Sincope în distribuția laptelui praf la Turda

foto_092017_laptepraf

Un cititor TurdaNews ne-a sesizat carențe în distribuția laptelui praf la Turda, cantitățile sunt insuficiente și nu au ajuns la toți beneficiarii, problemele semnalate raportându-se la luna august.

 

„Sunt tatăl unui băiețel de o luna si jumatate ,  beneficiem de lapte praf gratuit .si pe luna august nu am putut scoate pentru că nu au fost fonduri. Acum asteptam luna septembrie sa vedem …din experienta celorlalti părinți nu apuci sa scoti laptele pentru ca se epuizează. Am inteles ca trebuie sunat la CAS Cluj , ca de acolo se repartizează laptele . Eu momentan, sunt la inceput dar vorbind cu alti părinți nu prea apuci la lapte  .Cei de la ancheta socială ce împart laptele praf spun ca „noi doar va ajutam sa nu mergeți pana la cluj ” ( de acolo distribuinduse laptele ). Dumneavoastra poate puteti afla mai multe in acest sens si sa faceti un articol pe tema aceasta , întrebând si alti părinți sa va confirme sau nu cele relatate de mine” relatează Simion Almășan.

În replică am contactat-o pe Koti Monia Oana, directorul general SPAS Turda care ne-a declarat că anul acesta au existat anumite carențe în acordarea laptelui praf din cauza faptului că a fost necesară organizarea unei licitații la nivel național cu privire la furnizarea laptelui praf.

În aceste condiții au fost luni în care nu s-a livrat nici o cantitate de lapte, iar în lunile în care s-au primit anumite cantități acestea nu au putut satisface necesarul solicitărilor, iar beneficiarii au fost informați cu privire la această situație.

„Având în vedere sesizarea formulată, vă aducem la cunoștință că laptele praf pentru copii se distribuie în conformitate cu Legea 321 din 26.06.2001 privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copii cu vârste cuprinse între 0 – 12 luni și a Ordinului 267/1253 din 21.03.2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 321/2001 privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 – 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern.

Astfel având în vedere dispozițiile legale costul laptelui praf formulă pentru sugari care se acordă gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în criteriile de acordare, se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita fondurilor alocate de la bugetul de stat cu această destinaţie. În aceste condiții Ministerul Sănătății sau Direcțiile de Sănătate Publică organizează licitații pentru achiziționarea produsului.

După ce a fost achiziționat produsul, eliberarea acestuia se face prin grija autorităților publice locale, care îl distribuie în baza rețetelor medicale acordate de către medicii de familie care își au cabinetul medical pe raza localității.

În procesul de distribuire a laptelui praf diferitelor instituții implicate le revin anumite obligații specifice.

Astfel  Direcțiile de Sănătate Publică au în principal obligația de a transmit Ministerului Sănătăţii necesarul lunar de fonduri pentru deschiderea de credite, aferente lunii următoare, până la data de 15 a lunii curente, având în vedere numărul beneficiarilor şi cantitatea de lapte praf distribuită în luna precedentă; comunică primarilor comunelor, oraşelor, municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti repartizarea medicilor de familie şi cantităţile lunare de lapte praf alocate pe fiecare unitate administrativ-teritorială; identifică spaţii de depozitare adecvat.

Medicilor de familii le revine în principal obligația de a ține o evidență a copiilor care necesită acordarea de lapte praf și de a elibera rețete pentru ca aceștia să beneficieze de lapte praf.

În ceea ce privește autoritățile publice locale, acestea asigură transportul laptelui praf de la spațiile de depozitare a DSP-ului spre locațiile de distribuire a acestuia, iar acesta se acordă copilului doar pe bază de rețetă medicală eliberată de medicul de familie valabilă doar în luna în curs.

Responsabilitatea distribuirii laptelui praf pe raza Municipiului Turda revine Serviciului Public Local de Asistență Socială Turda, iar acesta se acordă doar cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare. Astfel SPAS Turda acordă numărul cutiilor aferente fiecărui beneficiar în baza prescripției medicale valabile și în limita stocului repartizat de către DSP Cluj.

Anul acesta au existat anumite carențe în acordarea laptelui praf din cauza faptului că a fost necesară organizarea unei licitații la nivel național cu privire la furnizarea laptelui praf. În aceste condiții au fost luni în care nu s-a livrat nici o cantitate de lapte, iar în lunile în care s-au primit anumite cantități acestea nu au putut satisface necesarul solicitărilor, iar beneficiarii au fost informați cu privire la această situație” susține  DIRECTOR GENERAL, KOTI MONIA OANA, șeful Serviciului Public de Asistență Socială Turda.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top