În 26 decembrie 2020, primele 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au ajuns la Institutul „Cantacuzino” unde, o zi mai târziu, s-a dat startul campaniei de vaccinare. Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie 2020, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Campania de vaccinare anti-Covid-19 s-a făcut apoi în etape. Primii care au beneficiat de vaccin au fost angajații din sistemul sanitar, urmând populația cu grad de risc ridicat, iar în final populația generală.
În 28 decembrie, s-a lansat platforma pentru programarea online la vaccinare, care a fost asaltată în scurt timp de sute de mii de români.
În 15 ianuarie 2021, a început etapa a doua de vaccinare, cea care se adresa populației cu grad ridicat de risc: adulți cu vârsta peste 65 de ani, bolnavi cronic și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale. În cele din urmă, în luna martie 2021 a început etapa a treia, vaccinarea populației generale.
Campania de vaccinare a început cu vaccinul produs de compania Pfizer, iar până la acest moment, țara noastră a recepționat 17.719.799 doze de vaccin de la această companie.
În 4 februarie, România a început vaccinarea cu al doilea vaccin anti-Covid-19, respectiv Moderna, iar de atunci au fost recepționate 2.827.000 de doze.
La scurt timp, în 15 februarie a fost introdus și cel de-al treilea vaccin, respectiv AstraZeneca, din care au fost recepționate până acum 3.374.000 doze.
Iar ultimul vaccin, și singurul care se administrează în doză unică, Johnson&Johnson a fost introdus în 4 mai 2021, până în prezent fiind aduse în țară 3.785.100 doze.
Interesul românilor pentru vaccin în primăvară a fost foarte ridicat, așteptând pe liste chiar și câteva săptămâni până să fie programați.
În 5 mai, autoritățile au anunțat că populația generală se poate prezenta direct la centre, fără programare, pentru vaccinare, iar o lună mai târziu, în 2 iunie a început și campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani.
Interesul pentru vaccin a scăzut în vară, țintele stabilite de autorități fiind ratate una câte una. Până la 1 iunie, Guvernul își propusese să se ajungă la 5 milioane de persoane vaccinate, dar ținta a fost atinsă cu două luni întârziere, în 31 iulie 2021.
În 28 septembrie a început administrarea dozei de rapel (doza 3) în România pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe bază de ARN mesager.
În octombrie, autoritățile au avut întâlniri cu o delegație a OMS pentru a analiza motivele care stau la baza încetinirii campaniei de vaccinare, iar pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri și intensificarea restricțiilor pentru nevaccinați, campania de vaccinare s-a reînsuflețit.
Zilnic au fost bătute recorduri în ceea ce privește numărul de persoane vaccinate, astfel că în 27 octombie s-a ajuns la aproape 151.000 de persoane vaccinate în 24 de ore.
Interesul pentru vaccinare a scăzut din nou în lunile noiembrie și decembrie, iar cifrele de acum arată că, de la începutul campaniei de vaccinare în România, peste 7,9 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin, aproape 7,8 milioane au schema complete de vaccinare, iar aproape două milioane au și doza de rapel.
sursa: Cluj24
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.