m install
nello construct

Societatea Geflo Media SRL, care deține TurdaNews, a câștigat și apelul cu Secretariatul General al Guvernului! La datoria de aproape 3 ani se adaugă penalități, zilnic!

floris

Societatea Geflo Media SRL, deținută de jurnalistul Gelu Florea, care editează siteul de știri TurdaNews.net, a câștigat și apelul de la Tribunalul București, după ce inițial a câștigat procesul pe fond la Judecătoria București – Sector 1.

”Respinge cererea de apel ca nefondată. Obligă apelantul la plata către intimată a sumei de 360 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat.”, a fost decizia Tribunalului București, care a respins apelul Secretariatului General al Guvernului.

Procesul a început în anul 2021, după ce Secretariatul General al Guvernului a încercat să tragă o ”țeapă”, prin neplata unei facturi în valoare de 4821,20 lei (din care ulterior s-a achitat parțial, respectiv 960.77 lei), deși serviciul de publicitate s-a prestat.

Societatea care deține TurdaNews, printre altele, a luat decizia după numeroase somații de neplată a unei facturi pentru servicii publicitare prestate în cursul lunii decembrie 2020, în ”faimoasa” campanie de mediatizare a măsurilor anti-COVID, care a debutat din luna iunie 2020, conform unei decizii a Guvernului Orban, urmată apoi de un vot în Parlamentul României.

La vremea respectivă, presa era acuzată că a fost ”cumpărată” de Guvern, cu bani mulți, însă realitatea nu a stat deloc așa. Practic, Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului (SGGR), a achiziționat spațiu publicitar pe siteul TurdaNews (și în alte medii din țară), conform unei proceduri bazate pe reguli stricte, inclusiv în ceea ce privește audiența și afișările efective ale bannerelor publicitare, care nu au fost controlate de noi, ci de o terță parte colaborator al SGGR, respectiv o agenție de stat.

După achitarea a 5 facturi lunare, SGGR nu a mai plătit ultima factură, invocând diverse motive, pe care Geflo Media SRL le-a rezolvat pe cale amiabilă, chiar dacă a însemnat că pierdem niște bani, fără a avea vreo vină (practic, era vorba despre semnarea unor acte din partea reprezentanților SGGR). Însă, nici după ce aceste probleme sesizate au fost rezolvate, SGGR nu a catadicsit să-și achite factura restantă.

Astfel, Geflo Media SRL a luat decizia de a contacta firma de recuperare creanțe cu care colaborăm, în vederea deschiderii unui proces în instanță.

Decizia instanței de fond

”Admite cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulată de reclamanta GEFLO MEDIA S.R.L. în contradictoriu cu pârâta SECRETARIATUL GENERAL AL GUVERNULUI. Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantei a sumei de 3.860,43 lei, cu titlu de contravaloare factură nr. 3311/18.05.2021, la care se adaugă penalităţi în cuantum de 0,05% pe zi de întârziere, calculate asupra sumei de 3.860,43 lei, de la data scadenţei şi până la plata integrală şi efectivă a debitului, dar nu mai mult decât valoarea debitului. Obligă pârâta la plata în favoarea reclamantei a cheltuielilor de judecată în cuantum de 450 lei, din care suma de 200 lei cu titlu de taxă de timbru şi suma de 250 lei cu titlu de onorariu avocaţial. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare; cererea pentru exercitarea căii de atac urmând a se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.”, se precizează în Hotarârea  6783/2022 din 07.07.2022 a Judecătoriei Sectorului 1, dată în Dosarul 49679/299/2021.

Gelu Florea: SGGR aplică metodele unui ”țepar” mărunt

Gelu Florea, managerul societății Geflo Media SRL, a spus la vremea respectivă că situația este una jenantă pentru o instituție publică.

”Este jenant să constați că o instituție a Statului Român, un stat care-ți pretinde să fii un agent comercial serios și să-ți plătești dările la timp (lucru pe care Geflo Media SRL l-a făcut întotdeauna), recurge la astfel de metode specifice unui ”țepar” mărunt. Noi am aplicat la o procedură publică de selecție, după ce am îndeplinit anumite criterii (neîndeplinite de alte organisme de presă din zona Turzii, care nu funcționează pe principiile unui organ de media serios și profesionist), iar relația contractuală dintre părți nu implica nicio ingerință în politica noastră editorială, fiind vorba doar de publicarea unui banner publicitar ce viza un mesaj privind măsurile de protecție anti-COVID. Nu am solicitat nimic altceva decât plata unor servicii publicitare care au fost prestate, conform calculelor emise în baza procedurilor stabilite.

Precizez asta pentru că au fost și probabil mai sunt mulți care au impresia că atunci când închei un contract de servicii publicitare cu o instituție de stat, organul de media se subordonează editorial acelei instituții. Un contract de publicitate este un contract de publicitate și atât. Îl încheiem cu o instituție a statului, tot așa cum îl încheiem cu o firmă privată! Noi vindem spații publicitare, implicit audiența publicației. Așa funcționează orice organ de media profesionist, independent.

Sunt optimist că în cele din urmă problema va fi rezolvată pe cale juridică și vom executa contul Secretariatului General al Guvernului/Guvernul României, tot așa cum mi-ar executa și ei contul meu în cazul în care nu mi-aș respecta niște obligații și aș avea restanțe de orice fel față de bugetul statului.

Această relație contractuală a fost una strict comercială, nefiind una de tip ajutor financiar pentru mass media în timpul pandemiei COVID. Noi am beneficiat de un astfel de ajutor financiar de la Google, în sumă mai mare decât cea primită de la SGGR, fără niciun serviciu în schimb! Acela a fost, într-adevăr, un ajutor pentru susținerea presei locale, primit în perioada de pandemie, pentru că a fost vorba despre acordarea unei sume de bani, consistentă, fără a ni se pretinde nimic în schimb! Și l-am primit de la un organism privat, care a părut mai interesat de supraviețuirea mass mediei locale, decât Guvernul României”, a precizat Gelu Florea, managerul Geflo Media SRL.

Decizie firească

Gelu Florea a spus că decizia instanței este una firească, în condițiile în care Geflo Media SRL a prezentat toate probele din care rezulta prestarea serviciului publicitar, buna credință în relația contractuală și a demonstrat caracterul de ”țepar” al Secretariatului General al Guvernului României.

”Nu e o sumă imensă. Nu despre asta e vorba! Este vorba despre principiu, despre corectitudine și despre a nu accepta ca instituțiile statului să-și bată joc de orice cetățean de bună credință al acestei țări, în cazul meu fiind vorba despre un antreprenor corect în relația cu instituțiile statului.”, a spus Gelu Florea.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

2 Comentarii
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 56 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: