Stația de compostare a nămolului, din cadrul Stației de Epurare a Apelor Uzate Câmpia Turzii, a fost construită cu finanțare europeană prin intermediul ,,Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în regiunea Turda – Câmpia Turzii’’ și este un proiect unic în România.
Stația de compost, în hală închisă, cu tratarea aerului viciat prin biofiltru, este prima de acest gen de la noi din țară. Nămolul este transformat în compost, iar tot aerul rezultat din acest proces se tratează prin biofiltru, acest lucru eliminând poluarea aerului din zonă rezultat în urma procesului și disconfortul pentru gospodăriile din vecinătatea instalației. Stația transformă nămolul rezultat în urma epurării apelor uzate în compost, ce poate fi reutilizat în agricultură și întreținerea spațiilor verzi. Practic, urmând pașii exacți ai economiei circulare, stația închide ciclul unui deșeu, și anume nămolul, transformându-l într-un produs util.
Stația de compostare a nămolului are o capacitate de 3760 tone/an, echivalent a cca 10,30 tone/zi, operabilă 24 h/zi [tratare biologică, fără manipulare], 350 zile/an. Lucrările au fost efectuate de Asocierea B.T. BEST TOOLS COMPANY S.R.L. (Lider de asociere) – VOLFTECH ENG S.R.L. (Asociat) – ACOMIN S.A. (Asociat). Contractul a inclus: proiectare pentru stația de compostare; elaborarea documentației necesare obținerii autorizațiilor și avizelor necesare execuției; lucrări de construcție; furnizarea și montajul utilajelor și echipamentelor tehnologice, testarea și punerea în funcțiune, instruirea personalului Beneficiarului. Durata de execuție a lucrărilor și punere în funcțiune a instalațiilor a fost de 27,5 luni, iar perioada de garanție este de 36 luni. Valoarea contractului la semnare: 11.547.223,00 lei fără TVA.
Compostarea este un proces de degradare prin auto-încălzire (exotermă), care depinde în principal de amestecul de materiale, umiditate, volum și distribuția mărimii particulelor, precum și gradul de agitare și aerare. In cadrul stației de compostare se amestecă masa verde (deșeuri verzi, paie) cu nămolul provenit din epurarea apei uzate. Astfel, dintr-un deșeu nepericulos vom obține în urma compostării un material fertilizant bio, folosit în agricultură, horticultură, spații verzi.
CAA preia GRATUIT la stația de compostare a nămolului din Stația de Epurare Câmpia Turzii, de la persoanele fizice și juridice, ca și fracție de amestec în realizarea compostului, fără alt conținut decât VEGETAL, DEȘEURI VERZI – crengi, frunze verzi/uscate, iarbă verde/uscată, reziduuri curățare vie, paie din cereale, rapiță sau porumb, coajă de copac, gard viu, așchii de lemn, rumeguș etc. https://caaries.ro/statia-de-compostare-a-namolului/
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.