Zilele trecute am contactat reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din Turda care ne-au declarat că în ultima perioadă se primesc tot mai multe sesizări. Majoritatea vizează produse de folosinţă îndelungată, cum este aparatura electrocasnică.
Nu de puţine ori, apar sesizări legate de modul de efectuare a unor lucrări , nu se respectă termenii contractuali încheiaţi între cele două părţi – de exemplu: montarea uşilor sau a geamurilor termopan, închidere de balcoane etc. “Aici apar în general două aspecte ale sesizării…fie nu se respectă termenele stabilite prin contract, fie lucrările lasă de dorit din punct de vedere calitativ “, spune noul şef al APC Turda, Ioan Chiorean. În ambele situaţii, rezolvarea vine pe cale amiabilă.
Dacă ne raportăm la primul caz (privind produsele de folosinţă îndelungată), rezolvarea sesizării este de lungă durată, în primul rând din pricina procedurilor birocratice. În primă fază, produsul se trimite la un service specializat, comerciantul care a vândut obiectul în cauză nu are putere decizională, aşteptând avizul serviceului care “dă verdictul” dacă produsul mai poate fi utilizat sau nu!?
În medie pe săptămână la APC Turda sosesc aproximativ 4-5 sesizări, de la începutul anului 2008 şi până în prezent înregistrându-se 250 de reclamaţii. Şi OPC Cluj stă cu ochii pe zona Turda/Câmpia Turzii, atât prin controale temetice desfăşurate la nivel naţional cât şi prin reclamaţiile privind produsele alimentare care sunt fie expirate, fie nu sunt păstrate în condiţii corespunzătoare.