Povestea brânzei de Țaga ne duce în vremuri îndepărtate, acum câteva sute de ani, când ciobanii nobilului Schilling au furat o parte din caşul de oaie al acestuia și l-au ascuns într-o grotă din apropiere.
Nobilul a găsit brânza în grotă după câteva săptămâni şi a gustat-o pentru a vedea dacă mai poate fi mâncată. Acesta a fost surprins pentru că în tot acest timp brânza a fost acoperită cu mucegai, făcând-o moale la mijloc, cu un miros puternic și un gust neobișnuit, fiind mult mai gustoasă decât cea inițială. Astfel, producția ulterioară de brânză a fost mutată în grotă pentru a fi maturată.
Brânza este maturată într-o grotă, unde trăiește o bacterie specială, numită Brevibacterium Linens. Temperatura în grotă este constantă tot anul: 14 grade Celsius, iar bacteria se pune în mod natural pe caș, fără a fi nevoie să fie adăugată prin intervenția omului.
Brânza de Năsal, nu doar că a fost creată în satul Năsal, comuna Țaga, județul Cluj, de către familia Schilling din Turda, dar este și primul produs din România care a obţinut statutul „denumire de origine protejată în Uniunea Europeană”
Istoria familiei Schilling
În jurul anului 1750, un tânăr meșter elvețian al cuprului, Schilling Balthasar, s-a stabilit în România, mai exact, la Turda, pentru a-și dezvolta meșteșugul. După 50 de ani, familia Schilling, care era recunoscută ca o familie de intelectuali, a cumpărat moșia Năsal, iar de aici se conturează firul narativ al unei povești de mândrie culinară transilvană: brânza de Năsal.
Primul proprietar al Năsalului se spune că a fost Schilling János, un inginer în construcții, iar soția și copiii lui, Rudolf și mai apoi Ottó, s-au preocupat vreme de decenii de tot ce a însemnat coordonarea activității moșiei Năsal.
La Expoziția Universală de la Paris din 1899, brânza de Năsal a primit medalia de aur. Imaginea mărcii Năsal, concepută de băiatul lui Ottó, Zoltán, reproduce povestea cu brânza furată din fabula lui Jean de la Fontaine, „Corbul și vulpea”, iar pe fundal apare dealul cu grota naturală de la Țaga.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.