m install
nello construct

Se schimbă bursele pentru elevi din toamnă. Ce sume prevede noua lege

floris

Începând cu anul școlar 2023-2024, elevii de gimnaziu și liceu vor primi patru tipuri de burse: de merit, socială, tehnologică și de excelență olimpică, prevedea legea Învățământului Preuniversitar.

Astfel, dispar bursele de studiu și de performanță, care s-au acordat până în prezent, dar în schimb apar bursele de excelență pentru olimpici, care pornesc de la 700 de lei pe lună și ajung la 3000 de lei.

Bursa de merit va fi mai mult decât dublu față de valoarea actuală, ajungând la 450 de lei, iar cea socială crește până la 300 de lei, de la 200 în prezent, scrie Edupedu.

Totodată, se introduce un nou tip de bursă, bursa tehnologică, în valoare de 300 de lei pentru elevii care urmează un liceu cu un astfel de profil.

Și mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ beneficiază de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei, potrivit sursei citate.

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație a unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile publice locale sau alte venituri obținute potrivit legii.

Bursele de excelență olimpică

Există mai multe tipuri de burse de excelență olimpică. Prima este raportată la salariul minim brut pe țară, care anul acesta este în valoare de 3000 de lei. Aceasta se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care primesc premii la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Bursele de excelență olimpică II au o valoare de 700 de lei lunar. Acestea se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației.

Cine primește burse

Beneficiază obligatoriu de burse elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat.

Bursa de merit reprezintă o formă de stimulare a performanței elevilor și se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru.

Bursa socială reprezintă o formă de sprijin a elevilor din medii dezavantajate socioeconomic sau din grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale, prevăzute în metodologia-cadru, în vederea susținerii participării la activitățile didactice și a prevenirii abandonului școlar.

Bursa tehnologică reprezintă o formă de stimulare a elevilor care urmează învățământul tehnologic în condițiile metodologiei-cadru, în conformitate cu prioritățile Ministerului Educației. Se acordă elevilor care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin metodologia-cadru;

Bursele sociale și/sau bursele tehnologice se pot cumula cu orice tip de bursă.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 54 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: