turda oglinda

Școala Profesională Poiana expune la „Turda în Oglindă”

Luna iunie, încărcată din perspectivă simbolistică, aduce în fața dumneavoastră o selecție de obiecte de artă populară aparținând Școlii Profesionale Poiana Turda.

Școala Profesională Poiana este una dintre cele mai vechi unități școlare din zonă fiind înființată în anul 1882. Clădirea actuală a şcolii a fost construită în anul 1914 inițial ca și moară, fiind apoi transformată în unitate şcolară.

După anul 1918 a început o perioadă de intensă activitate educativă : s-a înfiinţat grădiniţă, atelier de ţesătorie şi lemnărie, bibliotecă, cantină pentru elevii săraci, farmacie şi muzeu. Erau editate două reviste şcolare Cuibul nostru şi De strajă, elevii făceau parte din corul bisericii şi organizau reprezentaţii teatrale.

Pentru a marca Ziua Internațională a Iei (24 Iunie) dar și Sânzienele, vitrina găzduiește obiecte de artă populară – îmbrăcăminte, țesături, obiecte ceramice și obiecte legate de industria casnică textilă, piese colecționate din Turda și satele din jurul Turzii, reprezentând o parte din patrimoniul satului transilvan, având în primul rând rol didactic în activitățile școlii (șezători, lecții deschise și parteneriate școlare).

Vă invităm așadar să vă bucurați de o expoziție guvernată de tradițional, să vă lăsați purtați în trecut, sărbătorind în același timp obiceiuri cu numeroase semnificații ritualice pentru români.

Comoara celor de la Școala Profesională Poiana se dezvăluie dumneavoastră cu scopul de a trezi interesul pentru păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural al zonei.

 

Turda în Oglindă

ULTIMELE articole:

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.