Împodobește grădinile turdenilor dar o vezi crescând uneori și la marginea drumului. O plantă ornamentală extrem de frumoasă, dar puțini știu cum se numește.
Păpălăul, sau lampionul chinezesc, ori floarea lampion. Se mai numește și „cireașa de pământ”.
Planta crește sub forma unei tufe cu înălțime de 40-60 cm, în locuri însorite sau cu umbră parțială.
Toamna, fructele ei asemănătoare cireșelor sunt acoperite cu un înveliș protector de consistența hârtiei, de culoare portocaliu aprins, asemănător ca formă cu felinarele chinezești – de unde îi vine și denumirea.
Păpălăul își are denumirea botanică în termenul grecesc ”fisa”, adică bășică, făcându-se aluzie la forma fructului înconjurat de un caliciu pergamentos. Se cultivă pentru fructul său, care la maturitate devine galben, roz sau roșu. Bacele, curățate de învelișul calicial, sunt cărnoase, suculente, cu gust dulce-acrișor, plăcut, bogate în vitamina C. Deși are o mai mică importanță ca legumă, este de multe ori folosit ca plantă ornamentală.
Ultimele studii au indicat că păpălăul poate fi o sursă excelentă de vitamina C, depășind în concentrația chiar și lămâia sau cătina.
Nu are nevoie de foarte multă apă, se udă moderat, doar în perioadele de secetă. Înainte de venirea iernii planta se acoperă cu un strat de frunze uscate, pentru a fi ferită de îngheț.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.