Consilierii turdeni au aprobat astăzi studiul de oportunitate (fundamentare) pentru delegarea serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate din municipiul Turda. Până acum, consilierii turdeni mai aprobaseră regulamentul serviciului (HCL 153/2009), caietul de sarcini al serviciului (HCL 154/2009), modalitatea de delegare a serviciului (HCL 155/2009) şi modelul contractului de concesiune (HCL 156/2009).
În urma adoptării acestor documente, a fost completat ansamblul procedural al iniţiativei delegării serviciului de transport, respectiv atribuirea contractului de delegare.
Conform acestui studiu, în municipiul Turda funcţionează 8 trasee, serviciul desfăşurându-se prin curse regulatze în intervalul orar 05.00-00.30, cu 47 de autobuze. Serviciul este asigurat de RATL Turda, regia locală de transport, subordonată Consiliului Local. Studiul constată că „RATL a închis ultimii 4 ani financiari în negativ şi a avut nevoie de un suport economic din partea Primăriei pentru a putea acoperi cheltuielile de gestiune”, la care se adaugă şi faptul că are un parc auto învechit şi sunt necesare investiţii. Din acest motiv, se recomandă delegarea acestui serviciu spre gestionare unui operator privat.
După efectuarea unei casări a autobuzelor care au depăşit durata de funcţionare, celelalte vor constitui bunuri care se vor da în concesiune concesionarului. De asemenea, aşa se va proceda şi cu unele imobile deţinute de RATL, în măsura în care se vor revoca actele de dare în administrare.
Durata estimată de delegare a serviciului este de 6 ani, cu o posibilitate de derogare sub forma prelungirii acestui termen cu maxim jumătate din durata iniţială. Operatorul de transport public desemnat câştigător înm cadrul licitaţiei deschise i se va soilicita plata unei redevenţe anuale fixe de minim 83.000 de lei.
Conform studiului amintit, Primăria beneficiază de mai multe avantaje în cazul delegării serviciului de transport: investiţii private pentru modernizarea parcului auto, Primăria nu mai compensează eventualele pierderi, cheltuielile de adaptare a serviciului la normele impuse vor fi suportate de către operatorul serviciului, optimizarea gestiunii serviciului şi ridicarea calităţii. Singurul risc ar fi comunicarea cu operatorul serviciului, care ar putea fi una rigidă datorită faptului că va trebui să se ţină cont mereu de clauzele contractuale pe care fiecare din părţi şi le-a asumat odată cu semnarea contractului de delegare a serviciului de transport public.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.