Un cioban care era acuzat că l-a bătut pe un localnic din Băișoara, în anul 2017, a scăpat nepedepsit penal, Judecătoria Turda constatând prescripția faptei, întrucât au trecut peste 5 ani de la acel incident.
Procurorii au instrumentat cazul ani de zile și au trimis dosarul la instanță abia în anul 2022, deci aproape de împlinirea perioadei de 5 ani, de la care fapta este prescrisă.
”În data de 06.05.2017, în jurul orei 20.00, în timp ce se afla în locuinţa sa din loc. Băişoara, persoana vătămată (…) a fost apelată de îngrijitorul turmei sale de capre, care i-a spus că nu mai este apă în locurile special amenajate pe păşunea care i-a fost atribuită. În aceste împrejurări, întrucât anterior inculpatul a mai cauzat acest neajuns, persoana vătămată l-a sunat pe inculpat, pentru a-l ruga să nu mai intre cu turma sa de animale pe păşunea sa, dar acesta i-a adresat injurii şi l-a chemat în drum pentru a discuta, aspect cu care persoana vătămată a fost de acord. Persoana vătămată s-a întâlnit cu inculpatul, care după ce i-a adresat injurii a pulverizat-o cu un spray paralizant pe faţă iar apoi a fost lovită de inculpat cu o bâtă de mesteacăn, cu lungimea de aproximativ 60-80 cm în zona capului şi a auzit vocea soţiei inculpatului, care îl îndemna pe acesta să mai lovească o dată. Persoana vătămată a căzut jos, iar ulterior, inculpatul a mai pulverizat-o o dată cu spray pe persoana vătămată, apoi acesta a fugit cu bâta în mână. Persoana vătămată a reuşit să se târască până la poarta numitului (…), căruia i-a cerut ajutor, fiind ajutat de numita (…). Certificatul medico-legal nr. 2216/I/a/544 din 08.05.2017 atestă faptul că persoana vătămată a suferit leziuni produse prin lovire activă cu corp dur la nivelul capului, care necesită 12-13 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare.”, a menționat instanța, care a stabilit că există probe la dosar care să-l incrimineze pe ciobanul agresor.
Numai că, dosarul ajungând după mulți ani în instanță, între timp fapta s-a prescris.
”Având în vedere că infracţiunea de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art. 193 alin. 2 Cod penal reţinută în sarcina inculpatului a fost comisă în data de 06.05.2017, că termenul de prescripţie a răspunderii penale, de 5 ani, s-a împlinit în 06.05.2022, nefiind întrerupt de niciun act, întrucât prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 358/2022, s-a stabilit că între 26 aprilie 2018 şi 30 mai 2022 „fondul activ al legislaţiei nu conţine vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale”, iar prin Decizia nr. ##/25.10.2022 a ICCJ, dosar nr. ####/1/2022, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, s-a stabilit că normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material supuse principiului legii penale mai favorabile, se va dispune încetarea procesului penal potrivit art.16 lit. f din C.p.p.”, a constatat Judecătoria Turda.
Articole similare:
