TVR Cluj: Gala ”Jurnalist în România”

foto_092015_tvr-cluj

TVR Cluj aduce Moldova acasă. Acasă în Europa! Chişinăul se mută în inima Transilvaniei: jurnalişti de renume, politicieni, oameni de afaceri şi mari personalităţi vor participa la “Gala Jurnalist în România” care se va desfăşura vineri, 4 septembrie începând cu ora 19:00, la Liberty Technology Parc din Cluj Napoca.

Evenimentul marchează finalul proiectului de succes “Jurnalist în România”. Reportajele realizate de jurnalistele de peste graniţe în Transilvania au fost jurizate iar premiile le vor fi înmânate de către invitaţii speciali.

Pe parcursul zilei de 4 septembrie, vor fi difuzate în direct de la faţa locului trei ediţii speciale, pe 4 canale ale Televiziunii Române: TVR Cluj, TVR 3, TVR Moldova şi TVR Internaţional. În cadrul acestora vor fi din nou prezentate jurnalistele participante în proiect.

Proiectul Jurnalist în România este o premieră în ţara noastră. Jurnalişti din afara graniţelor ţării – Ucraina, Republica Moldova (inclusiv Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia) – au fost invitaţi în România, la Cluj-Napoca, pentru a produce în comun cu jurnaliştii de la TVR Cluj o serie de reportaje ce au fost prezentate în cadrul programelor TVR şi ale posturilor de televiziune din ţările de provenienţă ale participantelor. Prin acest proiect s-a format o echipă de jurnalişti care funcţionează, ca o reţea, în interesul opiniei publice. 

Au răspuns la invitația organizatorilor următorii: 

Vasile Botnaru – director Radio Europa Liberă

Olga Bordeianu – preşedinte Teleradio Moldova

Mircea Surdu – director Moldova 1 TV

Viorel Pahomi – realizator Realitatea Tv Moldova

Piron Stepan – preşedinte Teleradio Găgăuzia

Dorin Chirtoacă – primarul municipiului Chişinău, Republica Moldova

Titus Corlăţean – senator, fost ministru de externe

Sebastian Hotca – secretar de stat Departamentul pt. Românii de Preturindeni (MAE)

Mihai Seplecan – preşedintele Consiliului Judeţean Cluj

Marius Nicoară – senator român

Aurelia Cristea – deputat român

Sorin Bota – senator român

Delegatia Unității Teritoriale Autonome Gagauzia:

Olesea Tanasoglo – viceguvernator UTA Gagauzia  

Serghei Anastasov – primar de Comrat, om de afaceri 3.Vitalii Chiurcciu – prof. univ, Universitatea de Stat din Comrat,

Piron Stepan – preşedintele Tele Radio Gagauzia

Programul transmisiunilor 

09,00 – 10,30 – ediţie specială JURNALIST ÎN ROMÂNIA, DIRECT TVR Cluj, TVR 3, TVR Moldova, producător Mihaiela Ilea, moderator OVIDIU DAMIAN. Invitate vor fi 6 din jurnalistele participante în proiectul nostru. Vor fi prezentate şi reportajele realizate de ele şi se va discuta pe marginea experienţei câştigate în urma acestei cooperări inedite internaţionale şi inter-redacţionale 🙂

13,00 – 14,00 – ediţie specială JURNALIST ÎN ROMÂNIA, DIRECT TVR Cluj, TVR 3, TVR Moldova, producător Mihaela Ilea, moderator IRINA GAŞPAR. Invitate vor fi alte 4 jurnaliste. Vom avea si două live-uri cu directori media din Republica Moldova ce se vor afla la Cluj pt a participa la galaă. Tema va fi tot legată de proiectul Jurnalist în România.

17,00 – 18,00 – ediţie specială ,JURNALIST ÎN ROMÂNIA, DIRECT TVR CLUJ, TVR 3, TVR international, producător Emilia Avram, moderator KAREN SEBESI. Invitaţi vor fi: Titus Corlăţean, fost ministru de externe, Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, Sebastian Hotca, secretar de stat DPRRP, Olesea Rusu, jurnalist Moldova 1 TV,  participanta la proiect şi producator de emisiuni politice şi Tatiana Paşcovschi, jurnalist, participantă la proiect şi realizator al emisiunii politice Tema Zilei Canal 2 Chisinau.

