Tot mai mulţi elevi renunţă la şcoală

Sărăcia şi lipsurile îşi pun amprenta şi pe învăţământul românesc. Voinţă există, dar când trebuie să-ţi trimiţi copilul la şcoală desculţ şi flămând, cei mai mulţi părinţi renuţă la idee…

 

Potrivit unor date furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, 467 elevi clujeni au abandonat şcoala în semestrul I al anului şcolar 2008-2009. „Numărul elevilor care au abandonat şcoala în primul semestru aproape că s-a dublat faţă de anul trecut când numai 247 au fost retraşi de la cursuri. De obicei, copiii nu mai urmează liceul… Sărăcia este motivul cel mai invocat de părinţi în momentul în care îşi retrag copiii de la şcoală”, spune Anca Radu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ Cluj).

 

În ceea ce priveşte absenţele, în primul semestru al anului şcolar 2008–2009 s-au înregistrat 1.672.129, din care motivate 1.237.376. Numărul mediu de absenţe/elev este de 22,21, iar numărul mediu de absenţe nemotivate/elev – 5,77. Tot în semestrul I al anului şcolar în curs s-au înregistrat 6.517 note scăzute la purtare, din care sub 7 – 1.105 pentru absenţe şi 251 pentru alte motive. Din cauza absenţelor au fost exmatriculaţi 104 elevi.

 

Şi la Câmpia Turzii au existat (şi încă mai există) încercări de-a preveni abandonul şcolar, poliţia de proximitate a desfăşurat o serie de acţiuni în care a cooptat reprezentanţii unităţilor de învăţământ şi chiar părinţii, dar aspectul social – veniturile reduse, îşi spune cuvântul!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top