nello construct

Spitalul Clinic de Pneumofitziologie, acuzat că ascunde infecții nosocomiale! Fiul unei paciente decedate a făcut plângere penală!

În urmă cu un an, o femeie a murit la Spitalul Clinic de Pneumofitziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, iar fiul acesteia acuză conducerea unității medicale că ar ascunde dovezi care arată că infecțiie nosocomiale ar fi fost cauza decesului mamei sale.

Clujeanul, Dan Codrin Bucur, de-a lungul unui an de zile, a depus mai multe plângeri penale pentru a afla care este de fapt adevărul, însă conducerea unității spune că nu poate elibera nici un document privind decesul pacientei, deoarece aceasta nu și-a dat consimțământul.

„În data de 14.11.2022 numita Mareș Doina, mama subsemnatului Bucur Codrin Dan a decedat în cadrul Spitalului de Pneumofitziologie Leon Daniello, din Cluj-Napoca.

Pe durata spitalizării mamei subsemnatului nu mi-a fost oferită nicio informație referitoare la diagnosticul acesteia și tratamentul administrat, pentru ameliorarea acestui eventual diagnostic.

În acest context, decesul mamei s-a produs pe fondul absenței oricărei explicații referitoare la starea de sănătate a acesteia.

De la data decesului, am încercat, în permanență, prin avocat, să obțin documentele medicale, pentru stabilirea cauzei decesului și a modalității în care a fost acordată asistența medicală.

Până în prezent, după 1 an de la data decesului, nu mi s-a permis, încă, accesul complet la informațiile de ordin medical, referitoare la starea de sănătate a mamei, Mareș Doina.

În acest scop, au fost demarate 2 acțiuni civile în instanță, prin care am solicitat să mi se permită accesul la întreaga documentație medicală.

Ambele solicitări au fost respinse, formal, fără a mi se acorda un minim acces la informația de ordin medical, care să releve modul în care a fost îngrijită pacienta și serviciile medicale concret prestate”, se arată în plângerea lui Dan Codrin Bucur.

Fiul susține că infecțiile nosocomiale au fost cauza decesului, dar conducerea încearcă să mușamalizeze tot

Fiul pacientei decedate în urmă cu un an de zile, susține că în dosarul penal ar fi apărut noi informații care atestă falsificarea înscrisurilor medicale, „pentru mușamalizarea unei suprainfecții bacteriene, produsă, cel mai probabil, de o infecție nosocomială nediagnosticată la timp și netratată”.

”A fost falsificat documentul privind potențialul acces la documentele medicale, pretins exprimat de către mama subsemnatului Mareș Doina, tocmai pentru restingerea accesului subsemnatului la înscrisurile medicale.

De asemenea, pe durata spitalizării, comportamentul medicilor și al personalului medical au fost execrabile, nedemne de persoane umane.

În tot acest interval de timp, organele de urmărire penală, sesizate sub aspectul săvârșirii unui număr de 6 (șase) infracțiuni, manifestă o ignoranță totală. Acestea nu au înțeles nici măcar să ridice înscrisurile medicale, care trebuiau ridicate, de urgență, conform dispozițiilor legale incidente.

Drept urmare, este încurajată, de către organele judiciare, mușamalizarea infecțiilor nosocomiale, care reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale decesului în spitalele din România și care se instalează, deseori, în 72 de ore de la intubare”, a mai susțint fiul femeii decedate.

Acesta a afirmat că în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj-Napoca este ”neglijată grosier”, obligația unităților medicale de a raporta infecțiile nosocomiale către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, conform Legii nr. 3/021, Ordinului Ministerului Sănătății nr. 579/2023 și Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1738/2022, respectiv H.G. nr. 657/2022.

Parcursul medical al pacientei din 2020

Potrivit clujeanului, totul a început în anul 2020, în luna februarie, mai exact, când mama sa a fost luată în evidența Spitalului de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” și a medicului curant Simon Mărioara, cu diagnosticul de „fibroză pulmonară difuză posibil UIP”, iar ulterior, până în martie 2021, pacienta a fost tratată pentru diagnosticul de „fibroză interstițială idiopatică”.

Pe parcursul lunilor următoare, pacienta a făcut diverse analize și a urmat tratamentul recomandat, iar în 17.10.2022, pentru că se simțea deplorabil, s-a prezentat la spitalul, unde examinarea clinică ar fi fost superficială, ”fără a fi efectuate examinări suplimentare, în vederea determinării unui diagnostic corect, cu preluarea superficială a diagnosticului stabilit inițial”.

„În data de 27.10.2022 defuncta a fost internată în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello Cluj-Napoca, ca urmare a solicitării serviciilor de asistență medicală de urgență în seara zile de 26.10.2022.

