Setul de anvelope de iarna cu bune si cu rele

foto_122014_anvelope.iarna_

Chiar daca ne aflam in perioada Craciunului si afara nu e zapada mai deloc, pe drumurile publice echiparea masinilor cu anvelope de iarna era necesara inca din luna noiembrie, cand temperaurile de afara au scazut sub 7 grade Celsius. 

Folosirea pneurilor de iarna in perioada noiembrie – martie este necesara in toata Europa, fiindca aceasta perioada coincide cu temperature scazute in toate tarile si nu doar prezenta zapezii pe drum e o conditie pentru care avem nevoie de anvelope de iarna.

Motivul pentru care soferii trebuie sa aiba montate cauciucuri de iarna pe masina in aceasta perioada nu este acela ca altfel primesc amenda, aceasta fiind doar o consecinta a acestui lucru. Mult mai grav este faptul ca in lipsa anvelopelor de iarna masina are o aderenta foarte scazuta atunci cand afara sunt mai putin de 7 grade Celsius, deoarece compozitia chimica difera de la un cauciuc auto de vara la cel de iarna sau all seasons. Cele de iarna, pe care le puteti cumpara de aici, contin o cantitate de siliciu mai mare si in acest fel ele raman mai elastice cand afara e ger. In schimb, o anvelopa de vara devine tare si va aluneca chiar si pe asfalt uscat. Masina va aluneca precum o sanie la o frana mai violenta.

Profilul anvelopei de iarna difera de cel al unei anvelope de vara, prezinta niste striatii foarte fine care fac cauciucul sa se incalzeasca mai repede la frecarea cu carosabilul si astfel sunt capabile sa topeasca zapada sau gheata de pe drum. Nu vorbim de cantitati importante de zapada si gheata topite, ci doar aceea prinsa in caneluri astfel incat roata masinii sa aiba aderenta atat cand e vorba de acceleratie, pentru a nu patina pe loc, dar mai ales la franare si in virajele mai stranse. Fie ca vorbim de cauciucuri 225 70 R15c 102R pentru autoutilitare sau de unele cu dimensiunea 275 45 R20 pentru Suv-uri luxoase, ori chiar de dimenisiuna 165/70 R13 pentru batrana Dacia 1310, designul unei anvelope de iarna permite practic autocuratarea benzii de rulare.

Indiferent ca pe drum este sau nu este zapada si gheata se observa ca folosirea anvelopelor de iarna in sezonul rece nu doar ca este recomandata, ci este absolut necesara. In cadrul autovehiculelor, in special, s-ar putea lua in discutie folosirea unor anvelope 225 70 R15C all seasons, dar pentru o clima cum este cea din Romania, destul de rece, deseori cu ierni grele este de preferat utilizarea a doua seturi, de vara si de iarna. In plus este cunoscut faptul ca o anvelopa all seasons nu poate sa ofere performante foarte bune nici in sezonul de vara. In plus, prin utilizarea a doua seturi de cauciucuri, soferii pot sa obtina un consum de carburant mai mic ce rezulta in economii pe parcursul unui an.

In functie de drumurile pe care un posesor de autoturism stie ca trebuie sa le faca pe parcursul unui an de zile, alegerea optima este mai usor de facut acum in ultimii ani, de cand producatorii trebuie sa eticheteze anvelopele cu informatii despre consumul de carburant, aderenta pe carosabil umed precum si despre zgomotul produs. Trebuie etichetate atat anvelopele cu dimensiuni de 225 70 R15C pentru microbuze, cat si cele pentru turisme mici ori pentru masini 4×4 de lux.

Conform informatiilor primite de la vanzatorii de anvelope, cele mai cautat dimensiuni in Romania sunt cele cu dimensiunea 195/60R15, 185/60 R14 si 205/60R16. In ceea ce priveste anvelopele pentru masinile de transport, mai cautate sunt anvelopele 225/70 R15c, 195/75 R16C si 225/75R14C. Pentru masinile 4×4 romanii cauta dimensiunea 235/60 R16 si 255/45 R18.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top