Asociaţia Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural (AFFMR) anunță finalizarea activităților Centrului de Suport (CS) din comuna Viișoara, Judeţul Cluj. Centrul a funcționat în perioada septembrie 2010 – decembrie 2012 și a avut un rol de informare, instruire şi orientare pentru femeile din zona rurală a judeţului Cluj, în vederea obţinerii unui loc de muncă.
Înfiinţarea Centrelor de Suport a făcut parte din seria de activități a proiectului “Combaterea discriminării şi creşterea potenţialului de angajare a femeilor din mediul rural” implementat de către Asociaţia Femeilor şi Familiilor din Mediul Rural (AFFMR) în parteneriat cu Fondul Român de Dezvoltare Socială (FDSC), Saatchi & Saatchi X Publicitate şi Fundația Integra Slovacia.
Personalul din Centrul de Suport de la Viișoara a acordat sprijin pentru 270 de femei interesate să obţină un loc de muncă, oferindu-le sfaturi practice, cum ar fi pregătirea unui CV, sau participarea la interviuri de angajare. Totodată, aceste femei au avut ocazia de a se înscrie gratuit la cursuri de calificare/recalificare, în meserii precum bucătar, contabil și frizer. ”Acest proiect, prin serviciile de formare şi consiliere profesională, oferite în mod gratuit femeilor din mediul rural, a creat o punte între acest grup ţintă şi populaţia activă şi a răspuns unora dintre nevoile de dezvoltare din zonele de intervenţie ale proiectului” spune Sorana Pogăcean, coordonatorul Centrului de Suport de la Viişoara. Cu ajutorul echipei din acest centru, 11 femei din mediul rural nu mai sunt casnice sau șomere, ci sunt acum angajate.
Activitatea Centrului de Suport a completat activitatea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, deoarece 230 de femei din Gilău, Baciu, Cara, Mihai Viteazu, Călărași, Săvădisla, Viișoara, Baciu, Ceanu Mare, Tritenii de Jos, Luna au putut participa, la cursuri de calificare, fără a mai fi nevoite facă naveta pentru au participa la cursurile, organizate de către AJOFM-uri, în reşedinţa de judeţ. Acest lucru a avut o influență pozitivă asupra acestora, deoarece, după cum crede faciltatorul comunitar din echipa centrului, Daniel Pogăcean: ” Femeile beneficiare ale programelor de formare şi de consiliere au devenit, în urma acţiunilor din proiect, mai independente față de un mod de viaţă care îngrădeşte libertatea de a dezvoltare personală, de contruire a resurselor pentru o viaţă mai bună.”
Alte trei centre similare au funcționat și la Valea Viilor (Jud. Sibiu), Tomeşti (Jud. Iaşi), Vârteşcoiu (jud. Vrancea). În total, 967 femei si-au dezvoltat abilitati privind dezvoltarea profesionala/ gasirea unui loc de munca in urma actiunilor de consiliere de care au beneficiat în cele 4 centre suport. Dintre acestea, 759 au finalizat cursuri de calificare-recalificare, acreditate CNFPA, în meserii precum: patiser, lucrător tricotaje confecții, administrator pensiune turistică, lucrător în comerț, florar/ decorator, îngrijitor la domiciliu, operator calculator, etc. Totodată, peste 100 de femei din mediul rural au găsit un loc de muncă și peste 300 de angajatori au fost informați despre personalul calificat în cadrul acestui proiect. În urma unei campanii de informare realizată pe TV și radio, la peste 1.000.000 de persoane au ajuns mesaje privind angajarea femeilor din mediul rural si combaterea discriminarilor de gen.
Proiectul Combaterea discriminării şi creşterea potenţialului de angajare a femeilor din mediul rural derulat pe durata a 36 de luni, a vizat în primul rând persoanele de sex feminin ce provin din mediul rural şi din medii de rezidenţă cu o dezvoltare economică scăzută şi implicit cu oportunităţi reduse de angajare. Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European şi bugetul naţional prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 şi răspunde obiectivelor specifice ale Axei Prioritare 6 – “Promovarea Incluziunii Sociale” şi, mai concret, obiectivelor Domeniului Major de Intervenţie 6.3 – “Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”.
Pentru mai multe informaţii:
www. http://schimba-ti-viata.affmr.ro
Poţi scrie şi TU la Ştirea Cititorului! Ai o informaţie, o fotografie, un video sau ceva de semnalat tuturor celor care ne citesc? TurdaNews îţi stă la dispoziţie! Trimite-ne un email la adresa redactia@turdanews.net, care să conţină informaţia respectivă, iar noi o vom publica! De asemenea, te rugăm să precizezi dacă vrei să-ţi apară numele sau nu. Mulţumim! Împreună formăm cea mai bună echipă din mass media locală!
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.