20,30 – inregistrari – producator Emilia Avram

Program “Gala Jurnalist în România”

19:00 – 20:30 Gala Jurnalist în România

20:30 – Cocktail

Evenimentul şi emisiunile se vor desfăşura la Liberty Technology Park, str. Gării nr.21 Cluj Napoca                                      

                                      *********************

La cele trei etape ale proiectului „Jurnalist în România” au participat jurnalişti de televiziune din Republica Moldova, Ucraina şi Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia care, împreună cu jurnaliştii de la TVR CLUJ, au realizat câte un reportaj pe tema dată.

  • Prima ediţie a abordat problematica fondurilor europene, sub genericul “Acasă în Europa. Fondurile Europene”. Aceasta s-a desfăşurat în perioada 13 – 17 octombrie 2014.

Participante:

Anna Smolniţchi – jurnalist BRAVO TV

A realizat un reportaj despre centrul pietonal al municipiului BISTRITA, renovat cu ajutorul fondurilor europene.

Aura Revenco – jurnalist Jurnal TV

A realizat un reportaj despre Salina Turda. Proiect turistic realizat cu fonduri europene.

Olesea Rusu – jurnalist Moldova 1 TV

A realizat un reportaj despre Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia realizată cu fonduri europene.

Anna Glusko – jurnalist Moldova 1 TV

A realizat un reportaj despre Pensiunea Vlaha, din comuna Săvădisla judeţul Cluj, construită cu bani europeni.

Încheierea primei ediţii a fost marcată printr-o conferinţă susţinută de TVR Cluj la Chişinău în data de 14 noiembrie 2015.

  • A doua ediţie s-a desfăşurat sub genericul „ACASĂ ÎN EUROPA – multiculturalism & interculturalitate” şi a început în data de 6 aprilie 2015. 

Participante:

Tatiana Paşcovschi – jurnalist Canal 2 TV

A realizat un reportaj despre titlul pe care îl deţine municipiul Cluj Napoca în 2015 – Capitală Europeană a Tineretului şi despre caracterul multicultural al evenimentelor desfăşurate.

Evilina Schvidcenko – jurnalist Moldova 1 TV

A realizat un reportaj despre Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca şi caracterul multicultural al acesteia.

Elena Mocanu – jurnalist Găgăuzia TV

A realizat un reportaj despre tradiţii din localităţile Inucu şi Mera din judeţul Cluj. Materialul prezintă modul în care se desfăşoară sărbătorile pascale locuitorii din Inucu dar şi modul în care îşi câştigă existenţa nişte agricultori din localitatea Mera cu ajutorul bivolilor.

Stella Jemna – jurnalist Moldova 1 TV

A realizat un reportaj despre modul în care funcţioneză redacţiile de minorităţi ale TVR Cluj: maghiari, romi, evrei, ucraineni, germani şi armeni.

Conferinţa de presă care a marcat finalul celei de-a doua ediţii a avut loc la Chişinău în data de 22 mai 2015. Au participat jurnalişti, analişti, politicieni, experţi, precum şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice de la Chişinău.

  • A treia ediţie s-a desfăşurat sub genericul “Acasă în Europa. Societăţile durabile”, în perioada 5-10 iulie 2015.

Participante:

Veronica Ghimp – jurnalist Publika TV

A realizat un reportaj despre cercetările de top ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Un cercetător clujean a inventat un suc din reziiduri, foarte benefic pentru sănătate.

Elena Băncilă – jurnalist Realitatea TV Moldova

A realizat un reportaj despre primul Centru de Management al Deşeurilor din România construit în Bistriţa Năsăud. Acesta a fost realizat cu fonduri europene.

Gloria Gorceag – jurnalist Moldova 1 TV

A realizat un reportaj despre Liberty Technology Park din Cluj Napoca. Un concept inovator şi avantgardist în conceperea primului parc tehnologic din România.

Ana Danilescu – jurnalist Jurnal TV

A realizat un reportaj despre zona turistică Colibiţa, judeţul Bistriţa Năsăud şi despre proiectul realizat cu fonduri europene: Sit Natura 2000.

Dorina Gherghanov – jurnalist TVR Moldova

A realizat un reportaj despre conceptul de casă ecologică. Filmarea a fost realizată la o casă ecologică construită de un arhitect în localitatea clujeană Mihăieşti.

Conferinţa care a marcat încheierea acestei ultime etape, desfăşurată de TVR Cluj, a avut loc la Chişinău în data de 31 iulie 2015. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top