Știai că aparatele electrice nu sunt fier vechi, indiferent dacă au în componența lor metal sau nu?
Un aparat electric cândva folositor ție și familiei tale are în componența sa metal, plastic și alte substanțe, dintre care unele toxice. Aceste componente sunt reciclabile și pot fi valorificate în întregime, dacă sunt colectate corespunzător. Astfel pot reintra în industria producătoare de aparate electrice. Cu alte cuvinte, din componentele aparatului tău se poate naște un aparat nou, care va ajunge într-o altă casă, fiind folositor altei familii.
Și atunci ce faci pentru a te asigura că aparatul tău este cu adevărat valorificat? Predai aparatul tău căruțașului sau strângătorului de fiare vechi sau decizi să soliciți un serviciu de colectare autorizat , care este capabil să dovedească oricând ce s-a întâmplat cu aparatul tău printr-un mecanism care se numește trasabilitate?
De aici încolo începe o foarte interesantă poveste care poate să fie sau nu cu happy end.
Îl ai în casă poate de câțiva ani. Nici nu ți-ai pus problema să te desparți de el. Poate pentru că ești atașat emoțional, sau poate îl repari la un moment dat, îl duci la țară sau poate vreodată îți trebuie vreo piesă din el. Poate nu conștientizezi cât spațiu ai economisi în casă dacă acel aparat ar dispărea sau poate îți spui în sinea ta: “lasă-l domle aici că nu cere de mâncare”.
De îndata ce te-ai decis să renunți la aparatul electric pe care tocmai l-ai identificat, ajungem cu povestea noastră la o răscruce de drumuri. Cum scapi de aparat? Cui îl dai? Cui îl predai? De ce îl predai cuiva sau altcuiva? Există o sumedenie de variante, mai mult sau mai puțin legale. Există variante civilizate și responsabile față de mediul înconjurător și față de comunitatea în care trăiești și altele aproape total ignorante în aceste privințe.
Acum avem în față 3 scenarii după care se poate desfășura povestea aparatului tău:
Scenariul 1
Îl arunci la gunoi sau la râpă. Ce se întâmplă cu el? Va dăinui peste sute și sute de ani. Îți garantăm că nu va dispărea, ba din contra. S-ar putea să te întâlnești cu el în amonte, fix în locul în care într-o zi frumoasă de duminică decizi să mergi cu familia în căutarea unui loc de picnic.
Scenariul 2
Tu decizi să predai căruțașului sau „strângătorului de fier vechi” aparatul tău. În acest scenariu aparatul va fi trântit, izbit, călcat în picioare, strivit cu gheara unui utilaj, ajungând în mod sigur într-un morman de fier vechi. Da, poate că se recuperează ceva din rămășițele aparatului tău, dar ce se întâmplă cu restul componentelor sale? Ajung să contribuie la formarea a noi și noi munți de gunoaie sau la contaminearea solului și a apei.
Scenariul 3
Un aparat electric nu este fier vechi, indiferent dacă are în componența sa metal sau nu, indiferent dacă așa s-a perpetuat informația eronată printr-un soi de tradiție folclorică. Așadar, poate ar fi momentul să privești lucrurile în alt mod.
Un aparat electric cândva folositor ție și familiei tale are în componența sa metal, plastic și alte substanțe, dintre care unele toxice. Aceste componente sunt reciclabile și pot fi valorificate în întregime, dacă sunt colectate corespunzător. Astfel pot reintra în industria producătoare de aparate electrice. Cu alte cuvinte, din componentele aparatului tău se poate naște un aparat nou, care va ajunge într-o altă casă, fiind folositor altei familii. În acest scenariu nimic nu se pierde, nimic nu se aruncă, totul reintră într-un circuit al funcționalității și al bunului simț.
Ce faci acum?
Acum că ai aceste 3 perspective, ce faci? Predai aparatul tău căruțașului sau strângătorului de fiare vechi sau decizi sa soliciți un serviciu de colectare autorizat, care este capabil să dovedească oricând ce s-a întâmplat cu aparatul tău printr-un mecanism care se numește trasabilitate?
Colectorul autorizat funcționează după un act care ii reglementează modul în care îți desfășoară activitatea, se supune legii și funcșionează într-un spațiu special amenajat, respectând normele impuse de lege. Mai mult decât atât, are obligația de a preda mai departe aparatele fabricilor de reciclare și de a raporta rezultatele activității sale organelor abilitate.
Dacă te-ai decis să soliciți un serviciu de colectare autorizat, iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:
Programează-te la 0745 370 781 sau completează FORMULARUL.
The green Project lansează un nou start de colectare a aparatelor electrice vechi. Astfel, în data de 28 Ianuarie 2022, o echipă va ajunge la adresa indicată și va prelua aparatele electrice pe care dorești să le predai spre reciclare.
Serviciul se adresează atât gospodăriilor individuale, cât și instituțiilor și firmelor private.
Pentru firme / insituții punem la dispoziție întreaga documentația necesară casării / scoaterii din gestiune și raportării către autoritatea națională responsabilă de protecția mediului.
Ce înseamnă DEE?
Orice aparat electric, electronic sau electrocasnic, baterii portabile, corpuri de iluminat, care nu mai sunt utilizate, intră în categoria DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electrocasnice) și trebuie reciclate. Practic colectăm și reciclăm aproape tot ce se bagă în priză sau funcționează cu baterii.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.