spania turism1 758x398

Spania primește toți turiștii vaccinați începând cu 7 iunie. Austria impune noi reguli pentru intrarea în țară

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat vineri că Spania va primi turiști din toată lumea începând cu 7 iunie, atâta timp cât aceștia sunt vaccinați. Vor fi luate în considerare toate vaccinurile anti-Covid-19 aprobate de Agenția Europeanî a Medicamentului și de Organizația Mondială a Sănătății.

„Începând din 7 iunie, toate persoanele vaccinate şi familiile lor vor fi binevenite în ţara noastră, indiferent de ţara lor de origine”, a spus Sanchez, potrivit Reuters.

Anunțul a fost făcut la târgul internațional de turism de la Madrid. Spania a fost înainte de pandemie a doua destinaţie turistică a lumii, după Franţa, iar acum mizează pe acest domeniu pentru a-și revitaliza economia. 

Între timp, autoritățile din Austria au schimbat condițiile pentru intrarea în țară.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că pot intra în Austra cei care au certificat de vaccinare anti-Covid-19, cei care s-au vindecat de boală sau cu un test PCR/antigen cu rezultat negativ efectuat cu 72/48 de ore înainte.

Noile măsuri se aplică până pe 30 iunie 2021.

Persoanele care călătoresc în Austria din state pentru care nu au fost emise alerte de călătorie, inclusiv din România, sunt exceptate de la măsura autoizolării, dacă pot dovedi că în ultimele 10 zile s-au aflat pe teritoriul unuia dintre aceste state: Andorra, Australia, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Liechtenstein, Grecia, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Coreea de Sud, Ungaria și Vatican.

În situația în care nu poate fi îndeplinită niciuna dintre condițiile menționate, persoana în cauză trebuie să efectueze, în cel mult 24 de ore de la intrarea în Austria, un test biologic molecular sau antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, costurile fiind suportate din bugetul personal.

Copiii cu vârsta de până la zece ani sunt exceptați de la obligația de testare.

De asemenea, MAE amintește că toate persoanele care intră în Republica Austria trebuie să se înregistreze online, cu 72 de ore anterior călătoriei, prin intermediul sistemului Pre-Travel-Clearance.

Tranzitul cetățenilor pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state este permis în regim permanent, fără oprire (înnoptare), cu excepția opririlor absolut esențiale. Este obligatorie prezentarea, la cererea autorităților, de către toate persoanele care tranzitează Austria, a dovezilor care să ateste ieșirea de pe teritoriul austriac și asigurarea intrării în statul de destinație (rezervări la hotel/tren/autobuz/avion, documente justificative privind domiciliul/rezidenţa/dreptul de şedere, proprii sau ale membrilor de familie, după caz: certificate de căsătorie etc., contracte de muncă, orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.).

Grecia și Bulgaria nu mai cer test PCR sau adeverință de vaccin pentru românii care au fost infectați cu Covid-19.

Este suficient să prezentați buletinul de analize pe care îl primiți pe mail de la laboratorul unde ați plătit testul sau direct de la Direcția de Sănătate Publică.

Documentul trebuie să conțină numele și prenumele, datele laboratorului unde a fost făcut testul, care trebuie să fie tradus în limba engleză.

Sunt acceptate și testele rapide antigen cu rezultatul pozitiv, făcute doar în laborator, dar ,analizele de anticorpi nu pot fi folosite.

„Pe lângă asta, trebuie să aveți un certificat, un document verificator, să spunem, de la o autoritate publică, că ai avut, că te-ai vindecat de virus și că acum ești recuperat. Regulile sunt ca minorii de peste 5 ani trebuie să aibe un test PCR (n.r. – negativ)”, spune Giorgos Stafylakis – director Organizația Națională de Turism a Greciei.  

„Apare situația ciudată și neplăcută în care sunt 2 părinți vaccinați, care vin cu 2 copii din străinătate și trebuie să stea în carantină, ceea ce nu este în regulă. Am solicitat să nu se mai aplice carantină copiilor, pentru că copiii nu se pot vaccina și nici nu s-a definit foarte bine toată povestea”, a declarat Alin Burcea, vicepreședintele ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism).

Și România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Acum se împarte pe 3 categorii: zona roșie, zona galbenă, zona verde.

Spania, Austria și Grecia sunt în zona galbenă în prezent, astfel că la întoarcerea în țară, românii nu intră în carantină dacă prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau o adeverință de vaccinare. Bulgaria este în zona verde, ceea ce înseamnă că românii se pot întoarce fără probleme acasă.

Sursa: Digi24

Citește și:

Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Românii care se întorc din Spania nu mai trebuie să stea în carantină dacă prezintă test negativ

ULTIMELE articole:

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.