Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de administrare și întreținere a spațiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri și reguli specifice pentru protecția mediului în Municipiul Turda a fost supus dezbaterii publice, dar niciun turdean nu a avut obiecții sau completări la acest document, prin care spațiile verzi din zona blocurilor vor fi predate asociațiilor de proprietari, care vor avea obligația să le întrețină corespunzător, pe propria cheltuială.
Până ieri, când s-a încheiat termenul de depunere a propunerilor, sugestiilor sau a opiniilor scrise cu valoare de recomandare, niciun turdean nu și-a exprimat un punct de vedere în acest sens, iar în aceste condiții proiectul de hotărâre va fi înaintat spre aprobare în forma în care a fost propus de către administrația locală.
Regulamentul a fost adus publicității și pe siteul TurdaNews, în 8 iulie 2021:
Anunț Primăria Turda: În dezbatere publică Proiectul privind aprobarea Regulamentului de administrare și întreținere a spațiilor verzi publice situate în intravilan, măsuri și reguli specifice pentru protecția mediului în Municipiul Turda
Concret, proiectul vizează administrarea și înreținerea spațiilor verzi din intravilanul municipiului. Dacă în privința persoanelor fizice sau juridice care sunt proprietarii unor astfel de terenuri propretate privată lucrurile sunt clare, în sensul că le revine obligația întreținerii lor, noul Regulament aduce câteva elemente noi în privința zonelor verzi care sunt proprietate publică.
Astfel, zonele verzi pot fi luate în administrare de către persoane juridice sau fizice, pe propria cheltuială, primind în schimb ”dreptul” de a amplasa gratuit cel mult 4 panouri care să conțină textul prin care populația este informată cine întreține acea zonă verde (art. 21).
În privința spațiilor verzi din zona cvartalelor de blocuri, acestea se vor prelua de către asociațiile de proprietari din municipiul Turda, în scopul întreținerii acestora (art. 27). Practic, asociațiile de proprietari vor suporta toate cheltuielile prilejuite de întreținerea acestor terenuri, asumându-și diverse obligații: salubrizarea zonelor verzi pentru a asigura o stare permanentă de curățenie, cositul gazonului, adunatul frunzelor toamna, plantări de material dendrologic în campaniile de plantare de primăvara, udarea materialului dendrologic (de 2-3 ori pe săptămână), lucrări de tundere a gardului viu la maxim 1 metru.
Aceste lucrări se pot efectua în regim propriu de către membrii asociației, apelând la o firmă de specialitate (plătită de asociație) sau la firma care colaborează cu administrația locală, pe cheltuiala asociației (art. 28).
Totodată, asociațiile de proprietari sunt obligate să asigure curățenia trotuarelor și a locurilor de parcare utilizate, dar și a subsolurilor blocurilor sau a spațiilor comune (casa scărilor etc).
O altă interdicție este hrănirea animalelor fără stăpân și a păsărilor (ex. pisici, porumbei etc), amenda în acest caz fiind cuprinsă între 400-800 de lei pentru persoanele fizice și între 2000-2500 de lei pentru persoanele juridice (art. 34).
Proiectul care a fost supus dezbaterii publice poate fi vizualizat aici:
Alte articole asemănătoare:
