Datele inscripționate pe noile cărți de identitate electronice urmează să fie actualizate, potrivit unui proiect publicat în dezbatere de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
În urma desfășurării proiectului-pilot lansat la Cluj-Napoca în 2021, acolo unde au avut loc activități de testare a funcționalității și a modului de interacționare a noului document electronic, autoritățile au constatat elemente care trebuie îmbunătățite.
Ministerul Afacerilor Interne a publicat pe 4 martie, în dezbatere, un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Anexei nr. 5 la Hotărârea Guvernului nr. 295/2021 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, precum și pentru stabilirea formei și conținutului actelor de identitate, ale dovezii de reședință și ale cărții de imobil.
Cartea electronică de identitate, ca document de călătorie utilizat pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să îndeplinească standardele minime de securitate impuse de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019.
Noile cărți electronice de identitate, așa-numitele buletine cu cip, vor fi eliberate începând cu data de 20 martie pentru persoanele cu vârste de peste 14 ani, la început în judetul Cluj, unde a fost lansat proiectul-pilot, iar în următoarele maxim două luni se vor emite și în București și în restul județelor, potrivit unui calendar scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Potrivit art. 17 (52 ) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005, începând cu data realizării condițiilor tehnice, adresa de domiciliu a titularului nu se va mai înscrie în formatul tipărit al cărții electronice de identitate, ci doar în format electronic, pe suportul de stocare (cip).
De asemenea, actul normativ superior stabilește la art. 17 datele care se înscriu pe cartea de identitate simplă și pe forma tipărită a cărții electronice de identitate.
Conform MAI, punerea în circulație la nivel național a noilor documente de identitate urmează a se realiza gradual, începând cu serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor organizate la nivelul municipiilor reședință de județ și continuând cu celelalte municipii și cu serviciile organizate la nivelul orașelor și comunelor, potrivit specificațiilor.
Noile cărți de identitate au dimensiunea unui card bancar și pe lângă informațiile care se află și pe actualele buletine vor avea și un cip pe care vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Românii vor putea alege și buletine fără cip, tot de dimensiunea unui card bancar, însă nu le vor putea folosi și pentru a ieși din țară. Pentru a ieși din țară vor avea nevoie de un pașaport care va avea un cip.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.