În aceeași seară, la UPU, s-a prezentat numitul Jucan Bogdan Traian, vecin al mamei mele, care a lăsat numărul de telefon pentru contact, întrucât subsemnatul nu mă aflam la acel moment în țară, având domiciliul în Basel, Elveția”, a explicat Bucur.

Acesta a încercat să afle de ce mama sa se simte rău, iar starea sa de sănătate se degradează, însă ar fi primit informații superficiale de la medici, în timp ce pacienta relata că ar fi apărut ”o infecție”, iar de aceea medicamentele administrate nu ar fi avut efectul scontat.

La autopsie s-a descoperit o bacterie

„În data de 14.11.2022, a decedat pacienta Mareș Doina în cadrul unității medicale făptuitoare, fără să-mi fie oferită, până în prezent, vreo explicație medicală, cu privire la cauza decesului acesteia.

(…)Existența unei infecții bacteriene a fost relevată, pentru prima dată, într-un înscris medical, în cuprinsul Buletinului de analize – Examen histopatologic nr. 2017744/08.01.2023, eliberat de Spitalul Clinic de Urgență Cluj-Napoca, potrivit căruia pacienta decedează în data de 14.11.2022, la ora 11:00, cu diagnosticul clinic de…suprainfecție bacteriană.

(…) Deosebit de îngrijorător este faptul că existența infecției nu a fost relevată în Certificatul constatator al decesului nr. 1838, din data de 15.11.2022, eliberat de unitatea medicală.

Actul medical evocat stabilește cauzele morții, în ordinea probabilității de a produce decesul, astfel: a) Insuficiența respiratorie, b) Sindromul de dresă respiratorie acută sever condensare pulmonară globală, c) Fibroză pulmonară extinsă. Traheobronșită muco-purulentă.

Or, aceste cauze sunt infirmate și anihilate de examenul histopatologic (autopsie).

De altfel, primele două diagnostice indicate, care se presupune că ar fi determinat decesul pacientei, sunt, de fapt, efecte ale unor diagnostice neidentificate, iar cauza decesului lipsește cu desăvârșire”, precizează Dan Codrin Bucur în plângerea penală adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Spitalul, acuzat că nu a dezinfectat și igienizat dispozitivele medicale

Mai mult, Bucur acuză spitalul că nu ar fi dezinfectat și igienizat corespunzător dispozitivele medicale utilizate în activitatea de tratament.

„Este posibil ca infecția bacteriană în cauză, care a pricinuit decesul pacientei Mareș Doina, să fi fost cauzată de ventilația mecanică, respectiv de dispozitivele medicale asociate acesteia.

Tot astfel, dobândirea infecției poate fi determinată de maniera incorectă de administrare a oxigenoterapiei, prin concentrații inadecvate de FiO2”, mai susține fiul pacientei decedate.

Acreditarea secției

Fiul pacientei susține că spitalul ar fi vrut să scape de Mareș Doina prin a o trimite acasă, pentru acreditarea secției.

„Acestea doreau cu orice preț, inclusiv cu punerea în primejdie a vieții pacientei, cu scopul eliberării salonului, pentru a contura aparențele pe care doreau să le prezinte în fața persoanelor, care urmau să realizeze acreditarea.

Disprețul manifestat devoalează modalitatea în care se raportează la pacienți. Paturile care urmau a fi acreditate valorau mai mult decât însăși viața mamei mele.

Mai cu seamă, în data de 08.11.2022, cu 6 zile înainte de producerea decesului, pacienta Mareș Doina a subliniat că «A (s.n. – zis) că săptămâna viitoare face acreditarea secției. Era una și s-a întors spre mine și a zis că nu poate face aici cu mine, trebuie să dispar.

M-a întrebat dacă am aparat și mască acasă și cine să mă îngrijească că ea mă externează». Aceleași mărturisiri tulburătoare le-a făcut pacienta și numitei Hristov Tamara «Asta e turbată așteaptă pe marți-miercuri ministerul să-i acrediteze paturile. Dar îi zice la una: să dispară auzi, că eu nu fac acreditarea așa»”, a mai afirmat Dan Codrin Bucur.

Ce spune conducerea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie

În replică, conducerea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” Cluj-Napoca a arătat pentru Cluj24 că ”toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia”

„Informațiile cu caracter confidențial pot fi fumizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.

(…) Pacientul are dreptul de a desemna, printr-un acord semnat în anexa la foaia de observație clinică generală, o persoană care să aibă acces deplin, atât în timpul vieții pacientului, cât și după decesul pacientului, la informațiile cu caracter confidențial din foaia de observație.

Fiul pacientei decedate a primit la momentul decesului, biletul de externare și certificatul constatator al decesului, care cuprindeau informații referitoare la starea de sănătate, diagnosticul de deces.

Ulterior decesului, fiul pacientei a făcut plângere penală, iar din cunoștințele noastre, urmărirea penală este în curs”, a precizat conducerea spitalului.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole: