Ministerul Educaţiei a convocat miercuri seara, în regim de videoconferinţă, toţi inspectorii generali şi contabilii șefi pentru a analiza situaţia plăţii burselor elevilor.
Potrivit Ministerului, există întârzieri legate de plata burselor şcolare, deşi, conform datelor de la Ministerul Finanţelor, banii necesari au fost alocaţi în conturile trezoreriilor locale.
„Din informaţiile transmise de inspectorate în cadrul videoconferinţei, există, în momentul de faţă, întârzieri legate de plata burselor cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilităţii, fie de data organizării şedinţelor pentru buget ale Consiliilor locale. Pentru a avea o situaţie clară la nivel de şcoli, fiecare inspectorat şcolar va organiza, în cursul zilei de mâine, videoconferinţe cu directorii de şcoli din judeţ”, a informat ministerul.
Ministerul Educaţiei mai menţionează că, din datele obţinute de la Ministerul Finanţelor, banii necesari plăţii burselor au fost alocaţi din sumele defalcate de TVA şi au fost viraţi în conturile trezoreriilor locale, fiind puşi la dispoziţia unităţilor administrativ-teritoriale pentru retragerea sumelor necesare, în baza unei cereri, pentru a fi direcţionate către şcoli.
Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1138 / 2022, “în anul școlar 2022-2023, cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, este de:
a) 500 de lei, pentru bursa de performanță;
b) 200 de lei, pentru bursa de merit;
c) 150 de lei, pentru bursa de studiu;
d) 200 de lei, pentru bursa de ajutor social.
Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.