Consiliul Local Turda a aprobat constituirea unui drept de superficie pentru 100.000 mp, teren care aparține Asociației de Pășunat Poiana Turda, în favoarea Municipiului Turda, cu scopul de a se realizat bazine competiționale acoperite pentru înot. Asta în cazul în care se va obține finanțarea necesară pentru așa ceva.
Lângă cei 100.000 mp de teren, se mai află alți 100.000 mp de teren, luat în aceleași condiții de la aceeași asociație, cu scopul de a se realiza un aquapark pe fonduri europene, dacă se va aproba o astfel de finanțare. În zonă mai sunt alți 30.000 mp de teren, care aparțin tot Asociației de Pășunat Poiana, care va obține dreptul de a da o utilitate turistică terenului respectiv, care acum figurează pășune în extravilan.
De altfel, toată zona respectivă este în acest moment în extravilan. Primăria a obținut dreptul de superficie pentru 200.000 de mp de teren, pentru preconizatele investiții cu aquapark-ul și cu realizarea unor bazine de înot competiționale acoperite, teren care va fi introdus în intravilan și va căpăta o nouă destinație.
În schimbul celor 100.000 mp, pentru care s-a constituit recent drept de superficie în favoarea Municipiului Turda, administrația locală va plăti 17.000 de euro/an, sumă care va fi indexată în fiecare an, conform inflației din zona euro. De asemenea, Primăria va plăti Asociației, în fiecare an, și diferența între valoarea impozabilă a terenului existentă în acest moment (extravilan, pășune) și valoarea impozabilă care va rezulta în urma introducerii în intravilan și a schimbării destinației.
Totodată, administrația locală s-a mai obligat să suporte toate cheltuielile pentru introducerea în intravilan a celor 30.000 mp de teren care rămân la dispoziția Asociației și să realizeze un PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pe respectiva suprafață de teren, suportând toate cheltuielile.
”Prin implementarea acestui proiect se vor reglementa şi reurbaniza zone de diferite funcțiuni din intravilan şi se va extinde limita intravilanului prin reglementarea şi urbanizarea terenurilor din extravilan, urmărindu-se generarea unei dezvoltări mixte care include mai multe zone funcționale (agrement, recreere; sportive; zone de comerț și servicii); procesul de regenerare urbană şi dezvoltare, diversificare şi sofisticare a turismului se construiește pe un sistem de nuclee de dezvoltare, astfel încât acest concept se leagă atât de valorificarea sustenabilă a potențialului turistic al Turzii, cât şi de afirmarea rolului zonal şi regional ca pol de servicii integrate de turism”, este menționat în hotărârea adoptată (HCL 246/2022).