car 1576673 1920

Tot ce trebuie să știi despre becurile mașinii

Mașina personală este principalul mijloc de transport al oricărui șofer. Pe lângă faptul că oferă confort, aceasta este plină de momente și emoții care fac parte din amintirile noastre. În ceea ce privește funcționalitatea ei, sistemul este unul extrem de complex. Astăzi discutăm despre becurile mașinii, plecând de la tipurile acestora și finalizând cu recomandări în ceea ce privește perioada de schimbare a lor.

Ce tipuri de becuri pentru mașină există?

Una dintre cele mai importante mijloace de siguranță atunci când ne plimbăm cu mașina este posibilitatea de iluminare. De aici și amenzile aferente care sunt destul de usturătoare. De fiecare dată când participăm la trafic, trebuie să oferim celorlalți posibilitatea să ne zărească ușor – și, implicit, noi pe ei. Atunci când ne referim la becurile mașinii, luăm în considerare următoarele:

 • Becuri care luminează mânerul ușii;
 • Becuri de bord;
 • Becuri de marșarier;
 • Becuri de proiector pentru ceață;
 • Becuri de semnalizare;
 • Becuri de stop pe frână;
 • Becuri de stop;
 • Becuri de torpedou;
 • Becuri pentru citit;
 • Becuri pentru plăcuța de înmatriculare spate;
 • Becuri pentru portiere;
 • Becurile far – cele de poziție, fază lungă și fază scurtă.

Când este timpul să le schimbăm?

Din punct de vedere tehnic, becurile mașinii nu au o durată de viață prestabilită. În general, acestea funcționează până la 5 ani, în cazul în care factorii interni sau externi nu au determinat arderea lor prematură. 

În situațiile în care becurile s-au ars, nu mai funcționează în parametri optimi sau chiar deloc, schimbarea lor este iminentă. Se recomandă să înlocuiești becul cu tot cu perechea lui, precum sunt becurile aferente stopurilor de frână. 

autopiese online 1

Imagine preluată din  autopieseonline24.ro

Cum funcționează becurile auto cu halogen, xenon și cele LED?

Folosirea unor tipuri diferite de becuri la mașină contribuie la obținerea unor produse cu durată de viață mai mare. Acestea sunt din ce în ce mai des folosite de șoferi și service-urile auto, mulțumită proprietăților de care dau dovadă.

 • Becurile auto cu halogen– se numesc așa datorită gazului care se regăsește în interiorul capsulei. Mulțumită prezenței acestuia și a învelișului de cuarț, filamentul are capacitatea de a se regenera. Astfel, aceste becuri se bucură de o durată de viață superioară; 
 • Becurile auto cu xenon– este o altă tendință în industria auto și dispune de cea mai puternică capacitate de iluminare. Aceasta este de 3 ori mai puternică în comparație de lumina emisă de becurile cu halogen. În plus, dispune de o durată de funcționare de până la 2500 de ore;
 • Becurile auto LED– se numără printre cele mai des achiziționate tipuri de becuri auto. LED-ul reprezintă o sursă mică de lumină care, atunci când este însoțită de un circuit electric, forma radiației luminoase devine modulară. Acestea au avantajul de a avea un consum redus se energie, precum și capacitatea de iluminare aproximativ instantanee. Mai mult, aceste becuri sunt ecologice și nu emit radiații infraroșii sau vialet. Beneficiază de o fiabilitate ridicată, precum și de o rezistență superioară la șocuri mecanice.

Cum se schimbă becurile mașinii?

În cazul în care preferi să faci lucrurile de unul singur la mașină, este important să știi de pe acum că partea de sticlă aferentă becurilor auto nu se atinge cu mâna – niciodată. În plus, va trebui să acorzi o atenție sporită montării becului și a farului, pentru a te asigura că au fost bine fixate. În caz contrar, trepidațiile vor afecta noul bec.

Becurile mașinii joacă un rol esențial în cazul oricărui autovehicul. Asigură-te că funcționează bine, de fiecare dată când te urci la volan.   

ULTIMELE articole:

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.