Consilierul județean PSD Petre Pop se află într-o situație delicată, așa cum TurdaNews anticipa încă din luna februarie 2017, când unii pseudo-jurnaliști, fără cunoștințe temeinice, s-au grăbit să susțină că Petre Pop a câștigat procesul cu Agenția Națională de Integritate, iar consilierul județean a declarat public că instanța i-a dat lui dreptate, în ciuda evidențelor prezentate de TurdaNews, care îl contraziceau!
După ce Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în Dosarul 947/33/2017, în care Petre Pop atacase o decizie a Agenției Naționale de Integritate, care îl acuza de incompatibilitate, consilierul județean a avut o reacție trumfalistă.
”Întodeauna adevărul iasă la lumină! După ce un timp destul de îndelungat s-a speculat o posibilă stare de incompatibilitate în care m-am aflat, după ce am fost reclamat la Agenția de Integritate încercându-se discreditarea mea, astăzi, justiția prin Curtea de Apel Cluj, a dat un verdict, anume acela ca nu am încălcat regimul juridic al incompatibilități sau a conflictului de interese.
Trebuie să mulțumesc colegilor din echipă, prietenilor si familiei mele, că au avut încredere în mine. Chiar dacă unii au încercat să ne învingă prin demagogie si denigrare, nu au reușit! Timpul a demonstrat că suntem o echipă cu viziune, o echipă care peste trei ani, va reda municipiului Câmpia Turzii, liniștea, echilibrul si buna înțelegere de care are nevoie o comunitate pentru a se dezvolta normal.”, a scris Petre Pop pe contul său de Facebook.
TurdaNews a atras atenția încă de atunci că, la un moment dat, consilierul județean se va afla într-o poziție delicată, dacă nu chiar penibilă:
”Poziția incredibilă a consilierului județean Petre Pop îl va pune într-o situație delicată în momentul în care va ataca actuala decizie a Curții de Apel, pentru că el nu este ”curat 100%”, pentru că instanța ”menţine restul constatărilor şi dispoziţiilor din raportul de evaluare atacat”. Ori, nu peste mult timp, Petre Pop va trebui să explice de ce atacă cu recurs o decizie care i-a fost favorabilă!”.
Evident, pseudo-siteurile de știri, cu pseudo-jurnaliști care nu au capacitatea și cunoștințele să interpreteze o decizie a instanței, i-au ținut isonul consilierului județean. Un exemplu este Ziar 15 Minute, condus de Ovidiu Bucur, care titra că Petre Pop ar fi câștigat procesul.
Evident, adevărul era cu totul altul, respectiv cel menționat de TurdaNews!
Instanța Curții de Apel Cluj a admis în parte solicitarea lui Petre Pop, care a atacat decizia A.N.I., care îl declara incompatibil:
”Admite în parte acţiunea în contencios formulată de reclamantul Pop Petre domiciliat în….cu domiciliul procesual ales la…în contradictoriu cu pârâta A.N.I. cu sediul în….. Anulează parţial raportul de evaluare nr. 29296/G/II/12.07.2016 emis de pârâtă cât priveşte starea de incompatibilitate generată de exercitarea funcţiei de şef serviciu în cadrul S.P.A.P.şi E.P.C (n.r. când a fost șef la Administrația Piețelor). Menţine restul constatărilor şi dispoziţiilor din raportul de evaluare atacat (n.r. perioada de Administrator Public). Obligă pe pârâtă să plătească reclamantului suma de 1.350 lei cu titlu de cheltuieli parţiale de judecată. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare care se depune sub sancţiunea nulităţii la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată în şedinţa publică azi 28.02.2017”.
Sentința instanței clujene trebuie ”descifrată” prin prisma acuzațiilor care i s-au adus de către A.N:I.:
”S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 septembrie 2008 – 22 noiembrie 2012, întrucât a deținut simultan funcțiile de consilier local și de șef serviciu în cadrul Serviciului Public Administrația Piețelor și Exploatarea Platformelor Comerciale și respectiv pe cea de Administrator Public în cadrul aparatului de specialitate a primarului, încălcând astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.”.
