De la începutul acestui an, prețurile alimentelor au crescut cu peste 7%, iar tarifele pentru servicii cu peste 5%. Totuși inflația este în scădere potrivit analiștilor din domeniu.
Cu toate acestea românii scot tot mai mulți bani din buzunar pentru produsele alimentare. Cel mai mult s-a scumpit în acest an untul, cartofii, ouăle și zahărul.
Cele mai importante creșteri de prețuri la alimente, în mai, față de luna aprilie:
- fructe proaspete +4,6% (+22,5% față de anul trecut)
- cartofi +11,2% (+25,5% față de anul trecut)
- carne +0,7% (+14,5% față de anul trecut)
Laptele s-a ieftinit cu 1,3% din aprilie până în mai 2023, datorită introducerii schemei de compensare guvernamentale, dar tot este mai scump decât în mai 2022 cu +24,2%.
În mai, prețurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,3% (5,1% față de mai 2022).
Tariful la energie electrică, inclus în acestea, a crescut cu +1% și este cu +7,8% mai mare față de anul trecut.
Pe total, inflația în România încetinește lent, datorită unui efect de bază, ceea ce înseamnă că prețurile continuă să crească dar într-un ritm mai mic decât anul trecut (care este baza de raportare), potrivit biziday.ro.
Cert este că vedem zilnic scumpiri la produsele de bază, utilități, servicii și nu numai. Cu alte cuvinte pleci la cumpărături cu o sumă de bani dar socoteala de casă nu se prea potrivește cu cea din „târg”!
motive :
acuma ce motive mai au? CCAA din 01/07/2023 scumpeste din nou apa si canalizarea ( CONFORM STANDARDELOR EUROPENE !!! )
Daca nu i unu i celalalt …
Referitor la tarifele CAA: procedura cu ajustarea tarifelor de la 1 iulie se știa încă din momentul în care s-a depus cererea pentru contractul de finanțare. Pentru că s-a aprobat politica tarifară în Consiliile Locale, oiar respectoivul document era un fel de ”angajament” inclus în contractul de finanțare. Cam ăsta e adevărul… 🙂
dar pe beneficiarul final! omul de rind !
cind ma intrebat daca sint de acord sa puna preturile astea pe un contract? da egall de finantare sau de inselatorie !
ne baga pe gat niste preturi ca asa trebe sa se respcte niste contracte facute tot de ei!
De mine !!!! omul de rind ce trebe sa scot din buzunar in fiecare luna pe cine intereseaza? 🙄
cu asa monopolizare ca nu avem alta alternativa … ajungem sa anulam contracte de furnizare 😠
A fost o dezbatere, înainte de a se lua acea decizie. În urmă cu vreo 6-7 ani. De asta v-am spus că eu știam că la 1 iulie vin aceste ajustări. Pentru că sunt parte din acel contract de finanțare.
Poate că nu s-a explicat prea mult la acel moment. Dar, aveți dreptate: era bine să fiți întrebat. Suportăm 40.000 de oameni (de exemplu), o investiție de vreo 50 de milioane de euro (necesară), adică vreo 1.250 de euro/persoană sau apelăm la fonduri europene (contractul este finanțat 98% din fonduri europene și 2% de la bugetul local)? Nu cred că era cineva care să spună ”vreau să dau 1250 de euro de la mine”.
Știu, subiectul e delicat, mult politizat (că, noah, așa e la noi)… Discuție poate fi mai amplă.
Unde dracu sa le mai scumpeasca, unt nu ti mai permiti deloc, iar restul deja asa s de scumpe de le ai redus la jumate Hai sa reducem noi numarul de parlamentari si senatori mai bine !