marian morar
adrian nap
m install
nello construct

Spiritualitate, tradiție și identitate locală, în comuna Luna

zamblau eugen

Am ales să onorăm praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Hramul Bisericii Ortodoxe din Luna, într-un mod cu totul aparte.

După liturghia propriu-zisă, întreaga obște creștin-ortodoxă din comunitatea noastră, împreună cu invitați de seamă a comunei Luna, ne-am deplasat la Izvorul lui Frezaș, edificiu proaspăt reparat, care reprezintă 100 de ani de identitate și tradiție în comuna noastră.

Această lucrare de reparații este una care pune în valoarea un loc special din comunitatea noastră. Am decis să facem această reparație, pentru a pune la dispoziția locuitorilor a unui loc unde să joace o carte, în zi de duminică.

Sunt convins că nu a fost întâmplător ca sărbătoarea Sf. Gheorghe să fie Hramul bisericii noastre. Spun asta deoarece știm că Sf. Gheorghe a fost un creștin adevarat provenind dintr-o familie aleasă. A fost unul dintre
cei mai viteji ostași ai armatei romane fapt care l-a determinat pe împăratul Diocletian să-l numeasca comandantul gărzii imperiale fiind foarte tânăr. Sf. Gheorghe a fost un commandant frumos la chip și la
suflet, un mare creștin și care a avut curajul să se opuna ordinelor împăratului de a lupta împotriva creștinilor. El i-a spus împăratului că este creștin și că va sluji oastea împăratului ca ucenic al lui Hristos, fapt care i-a adus o viață de coșmar fiind întemnițat, torturat, lovit cu sulișa, bătut în tălpi și încălțăminte cu cuie, băutura otrăvită, bătaie cu vâna de bou și multe alte metode de tortură. A îndurat totul și tot nu a trădat credința în Hristos.

Asemănarea între Sf. Gheorghe și luneni există, deoarce mulți din consătenii noștri de-a lungul vremurilor au participat la Revoluții: 1848, 1989 la Primul și Al doilea Război Mondial unde sute dintre ei și-au dat viața, o parte dintre ei rămânând în țări străine unde au luptat, toți au dat dovadă de buni români, buni creștini întru Hristos apărănd pământul drag și sfânt al țării.

Toate aceste fapte ale înaintașilor noștri ne obligă pe noi, cei de azi să le cinstim memoria cu respect și credință, să facem ca jertfa lor să nu fi fost în zadar.

În ceea ce mă privește pe mine ca primar am încercat și reușit de-a lungul anilor să-mi aduc contribuția la progresul comunei noastre și la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor. Mulțimea de proiecte și investiții realizate fac din comuna Luna o comună cu adevarat Europeană, cu condiții de viața și trai echivalente orașelor și municipiilor din zonă sau chiar mai ridicat.

Realizarea rețelelor noi de apă și canalizare, asfaltarea străzilor precum și extinderea de rețele de gaz metan și current electric mă fac să spun cu tărie și cu mândrie ca infrastructura comunei Luna este 98% terminată.

Lucrările de infrastructură de care vorbeam adineauri au dus la afectarea și dezafectarea acestui izvor numit popular “La Frezaș”. Un izvor vechi de aproape 100 de ani unde de-a lungul vremurilor pe lângă “stampararea“ setei cum ziceau bunicii noștri, aici iși adăpau toți gospodarii din zonă animalele. Chiar daca acestea acum s-au împuținat, am considerat că trebuie să reparăm acest izvor, să readucem din nou la viața, să reinviem tradiția de a ne odihni și a bea un pahar cu apă rece.

Multumim bunului Dumnezeu că ne-a ajutat și am reusit să realizăm un lucru frumos și util. Multumesc Părintelui Paroh pentru slujba făcută la sfințirea izvorului și dumneavoastră, dragi cetățeni pentru prezența și susținerea mea în toate proiectele și investițiile făcute pentru comuna noastră.

Cu prețuire,
Aurel Giurgiu,
Primarul Comunei LUNA

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2