Consiliul Local Turda a aprobat azi finanțarea echipei de fotbal de Liga 3, Sticla Arieșul Turda, cu 100.000 de lei în fiecare lună a anului 2022. Însă, au existat discuții aprinse pe acest subiect, consilierii PMP și USR contestând acordarea unei sume atât de mari în condițiile în care clubul nu are performanțe și nici o strategie de dezvoltare.
„Nu există nicio acoperire pentru această sumă. Nu are nicio asumare de responsabilitate. Grupul PMP nu va vota așa ceva. Solicit ca această sumă să aibă o acoperire când ajunge în Consiliul Local”, a spus consilierul PMP, Kolozsi Atilla.
Consilierul Andrei Suciu, de la USR, a dorit să afle cine a stabilit suma, de vreme ce în solicitarea de finanțare venită din partea clubului nu era menționată nicio sumă care ar fi necesară pentru buna desfășurare a activității.
„Pentru ce doriți să știți domnul Suciu? Să vă audă presa? Acest club, de la înființare, are 100.000 de lei pe lună. Inițiatorul a hotărât această sumă, adică eu. Dacă doriți să votați, votați. Dacă nu, nu”, a fost replica primarului municipiului Turda, Cristian Matei.
Consilierul PSD Răzvan Ciortea a fost de părere că era necesară stabilirea unor criterii de performanță și a menționat că suma de 100.000 de lei pe lună includea atât echipa a II-a, cât și finanțarea echipelor de juniori republicani, care acum nu mai există.
În cele din urmă, proiectul a fost votat de majoritatea PNL-UDMR, în timp ce consilierii PMP, USR și PSD nu au votat proiectul.
Sticla Arieșul Turda este pe locul 7 în seria a IX-a din Liga 3 de fotbal, cu 14 puncte acumulate, după 15 etape disputate și nu mai are nicio șansă să prindă play-off-ul acestei ediții de campionat, unde se califică primele 4 echipe.
Cu o zi înainte, pe pagina de Facebook a PMP Turda, președintele Adrian Nap a spus că cei 100.000 de lei reprezintă suma pe care turdenii trebuie s-o plătească pentru managementul sportiv defectuos generat de coaliția PNL-UDMR.
”Întrebarea care se pune este: pentru ce dăm 100.000 de lei, lunar, la fotbal?
Pentru performanță? Nu cred că e cazul, având în vedere că echipa nu este în primele 4 locuri, măcar, depășindu-ne echipe care nu au bugete așa însemnate ca noi.
Pentru creșterea copiilor și juniorilor? Nu cred că e cazul, având în vedere proasta organizare la acest nivel și faptul că nu reușim să performăm. Să nu omitem faptul că odată cu apariția pandemiei, Sticla Arieșul Turda a renunțat la cele două echipe de juniori republicani, ceea ce ar fi trebuit să însemne cheltuieli mai mici.
Pentru că astea sunt cheltuielile necesare unui club clasat mediocru în Liga 3? Nu cred că e cazul, având în vedere că Unirea Dej, echipă care activează cu succes în Liga 2, nu are un buget mai mare decât cel al echipei turdene.
Pentru sprijinirea sportului turdean? Nu cred că e cazul, pentru că trebuie să ne amintim faptul că de câțiva ani nici nu s-au mai făcut procedurile de alocare de fonduri pentru activități sportive (dar nu numai), prin finanțare nerambursabilă pe Legea 350/2005, pentru că în Turda nu există doar fotbal, handbal masculin și volei feminin, activități susținute direct de la bugetul local.
Dacă mai adăugăm și faptul că nu se prezintă, periodic, o situație a sumelor încasate, a cheltuielilor făcute (cu justificări) și a realizărilor sau performanțelor sportive, indiferent de categoria competiției, răspunsul la întrebarea ”pentru ce dăm 100.000 de lei, lunar?” pare mai degrabă unul care ține de interese obscure, care are legătură cu cheltuirea nejustificată a banului public, în condițiile în care turdenilor li s-au majorat impozitele și taxele în mod semnificativ.
În concluzie, pentru ce dăm acești bani? 100.000 de lei pe lună este suma pe care turdenii trebuie s-o plătească pentru managementul sportiv defectuos generat de coaliția PNL-UDMR. Cred că acesta este răspunsul cel mai apropiat de adevăr.”, a spus Adrian Nap.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.