Turdenii au sesizat apariția unor… insecte ciudate! Vești proaste: nu pot fi combătute!

Screenshot 2021-08-01 at 22.41.45

O invazie a unor insecte ciudate, nemaintâlnite până acum, a fost sesizată de mai mulți turdeni. Acestea sunt invazive și produc niște pișcături destul de deranjante. Vestea proastă este că unii specialiști susțin că nu pot fi combătute prin mijloace clasice și chiar nu este recomandabilă intervenția cu soluții chimice.

”Există o problemă cu aceste insecte, sunt foarte multe, pișcă și sunt peste tot. Nu am mai văzut așa ceva. Aș sugera o dezinsecție. Din câte știu îs ceva insecte de mătase.”, ne-a sesizat un turdean, care ne-a trimis și poze cu aceste insecte zburătoare.

Din câte se pare, este vorba despre o insectă invazivă, pe care unii o denumesc ”Tigrul platanului” (Corythucha ciliata), care ar fi originară din America de Nord, fiind semnalată pentru prima dată în Italia, în 1956, iar apoi s-a împânzit în toată Europa, în condițiile în care nu are dușmani proprii.

„Ea este o specie erbivoră, se hrănește cu conținutul de celuloză al frunzelor de platan și ocazional, atunci când este în număr foarte, foarte mare și insectele cad sau zboară de pe suprafața frunzelor pe suprafața pielii oamenilor, îi înțeapă și pe aceștia, confundând probabil pielea lor cu suprafața frunzei de platan”, a explicat entomologul Elena Iorgu la Digi24.

Vești proaste: Nu se poate face nimic!

Specialiștii spun că aceste insecte sunt rezistente la soluțiile de combatere a acestora și nu pot fi îndepărtate prin mijloace clasice.

Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Biologie, spune că ar fi vorba. De fapt, despre niște ploșnițe dantelate, care aparțin unor specii înrudite: ploșnița dantelată a stejarului (Corythucha arcuata) și a platanului (Corythucha ciliata).

”Dacă intervenim, cu substanțe chimice, nu facem altceva decât să “zădărnicim” apariția sau adaptarea unor specii autohtone, care ar putea să găsească aceste ploșnițe ca sursă de hrană. Acestea pot fi doar mici păianjeni sau mici viespi, cum este cea din fotografie. “Dantela” care se vede pe aceste insecte, este formată din excrescențe lamelare în care se găsesc celule secretoare de ceară, deci majoritatea substanțelor chimice nu le afectează, dar vor afecta celelalte insecte care s-ar putea adapta și deveni inamicii acestor ploșnițe. Întâmplător, în zilele foarte calde, aceste insecte sunt foarte active, zboară pentru a se răspândi pe alți arbori, iar mai ales, dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca. Am tot primit întrebarea ce se poate face. N I M I C ! Așa cum, după un atac “devastator” al moliei-miniere-a-castanului-sălbatic (Cameraria ohridella) în anii următori, populațiile acesteia s-au reglat, sperăm că și populațiile de ploșnițe dantelate se vor regla. Cea mai bună măsură este să lăsăm Natura să rezolve. Și să sperăm că o va face. Oricum, orice altă acțiune nu va face altceva decât să amplifice dezastrul.”, a spus Adrian Ruicănescu.

O variantă de acțiune, recomandată de unii, ar fi ca plantările de stejari și/sau platani să se diminueze, pentru a nu crea cadrul propice de înmulțire al acestor insecte deranjante.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top