Sute de dosare penale pentru fraude informatice la Cluj! Prejudiciul depășește 120.000 de euro!

hackercj

Clienții platformei OLX au depus sute de plângeri penale la Cluj, după ce au fost victimele unor infracțiuni informatice de tip phishing.

Procurorii clujeni spun că  pe rolul parchetelor din judeţul Cluj şi din ţară există un număr ridicat de cauze penale înregistrate în care se reclamă săvârșirea unor infracțiuni informatice de tip phishing împotriva clienților platformei OLX. 

„În perioada 2020-2021, au fost înregistrate în judeţul Cluj sute de dosare penale care privesc infracţiuni informatice de tip phishing, iar media de înregistrare în ultimele luni este de circa 10 dosare penale pe săptămână. Prejudiciile produse depășesc 120.000 euro până în prezent.

Sumele de bani obţinute de atacatorii informatici sunt transferate în timp foarte scurt în conturi deschise la bănci din diferite state ale lumii, iar recuperarea lor este deosebit de dificilă. Într-o proporție covârșitoare, victimele atacatorilor sunt clienți ai platformei OLX care au primit link-uri în urma discuțiilor purtate în aplicația WHATSAPP cu persoane necunoscute și au introdus datele cardurilor bancare pe paginile deschise.

Dorim să atragem atenția faptului că platforma OLX nu oferă un astfel de serviciu, iar atacatorii profită de lipsa de atenție și experiență a clienților platformei. Datele cardurilor bancare nu trebuie introduse pe site-uri necunoscute și neverificate, iar plățile online trebuie făcute prin metode sigure”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.

Procurorii acordă o atenție ridicată acestui fenomen infracțional şi fac eforturi pentru descoperirea şi tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate care profită de contextul pandemic global.

Practic, infracționalitatea informatică a cunoscut o creştere rapidă în contextul creșterii comerțului online de bunuri şi servicii.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top