În perioada 7-19 noiembrie 2012 s-a desfăşurat în Slovenia, Maribor, campionatul mondial de şah pentru juniori. Au participat 1584 de de jucători din 92 de ţări, campioni naţionali, europeni şi mondiali, ca şi jucători foarte valoroşi aflaţi în topurile clasamentelor naţionale ale ţărilor de origine, cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani, separat băieţi şi fete.
România a fost reprezentată de 20 de jucători la toate cele 6 categorii de vârstă, băieţi şi fete.
La categoria fete sub 10 ani au perticipat Denisa Bucur, din Braşov, campioana natională la această categorie de vârstă şi Smaranda Mincu, din Turda. S-au desfăşurat 11 runde în sistem elveţian, cu departajare în sistem Bucholz. Smaranda a pierdut 4 partide -la Ravishankar Ramitha, jucătoare de origine indiană, nr. 3 in echipa SUA, la Schmidt Nadia, campioana Africii de Sud, la Aglaya Chepelnikova, din Rusia şi la Bucur Denisa, în runda a 8-a. Înaintea acestei partide Smaranda avea 4 victorii- la Ju Minsun, campioana Coreei de Sud, la Han Jiarui, din China, la Laura Davidson, campioana Angliei şi la Breznnyan Anamaria, nr.2 în echipa Ungariei. O victorie ar fi propulsat-o la masa nr. 20, cu şanse teoretice la o medalie.
A fost o partidă extraordinar de frumoasă, de mare luptă, în care Smaranda şi-a dominat copios adversara, campioana României. La mutarea 18 insă, forţează matul şi calculează greşit un schimb de piese, permiţându-i adversarei să întoarcă partida şi să câştige în mod nesperat. Dezamăgită, Smaranda nu a mai forţat în ultimele 3 runde, mulţumimdu-se doar cu 3 remize- la Adrijana Djermanovič, Serbia, la Vanbute Dana din Letonia şi la Luo Yi Hua din Macao. Cele 5 ½ puncte au clasat-o la final pe locul 55, la 8 locuri în spatele Denisei Bucur, campioana României, într-un grup de 23 de jucătoare cu acelaşi punctaj, dar departajate prin sistemul Bucholz-un fel de golaveraj, ca la fotbal- la ½ de punct în spatele campioanei europene de la Praga, din 2012, Anastasia Zotova,1800 ELO, candidat de maestru la 10 ani, favorita nr.4 a turneului mondial, care, cu 6 puncte, a terminat pe locul 42.
Lipsa de experienţă în competiţiile de anvergură şi emoţiile inerente participării la un concurs de un nivel atât de ridicat au privat-o pe Smaranda de obţinerea unui rezultat mare. Analiza partidelor jucate scoate însă la iveală potenţialul uriaş al acestei fetite de 10 ani, care, deşi nu a jucat în cele mai tari turnee din lume, nu s-a pregătit timp de un an de zile cu antrenor particular, 3 ore pe zi, aşa cum au făcut jucătorii indieni, câştigători a 16 medalii, s-a bătut de la egal la egal cu reprezentantele ţărilor cu tradiţie în şah, India, Rusia, China, Statele Unite, etc, le-a dominat în jocul de mijloc, pierzând în final, la mare luptă. Pentru a accede în elita şahului mondial juvenil e nevoie de formarea în timp a unei mentalităţi de învingător, e nevoie de mult curaj pe tabla de joc, de multe ore petrecute alături de antrenor şi participare la turnee puternice, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Nu putem încheia fără a-i menţiona pe cei care au facut posibilă această deplasare. Mulţumim pe această cale Companiei de Apă Arieş ţi d-lui director general Alexandru Sabău, d-lui Mihai Gavriş, manager general al Owens Corning Building Materials Turda, d-lui Dorin Ciatarâş, director general al Companiei de Apă Someş, caselor de avocatură BNP Asociaţi Petrean, Societatii Civile a Notari Publici, Biroului Notarial Buta & Iorga, BEJ Câmpian Mihai Radu, BNP Radu Feurdean.
Primăria Turda şi Consiliul Local, în special membrii comisiei de sport şi cultură au avut o contributie aparte. Am primit sprijin din partea d-lui primar Tudor Stefanie şi a d-lui Mircea Ieremie, consilier local, a domnului Cristian Matei, preşedinte al comisiei de buget-finanţe, a domnului Nicolae Roş, a căror solicitudine şi deschidere faţă de rezolvarea problemei finanţării participării la o asemenea competiţie de nivel maxim au făcut posibilă participarea unui copil din Turda la un campionat mondial. Mulţumim de asemenea d-lui Marin Fânâană, preşedintele Şah Club Potaissa Turda, primul antrenor al Smarandei.
Trebuie spus aici faptul că Smaranda Mincu a fost singura sportivă din lotul naţional de şah participant la acest campionat mondial care a fost sprijinită de o primărie dintr-un oraş de reşedinţă a sportivilor.
Asta arată preocupare din partea oamenilor politici locali nu numai pentru repararea trotuarelor şi bordurilor, dar şi pentru formarea de modele pentru tânăra generaţie turdeană.
În ultimii ani se manifestă un interes deosebit pe plan mondial faţă de lumea şahului la nivelul copiilor şi juniorilor. China, India, Rusia, Coreea de Sud, Statele Unite, Singapore, Turcia, Ungaria, investesc sume uriaşe în dezvoltarea infrastructurii şahiste şi doresc implementarea şahului în sistemele de învăţământ la nivel naţional.Şi nu pentru palmares sportiv, ci pentru că e recunoscut faptul că şahul şi muzica sunt singurele domenii în care creierul uman este solicitat la maximum. Iar odată ajunşi la maturitate, tinerii foşti jucători de şah în copilărie şi adolescenţă se afirmă rapid în domenii de vârf, sunt capabili să analizeze corect situaţii complicate şi să ia decizii importante rapid, în condiţii de stress, sunt oameni puternic echilibraţi şi au un caracter deosebit, ataşat unor valori şi principii morale sănătoase.
Gestul de excepţie al oamenilor din primărie ne fac să sperăm că poate şi la Turda se va face simţită o nouă filozofie de dezvoltare social-economică pe termen mediu şi lung care să aibă în vedere un management inteligent al resursei umane. Crearea unei astfel de elite intelectuale ar putea deveni parte a unei strategii pe termen lung pentru toţi liderii politici locali şi ar pune bazele unui viitor cu adevărat prosper pentru colţul acesta de rai în care noi trăim împreună.
Poţi scrie şi TU la Ştirea Cititorului! Ai o informaţie, o fotografie, un video sau ceva de semnalat tuturor celor care ne citesc? TurdaNews îţi stă la dispoziţie! Trimite-ne un email la adresa redactia@turdanews.net, care să conţină informaţia respectivă, iar noi o vom publica! De asemenea, te rugăm să precizezi dacă vrei să-ţi apară numele sau nu. Mulţumim! Împreună formăm cea mai bună echipă din mass media locală!
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.