de control ale Gărzii Financiare (GF) că a folosit o contabilitate dublă, având încasări pe facturi emise care nu se regăseau în contabilitatea societăţii. Astfel, în perioada controlată (decembrie 2004 – mai 2007), inspectorii GF au descoperit faptul că Lia Durlan s-a folosit de 1.350 facturi, dintre care doar 885 au fost înregistrate în contabilitatea firmei, rezultând o diferenţă de 465 de facturi.

În urma unor controale încrucişate, GF a găsit 126 de facturi, la diverşi clienţi, în valoare totală de 518.280 lei, bani care nu erau înregistrate în contabilitatea firmei. În plus, s-au emis şi facturi cu acelaşi număr de înregistrare, în contabilitate înregistrându-se factura mai mică, în timp ce factura mai mare rămânea neînregsitrată, pentru a se plăti impozite mai mici la bugetul de stat. Valoarea totală a facturilor fiscale cu aceeaşi serie şi număr, care s-au găsit la diverse societăţi şi care nu au fost înregistrate în contabilitatea firmei Liei Durlan, se ridică la 135.250 lei.

În concluzie, pentru facturile descoperite de GF suma totală care nu se regăsea în contabilitate era de 653.530 lei. Însă, au rămas 339 de facturi negăsite! Motiv pentru care cei de la GF au estimat un prejudiciu bazat pe media facturilor emise şi descoperite, ajungând la suma totală considerată a fi un prejudiciu la bugetul de stat.

 

Condamnată penal, de două ori!

Lia Durlan a fost condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani, sub supraveghere, perioadă în care inculpata este obligată să se prezinte la termenele stabilite la Serviciul probaţiune din cadrul Tribunalului Cluj, să anunţe orice schimbare de domiciliu sau deplasare mai mare de 8 zile, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. Condamnarea i-a fost dată pentru fals în înscrisuri şi înşelăciune.

Înainte, într-un alt dosar penal, a primit o condamnare de 5 luni de închisoare, tot cu suspendare, pentru că a circulat cu o maşină cu numere false şi cu talon falsificat.

Din câte se pare, Lia Durlan încearcă amânarea pronunţării sentinţei în cel de-al treilea dosar penal, până când va reuşi să-şi "rezolve" sentinţa, astfel încât să primească din nou "cu suspendare". Gurile rele zic că există o legătură între creditele de miliarde, luate de Lia Durlan, şi sentinţele "cu suspendare" pe care le-a primit din partea instanţei turdene.

 

Tribunalul Cluj a obligat-o la plata a peste 10 miliarde! Lia Durlan şi-a pus speranţa în recurs!

Managerul săptămânalului Ziarul 21, Lia Durlan, a făcut recurs la sentinţa dată de Tribunalul Cluj – secţia Comercial, care a făcut-o responsabilă de falimentul propriei societăţi şi a obligat-o la plata sumei de 1.048.422 lei (peste 10 miliarde de lei vechi!), în Dosarul 4052/1285/2008.

Recursul se va judeca la Curtea de Apel Cluj, primul termen fiind stabilit la 19 aprilie 2011.

În anul 2008, societatea care edita Ziarul 21, respectiv SC Optima Press SRL (al cărei asociat unic era Lia Durlan) avea datorii imense la bugetul de stat. Pentru a nu plăti datoriile, Lia Durlan şi-a abandonat societatea şi a transferat toată activitatea pe o nouă societate, înfiinţată de ginerele său, Remus Pop, respectiv SC 21 Press SRL.

Ulterior, Tribunalul Cluj – secţia Comercial a deschis un dosar de faliment al societăţii Optima Press SRL, a cărui concluzie a fost că Lia Durlan este responsabilă de falimentul propriei societăţi.

Dându-şi seama că toată tranzacţia şi tot transferul activităţii Ziarului 21 (şi nu numai!) a fost făcut fără acoperire legală şi pentru că exista riscul ca instanţa să considere transferul activităţii de pe SC Optima Press SRL pe SC 21 Press SRL drept nul, activitatea publicaţiei s-a mai "pasat" încă o dată, înfiinţându-se încă o societate. Noua societate poartă numele Toda Press SRL, a fost înfiinţată la începutul anului 2010 (dată de la care a preluat activitatea publicaţiei Ziarul 21), iar asociat unic şi administrator figurează un fost angajat al Liei Durlan, Sergiu Jucan. Totuşi, adresa firmei este aceeaşi ca şi în cazul Optima Press SRL sau 21 Press SRL, respectiv strada 22 decembrie nr. 44, adică adresa de domiciliu a Liei Durlan. Ba mai mult, există persoane care susţin că şi în prezent ea semnează acte (în calitate de manager), deşi nu are acest drept, nefiind nici asociat, nici administrator şi nici angajat al societăţii care editează în prezent ziarul! Între timp, societatea 21 Press SRL a rămas şi ea cu datorii neplătite la bugetul de stat, fiind abandonată, într-o schemă simplă de prejudiciere a bugetului de stat, căruia nu i-a pus nimeni punct, până în prezent.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top