O poză cu un șarpe fotografiat în Cheile Turzii (foto stânga), zilele astea, a generat vii discuții pe Facebook, în ceea ce privește specia sa și caracteristicile pe care le are acest șarpe.
Vitalie Rus a pus fotografia pe Facebook, spunând că este ”șarpele de alun”, o specie neveninoasă, dar precizând că n-a mai văzut niciodată așa de mare!
Altcineva a replicat că ar fi un șarpe de sticlă.
”Nu-i nici de alun (mai mic si usor patat) si nici de sticla (care-i scurt si e de fapt singura soparla fara picioare de la noi) E mai degraba a lui Esculap”, a încercat să lămurească lucrurile Marin Mărie (foto dreapta).
Descrierea acestei specii menționează faptul că exemplarele sale pot ajunge la 2 metri lungime, însă cele mai frecvente cazuri au lungimi de 1,5-1,6 metri.
”Sarpele lui Esculap este un sarpe lung si este considerat cel mai arboricol sarpe care exista la noi datorita abilitatii sale de a se catara in arbusti si copaci. Poate ajunge la o lungime maxima de 2m insa frecvente sunt exemplarele de 1,5-1,6m. Culoarea sarpelui este maslinie inchisa pe spate cu variatii la unele exemplare inspre cenusiu sau galbui. Pe spate la unii indivizi putem observa si linii intrerupte sau puncte de culoare alba. Pe burta au o coloratie alb-galbuie.
Hrana sarpelui lui Esculap este alcatuita din soareci dar se catara si in copaci unde cauta in scorburi dupa pasari, oua si chiar veverite.
Imperecherea are loc in luna mai iar ponta are 5-8 oua de culoare alba.La eclozare puii au aproximativ 25cm”, precizează siteul animale-salbatice.ro.
Cineva a întrebat și dacă în Cheile Turzii există vipere, că așa a auzit, însă Vitalie Rus, care face parte din Compartimentul Arii Protejate al Salvamont-Salvaspeo Cluj, a precizat că nu sunt.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.