Sindicatul Europol spune că se fac presiuni asupra polițiștilor clujeni să renunțe la proteste. Aceștia au ieșit zilele trecute în stradă nemulțumiți de tăierile salariale.
Fiecare polițist din teren va pierde între 1.000 și 1.500 de lei net, deoarece MAI a propus, prin OUG „trenuleț”, să nu mai plătească orele lucrate în zilele de repaus săptămânal și de sărbători legale.
Proteste similare sunt în întreaga țară. Polițiștii amenință că vor continua cu aceste proteste până când vor fi eliminate toate aceste măsuri injuste.
Membrii sindicatului Europol au declarat, joi, că polițiști din cadrul IPJ Cluj s-au trezit cu colegii lor la ușă și au fost puși să semneze extrase din „Jurământul de credință”, „Statutul polițistului” și alte prevederi.
„Aveți două minute să discutăm despre dorințele domnului nostru Bogdan Despescu?”
Polițiștii din cadrul IPJ Cluj s-au trezit cu „potera” la ușă. Cei care erau liberi sau în concediu au fost căutați de patrule de polițiști scoase din teren pentru a plimba tabele cu semnături prin care să ia la cunoștință extrase din „Jurământul de credință”, „Statutul polițistului” și alte prevederi.
Textul se încheia sec: „Având în vedere cele de mai sus, pentru încălcarea normelor legale, veți răspunde administrativ, penal sau disciplinar, după caz.” Poate, poate mai intimidează niște polițiști să nu participe la protestul din 17 ianuarie 2025.
Șeful IPJ Cluj, evident, un împuternicit, comisar-șef Moșuțan, pentru a-i face pe plac lui Despescu și a arăta că își merită împuternicirea și salariul de excelență de 50% din venitul lunar, a recurs la toate mijloacele de intimidare, inclusiv utilizarea polițiștilor din stradă pentru a-i căuta acasă pe colegii lor aflați în timpul liber” scriu cei de la Europol pe Facebook.
UPDATE:
IPJ Cluj vine cu un punct de vedere oficial privind acest subiect
„În urma difuzării unui articol în spațiul public, pe o rețea de socializare, conform căruia anumiți polițiști ar fi fost căutați la domiciliu pentru a semnarea unui tabel privind luarea la cunoștință a prevederilor legale în contextul protestelor, Compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj este abilitat să comunice următoarele:
Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj sau șefii de subunități nu au dispus astfel de activități și nu au impus semnarea documentelor în afara orelor de serviciu.
Cu privire la situația specifică menționată, șeful unui sindicat al polițiștilor, din județul Cluj, aflat în serviciu la data de 14 ianuarie a.c., în intervalul orar 14:00-22:00, a fost informat despre prevederile legale aferente și i s-au pus la dispoziție tabelele pentru luarea la cunoștință. Din motive ce țin de timpul disponibil în cele 8 ore de serviciu, acesta a omis semnarea tabelelor respective.
În ziua următoare, 15 ianuarie a.c., șeful său l-a contactat pentru a verifica disponibilitatea sa, iar acesta a menționat că se afla la domiciliu. Colegul său de compartiment, s-a deplasat la domiciliul acestuia cu tabelele aferente, aflându-se în proximitatea domiciliului acestuia.
În timpul citirii prevederilor legale, șeful sindicatului a fost contactat telefonic de președintele Sindicatului din municipiul București, căruia i-a comunicat contextul semnării. Președintele i-a comunicat acestuia că este vorba despre prevederi legale, pe care ar trebui să le cunoască. Ulterior, liderul sindicatului a semnat tabelele, care au fost predate superiorului său.
Totodată, menționăm faptul că tabelele conțineau exclusiv prevederile actului normativ, fără alte anexe sau însemnări suplimentare.
De asemenea, în cadrul ședințelor organizate de către conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, împreună cu reprezentanții sindicatelor, precum și în cele desfășurate în cadrul inspectoratului, nu au fost transmise dispoziții privind contactarea polițiștilor în afara orelor de program pentru semnarea unor documente. Recomandările au vizat exclusiv apelul la calmul colectivului și respectarea dispozițiilor și prevederilor legale, referitoare la participarea la proteste.
Totodată, ieri 16 ianuarie a.c., în urma semnalării acestei situații, a fost demarată o verificare internă pentru a stabili veridicitatea informațiilor și identificarea eventualelor abateri.
Articolul publicat nu reflectă realitatea situației descrise.
Inspectoratul de Poliție Județean Cluj se delimitează ferm de orice comportamente care aduc atingere Statului polițistului, precum și de abaterile contrare deontologiei profesionale”
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.