Practic, instanța a menținut constatarea stării de incompatibilitate pentru perioada cât ar fi fost Administrator Public. Decizia este surprinzătoare (prin prisma faptului că cealaltă incompatibilitate părea mai evidentă!), însă ar putea să aibă la bază un calcul greșit al pașilor pe care Petre Pop i-a urmat, între numirea în funcția de administrator public și pierderea mandatului său de consilier local.
Însă, data care apare menționată de A.N.I., și acceptată de instanță, este data de 22.11.2012, dată la care Consiliul Local a luat act de demisia lui, vacantând postul de consilier local deținut. Asta apare în HCL 10/22.11.2012. Practic, se pare că instanța consideră această dată drept dată de referință pentru încetarea mandatului, așa cum a interpretat și A.N.I.
Chiar Petre Pop a completat declarațiile de avere și de interese, cerute de lege, la finalizarea mandatului său de consilier local, abia în… 26.11.2012, fiind înregistrate în 28.11.2012. În acea declarație, Petre Pop semnează cu mânuța sa: ”Subsemnatul Pop Petre, având funcția de consilier local, la Consiliul Local Câmpia Turzii…”. 26.11.2012 este prima zi de luni după ședința Consiliului Local, care a avut loc joi (22.11.2012). Asta denotă că inclusiv Petre Pop s-a raportat la momentul adoptării hotărârii Consiliului Local, pentru a-și depune documentele solicitate la încetarea mandatului!
Citind legea care stabilește ce se întâmplă într-o situație de acest gen, am aflat că primarul Dorin Lojigan trebuie să constate încetarea de drept a raporturilor de muncă!
În primul rând, trebuie menționat că victoria aclamată de Petre Pop este doar o ”fumigenă”, menită să ascundă starea de fapt reală, respectiv aceea că instanța a admis mențiunile ANI, privind incompatibilitatea, în ceea ce privește poziția sa de Administrator Public.
Tot ”secretul” se află în contractul de mandat pe care Petre Pop l-a semnat, în momentul în care a preluat funcția de Administrator Public.
El a semnat contractul în data de 28.09.2012, iar intrarea în vigoare a acestuia era stabilită pentru 01.10.2012. Petre Pop și-a depus demisia din funcția de consilier local în data de 26.10.2012, deci la 25 de zile după ce a preluat mandatul de administrator public, în acest timp ocupând ambele poziții, lucru interzis de lege! El avea un termen maxim de 15 zile pentru a opta pentru una dintre funcții, așa că demisia trebuia înregistrată până undeva în 15.10.2012, maxim!
Însă, partea interesantă abia acum vine!
Conform Legii care stabilește incompatibilitățile aleșilor locali, situația în care se află Petre Pop atrage după sine încetarea de drept a raporturilor de muncă, din poziția de Administrator Public. Tot legea spune cine constată acest lucru: conducătorul autorității publice, adică primarul Dorin Lojigan!
Textul de lege:
Art. 93 (1) Prevederile art. 90 se aplică şi persoanelor încadrate cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local sau al consiliului judeţean ori la regiile autonome aflate sub autoritatea consiliilor respective sau la societăţile înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.
(2) Încălcarea de către persoanele prevăzute la alin. (1) a dispoziţiilor art. 90 atrage încetarea de drept a raporturilor de muncă.
(3) Constatarea încetării raporturilor de muncă se face prin ordin sau dispoziţie a conducătorilor autorităţilor publice sau ai agenţilor economici prevăzuţi la alin. (1).
Și uite-așa, ”victoria” din instanță, aclamată de Petre Pop, se transformă într-un bumerang fatidic.
Agenția Națională de Integritate n-a fost mulțumită de decizia Curții de Apel, chiar i s-a dat dreptate ”pe jumătate”, suficient cât să-l aducă pe consilierul județean într-o stare de incompatibilitate, cu toate consecințele de rigoare, așa că a depus recurs, în 12 iunie 2017. Și Petre Pop a depus recurs, în 13 iunie 2017, chiar dacă acum câteva luni încerca să ”aburească” opinia publică cu faptul că instanța i-ar fi dat dreptate! Dacă era așa cum spune el, nu ar mai fi depus recurs! Pentru că nimeni nu e atât de tâmpit încât să atace o decizie a instanței, care îi este favorabilă!
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.